Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Januártól káosz jöhet a rendőrségen a túlórapénz elvétele miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Mint korábban mi is írtunk róla, január elsejétől a kormány tervei szerint megszűnne a rendőrség túlórapénze. A túlmunkát pedig szabadságokban adná ki a kormány. A tervezett ellen a szakszervezetek és a korábbi országos-rendőrfőkapitány is tiltakozott. A Népszava cikke szerint bár nem indult el leszerelési hullám, év végéig nagy a valószínűsége a tömeges leszereléseknek, ha a tervezett változás hatályba lép.

A rendőrök túlmunkáját most még kifizetik, de januártól már csak a pihenőnappal kompenzálható a plusz szolgálat. Ez elfogadhatatlan. Egyfelől azért, mert a rendőrök számára fontos forrás a túlórapénz. Másfelől a rendőrség működőképességét veszélyeztetné, nem maradna szolgálatban elég rendőr, ha mindenki pihenőnapra menne a túlórái után– mondta Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára Népszavának.

Ezért a szakszervezet a belügyi érdekegyeztető tanács összehívását kezdeményezi. Azt szeretnénk elérni, hogy módosítsák a törvényt, és a rendőrök továbbra is kérhessenek, a túlórákért pénzt. A Belügyminisztérium eddig nem válaszolt a felvetésre.

A helyzetet jól mutatja, hogy Balogh János országos Rendőrfőkapitány kienevezése előtti meghallgatásán például azt mondta, a rendőrségi állomány megnégyszerezésére lenne szükség a túlórapénz kivezetéséhez. A Népszava szerint „a rendőrség súlyos létszámhiánnyal küzd, emiatt forrásaink szerint a törvényes évi, személyenként 418 órányi túlmunka helyett sokan – foglalkozási körtől függően – évi 600-1200 pluszmunkát is kénytelenek vállalni.”

A 2018-as évben a rendőrségi túlórakeret összesen 18 milliárd forintot tenne ki, amely majd 8 százaléka a rendőrség teljes személyi költésének. Erre viszont bizonyosan nem megoldás, a minden racionalitást nélkülöző fűnyíró elvű megszorítás a rendvédelemben.