Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A tűzoltók a túlórapénz eltörlése ellen küzdenek, a Katasztrófavédelem nem tárgyal velük

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete  (HTFSZ) arra kéri a Belügyminisztériumot, kezdeményezze az Országgyűlésben a szolgálati törvény módsítását, hogy 2019 január 1. után is kifizethetőek legyenek a túlórák a tűzoltók számára – a túlórapénz megvonása ugyanis nem csak a rendőröket érinti.

Salamon Lajos, a szakszervezet elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy a jogszabály szerint a jövő év elejétől már csak szabadidővel válthatnák meg a túlórákat a tűzoltók, ez azonban a jelenleg is fennálló súlyos látszámhiány miatt a lakosság biztonságának, a tűz- és kárelhárítás hatékonyságának rovására menne. A szakszervezet azt szeretné, ha a parlamenti ciklus végéig halasztanák az intézkedést, mert attól tartanak, az csak a jelenlegi minimális szolgálati létszám csökkentése mellett valósítható meg.

Az intézkedés átlagosan 15%-os jövedelemcsökkenést jelentene az állománynál, ami gyengítené a tűzoltói pálya vonzerejét, pedig jelenleg is plusz ezer emberre lenne szükség a tűzoltóság zökkenőmentes működéséhez.

Érdemes visszaemlékezni azokra az időkre, amikor a tűzoltók még az önkormányzatok alá tartoztak, a laktanyák szinte önfenntartó módon működtek, még az eszközöket is maguknak vásárolták. Miután 2012-ben államosították a tűzoltóságot és a Belügyminisztérium illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) felügyelete alá került, minden megváltozott. Ma már hatalmi harcok, létszámhiány és megbecsületlenség jellemzi a tűzoltóságot.

Az Index tavalyi riportjában sok mindenre fény derült: a megyei parancsnokok többségét leváltották, helyükre katonákat és exhatárőröket ültettek, akiknek fogalmuk sincs a tűzoltószakmáról. A jól működő rendszer szétbombázása és agyonellenőrzése a rengeteg bosszúságon túl sokszor a tűzoltók munkavégzését is akadályozza, ami pedig a lakosság épségét veszélyezteti. A nettó 150-160 ezres fizetés nem vonzó, nem lehet 25 év szolgálat után 50 évesen nyugdíjba menni, nincs családalapítási és lakhatási támogatás és még sorolhatnánk…

Ráadásul úgy tűnik, a Katasztrófavédelem és a tűzoltók közti kommunikáció egyre csak romlik:

a tűzoltó szakszervezet azt is kifogásolja, hogy a Katasztrófavédelem annak ellenére nem egyeztet az életpályamodell megvalósításáról a szakszervezettel, hogy a Belügyminisztérium azt kérte, egyzetetett állásponttal érkezzenek a Belügyi Érdekegyeztető Tanács ülésére.

A Katasztrófavédelem elzárkózása abban is megmutatkozik, hogy most először fordul elő, hogy nem támogatja az idén 12. alkalommal megrendezett emlékezés napját, amikor a hivatásuk teljesítése közben életüket áldozó tűzoltókra emlékeznek. Levélben kérték az OKF vezetését, hogy biztosítsanak áramellátást a megemlékezés megtartásához, illetve azt szerették volna, ha a tűzoltólaktanyákban 17 órakor megszólalnak a szirénák, az OKF azonban elutasította a kérést.

Mindez azokkal az emberekkel történik, akik elképesztő fizikai és mentális terhelés alatt a saját épségüket kockáztatva mentenek életeket minden nap.

(Címlapkép: pixabay.com)