Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem tud megélni a béréből, leszerel a rendőrség korábbi reklámarca

Ez a cikk több mint 5 éves.

A „járőri fizetésből nem lehet megélni”, és a „rendőri pálya már nem kedvező” – ezzel magyarázza leszerelését a fiatalember, aki korábban a rendőrség reklámarca volt annak toborzóanyagain. A Zsaruellátó szervezet Facebook-oldalán közzétett vallomás szerint a férfi hat év szolgálat után tegnap tette le az egyenruhát.

„Már fiatal korom óta tudtam, hogy rendőr akarok lenni, ezért is vegyesek az érzéseim, mert maga a munkát és a helyet ahol voltam (vízirendészet) imádtam, csak sajnos a járőri fizetésből nem lehet megélni, főleg úgy, hogy előreláthatólag 5 évre előre nem is tudtak volna magasabb beosztásba tenni, mert nem volt üres hely. Meg aztán nem látom azt, hogy bármi javulás várható lenne 😕 Irónikus, hogy rajta voltam a toborzón aztán most lelépek, de sajnos ki kell mondani, hogy már nem kedvező a rendőri pálya 😕” – írja.

A rendőrség kötelékén belül uralkodó nehéz körülményekről az elmúlt néhány hónapban többször is hallgattunk – gyakran épp a Zsaruellátó oldalán közzétett személyes beszámolóknak köszönhetően.

Miután Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár január elején 5 százalékos béremelést hirdetett meg a rendőröknek, elszabadultak az elégedetlen hangok. Kifogásokat emelt a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége, illetve a Független Rendőr Szakszervezet is, utóbbi közölte: az államtitkár bejelentésében elhangzó pozitív csengésű hírekkel szemben ők inkább azt látják, hogy

„az állomány 40%-a, mintegy 17 ezer rendőr idén egyetlen forint illetményemelést sem kap”.

A Zsaruellátón rendőrök százai osztották meg, mennyit is keresnek valójában, januárban pedig a legtöbb témába vágó kormányzati megszólalásra hasonló módon reagáltak a rendőrök.

Ráadásul felgyorsultak a leszerelések is, részben a rossz bérhelyzet, a létfontosságú pluszkeresetet biztosító túlórák megvágása, illetve a februárban bevezetésre került rendvédelmi igazgatási szolgálati viszony (Riasz) miatt – ez utóbbi a közalkalmazotti viszonyt váltja fel a rendőrök nagy részénél.

A tiltakozások olykor a virtuális térből is kilépnek, a héten például a miskolci kapitányság egyik liftjébe fújt valaki O1G feliratot.

Címlapkép: BRFK