Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rendőrjárőrök negyede hiányzik Budapesten

Ez a cikk több mint 3 éves.

A 24.hu írása szerint 1223 rendőrjárőr státusz van Budapesten, ezek negyede – mintegy 303 – betöltetlen.

A BRFK közlése szerint a 25 százalékos létszámhiányt helyettesítésekkel igyekeznek megoldani. Például a körzeti megbízottak, a BRFK Rendészeti Szervek Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Főosztályának munkatársai, valamint a Készenléti Rendőrség tagjainak is el kell látniuk járőri feladatokat.

Erzsébetvárosban és Rákosmentén csak öt járőr hiányzik, a járőri állások 91%-a van betöltve. Ezen kívül még a II. kerületben és Kőbányán éri el a feltöltöttség a 85%-ot.

A Várnegyedben, azaz az I. kerületben a legrosszabb a helyzet: 28 helyett 17 rendőr látja el a járőrfeladatokat, vagyis 40 százalékos a hiány. Teréz- és Józsefvárosban (64%-os feltöltöttség), a Hegyvidéken (62%) és Angyalföldön  (65%) is sok a betöltetlen állás.

Mint korábban írtuk, az elmúlt időszakban nagyot nőtt a leszerelések száma országos szinten, miközben az utánpótlás is egyre kevesebb, a tavalyihoz képest feleannyian jelentkeztek rendőr szakközépiskolába idén.

Arról is írtunk, hogy a rossz fizetések és a munkakörülmények miatt óriási az elégedetlenség a rendőrségen belül, „az országos és a megyei kapitányok körlevélben kértek kitartást, elismerve azt, hogy a jelenlegi fizetésekkel nehéz boldogulni”, de az állomány egyre türelmetlenebb.

Januárban arról írtunk, hogy tömeges az elégedetlenség a rendőrségen belül. Akkor a Zsaruellátó nevű Facebook-oldalon kezdték el kipakolni a rendőrök a bérpapírjaikat és történeteiket.

Egy 7 éve a büntetés-végrehajtásnál dolgozó tiszthelyettes például azt írta,

„2017-ben elértem a Hszt-ben leírt 416 óra túlórát. 2018-ban jóval fölé mentem. Van olyan kollégám aki 546 órával zárta az évet. Októberében három pihenő napom volt amikor nem mentem szolgálatba. De látva a beküldött bérlapokat, sms-eket nem panaszkodom. Nettó 194 ezer volt a januári fizum.”

Egy 24 éves, 5 év szolgálati viszonnyal rendelkező fiatal pedig azt:

„Szégyenlem, hogy anyukámtól kell kölcsön kérnem, mert ez a pénz még a megélhetésemet sem fedezi”

Ezután pedig csak olaj volt a tűzre az országos rendőrfőkapitány februári nyilatkozata:

„Engedjék meg, hogy kinyilatkozzam, igenis tudunk arról, hogy az állományunkat foglalkoztatja a jövedelem. Nem az újságból jövünk erre rá. Azt is el kell mondanom, hogy nem magyar specialitás ez, egész Európában hasonló problémákkal küzdenek a rendvédelmi szervek, legyenek azok tőlünk nyugatra vagy keletre vagy délre.”

– mondta.

Balogh a kijelentés után arra kérte kollégáit, hogy „esküjüknek megfelelően és abban a hitben, hogy igenis a hazánkat, az itt élőket szolgálják, továbbra is tartsanak ki”.

A kapitány nyilatkozata ezután a szolgálatból újabb internetes kifakadások sorát váltotta ki.

Címlapkép: MTI / Máthé Zoltán