Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Minden hónap vége egy verseny a túlélésért” – újabb történetek érkeznek a rendőrök béréről

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ahogy arról beszámoltunk, Kontrát Károly január elején bejelentette, újabb 5%-kal emelkedik az „arra jogosult” rendvédelmi dolgozók fizetése. A bejelentést azonban kicsit sem értékelte ünnepélyesnek a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége, illetve a Független Rendőr Szakszervezet sem.

Utóbbi közölte, az államtitkár bejelentésében elhangzó pozitív csengésű hírekkel szemben ők inkább azt látják, hogy

„az állomány 40%-a, mintegy 17 ezer rendőr idén egyetlen forint illetményemelést sem kap”.

Ezek után elkezdtek özönleni a rendőröktől érkező történetek arról, ki milyen pozícióban, hány év munka és túlóra után mennyi fizetést kap, és mindebből mire futja. Jelenleg is folyamatosan érkeznek az újabb beszámolók a Zsaruellátó nevet viselő Facebook-oldalra.

Egy 7 éve a büntetés-végrehajtásnál dolgozó tiszthelyettes például azt írja,

„2017-ben elértem a Hszt-ben leírt 416 óra túlórát. 2018-ban jóval fölé mentem. Van olyan kollégám aki 546 órával zárta az évet. Októberében három pihenő napom volt amikor nem mentem szolgálatba. De látva a beküldött bérlapokat, sms-eket nem panaszkodom. Nettó 194 ezer volt a januári fizum.”

Egy 24 éves, 5 év szolgálati viszonnyal rendelkező fiatal azt írja,

„Szégyenlem, hogy anyukámtól kell kölcsön kérnem, mert ez a pénz még a megélhetésemet sem fedezi”

Ezért másodállásban dolgozik egy magánvállalkozónál, aki magasabb órabért fizet, mint a rendőrség, ahol 133 ezer forintot keres.

Nem egyedi annak a férfinak az esete sem, akinek 11 év szolgálat után is fillérre pontosan ki kell számolnia, mire költ:

„31 éves vagyok, ès 11 éves szolgálati viszonnyal rendelkezem. Voltam BRFK-n, megyei kapitányságokon, KR-nél. Végigjártam a szamárlétrát, ahogy azt végig is kell, hogy az ember lássa honnét indult. Három éve vettem feleségül életem párját és van tőle egy gyönyörű szép kislányom. Úton van a második kis jövevény is akit nagyom várunk. 3 éve vettünk egy kis házat faluhelyen, hogy el tudjuk kezdeni az életünket és fedél legyen gyerekeink és saját fejünk felett. Van egy 13 éves használt autónk is, ami elengedhetetlen a napi élethez már. Számokba foglalva levezetném, hogy milyen szinten ki kell centiznünk minden hónap végét. Jelenleg TH/D beosztásban vagyok, igy a nettó fizetésem 220.000. A feleségem GYED-e 95.000 jelenleg.”

Miután a lakáshiteltől a pelenkán át az étkezésig felsorolja a család legalapvetőbb havi kiadásait, hozzáteszi:

„Nagy ész nem kell hozzá, hogy az ember kiszámolja, minden hónap vége egy verseny a túlélésért. És akkor a második pici még meg sem született és bele sem számoltam a terhességi vizsgálatokat! Ennyit a családok évéről! Kitartást mindenkinek!”

„Sziasztok! 8 év szolgálati viszony után, járőr beosztásban számokban mérve ennyit ér a munkám. Napról napra él az ember. 32 éves nőként a családom (szüleim) támogatása nélkül nem tudnék megélni. Szülővárosomtól 160 km-re dolgozom, így albérleteti díjat és hozzá tartozó rezsi költségeket is fedezni kell ebből a 138.000 Ft-ból, amit mondanom sem kell mennyi összeg. Az embernek jó ha marad a kezében ezek kifizetését követően kb. 60.000 Ft, amiből még élelmet kell venni és az alapvető emberi élethez nélkülözhetetlen dolgokat is meg kell vegye. És mi marad?…… semmi. Ebből élni sajnos nem lehet, csak túl élni.”

– áll egy másik beszámolóban.

Persze a pályakezdők sem rendelkeznek túl jó kilátásokkal.

Egy Békés megyei kezdő őrmester példul 128 ezer forintot visz haza minden hónapban:

forrás: zsaruellátó / facebook

Van, aki ugyanebben a pozícióban egy kicsit jobban keres:

Egy próbaidejét töltő újonc rendőr azt írja, ez a fizetés a próbaidőhöz képest is „elég vicc”. „És nem egyedül vagyok aki a próbaidő letelte után se szamíthat  sokkal többre …” – írja.

Persze nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a helyzet ugyanúgy érinti a szintén óriási fizikai és mentális megterhelésnek kitett, rengeteget túlórázó, munkaerőhiánnyal küzdő tűzoltókat és egészségügyi dolgozókat is. Egy tűzoltó például ezt írja:

Sziasztok! Tudom rendőrökről szól az oldal, de egy kutya kölyke vagyunk. Bajtársak vagyunk. A tűzoltóknál is ugyanez a helyzet. Tömeges leszerés. 8-10 évvel ennyi vagy ez alatti fizetéssel. Sajnálom, hogy idáig süllyedtünk. Kitartás minden kollégának, akik mennek azoknak meg egy jobb megbecsültebb életet.”

Időközben egyébként a Független Rendőr Szakszervezet bejelentette, szolidaritást vállal a rabszolgatörvény ellen tiltakozó szakszervezetekkel, ugyanis a rendvédelmi dolgozók alapvető jogait már korábban korlátozta a kormányzat, és az embertelen túlórák intézménye sem új számukra – ahogy az a frissen beérkező történetekből is szépen kirajzolódik.

Címlapkép: Tiltakozás a rabszolgatörvény ellen 2018. december 8-án. Fotó: Csoszó Gabriella / Free Doc