Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Friss adatok alapján felére csökkent egy év alatt a rendőri pályát választók száma

Ez a cikk több mint 5 éves.

A tavalyi évhez képest 48 százalékkel csökkent a rendészeti szakközépiskolákba jelentkezők száma- számolt be róla a Népszava.

A lap a Belügyminisztériumtól kérte ki az adatokat, amikből kiderült: 2014-ben 3060-an, 2018-ban 1715-en, idén pedig mindössze alig 880-an jelentkeztek rendőri pályára.

Ez pedig csupán a jelentkezők száma, ennél sokkal kevesebb embert vesznek fel, ugyanis a tapasztalatok alapján sokan el sem mennek a felvételi vizsgára, akik pedig elmennek, sokan kihullanak az alkalmassági vizsgákon.

A Belügyminisztérium statisztikája szerint a miskolci rendészeti szakközépiskolába – melyben 2010 előtt 1200 diák tanult – tavaly 640-en ejelentkeztek, idén jó esetben 200-an kezdhetik meg tanulmányaikat, de hasonló a helyzet a többi rendészeti szakközépiskolában is: a körmendiba a tavalyi 328-hoz képest idén 181-en, az adyligetibe a tavalyi 501 helyett 276-an, Szegedre pedig 246 helyett 150 diák jelentkezett.

A Népszava megkérdezett a rendészeti iskolákban dolgozó tanárokat is, egyikük szerint nem vonzó a rendőri pálya, gyári betanított munkásként többet lehet keresni, ráadásul ott kifizetik a túlórát is, és nem szabadnapokkal fizetnek érte, mint a rendőrségnél 2020-tól .

Régebben legalább érdeklődtek, de mára teljes az érdektelenség. Azt látjuk, hogy legfeljebb „biztosítékként” adják be a felvételi kérelmet hozzánk is, de ha bekerülnek egy normál felsőoktatási intézménybe, többségében inkább azt választják – tette hozzá.

Korábban mi is írtunk a rendőrségnél tapasztalható dolgozói elégedetlenségről: a Zsaruellátó Facebook oldalán kisebb online mozgalom indult, melynek keretében több tucat rendőr küldte be a tényleges fizetését és személyes történetét; a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége kifejezte nem tetszését az ellen, hogy Kontrát Károly január másodikán bejelentette, 5%-al emelkedik az „arra jogosult” rendvédelmi dolgozók fizetése; az országos rendőrfőkapitánynak Miskolcra kellett utaznia csillapítani a kedélyeket, miután valaki egy O1G feliratot fújt a liftbe; és a rendőrség korábbi reklámarca is leszerelt, mert nem tud megélni a fizetéséből.

Mint írta a Zsaruellátónak küldött üzenetében:

„Már fiatal korom óta tudtam, hogy rendőr akarok lenni, ezért is vegyesek az érzéseim, mert maga a munkát és a helyet ahol voltam (vízirendészet) imádtam, csak sajnos a járőri fizetésből nem lehet megélni, főleg úgy, hogy előreláthatólag 5 évre előre nem is tudtak volna magasabb beosztásba tenni, mert nem volt üres hely. Meg aztán nem látom azt, hogy bármi javulás várható lenne 😕 Irónikus, hogy rajta voltam a toborzón aztán most lelépek, de sajnos ki kell mondani, hogy már nem kedvező a rendőri pálya 😕”

(Népszava)

Címlapkép: MTI / Máthé Zoltán