Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A pedagógusok szerint a kormány slendriánsága miatt fulladt kudarcba az első sztrájktárgyalásuk

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szerda délután az Oktatási Hivatal épülete elől jelentkezett be videóban a PSZ és PDSZ, melyben összefoglalták a mai egyeztetések siralmas eredményeit:

„Az elmúlt másfél óra bár kemény csata volt, érdemi munkával nem foglalkoztunk, hiszen Kisfaludy László helyettes államtitkár nem tudta bemutatni a kormánytól kapott megbízólevelét.”

A két fél közötti egyeztetés már a tárgyalás elején akadályokba ütközött, ugyanis a megbízólevél a pedagógusok szerint szakszerűtlenül, „slendrián” módon lett megszerkesztve.

A Pedagógus Szakszervezet (PSZ) felháborítónak tartja, hogy a közös sztrájkbizottságban nem volt nevesítve, csak a PDSZ. Így a levél Kisfaludy Lászlót csak a PDSZ-szel való tárgyalásra jogosította fel, a PDSZ viszont nem hajlandó a másik szakszervezet jelenléte nélkül tárgyalni.

A megbízás felelőtlen, kezelése pedig azt mutatta meg a szakszervezetek számára, hogy a kormány nem veszi komolyan sem őket, sem pedig az egyeztetést, ugyanis ezek nem csak „formai, hanem tartalmi kérdések is”, ugyanis olyan féllel akarnak tárgyalni, akinek megállapodásra is lesz felhatalmazása, nem csak „üzengetni” és „beszélgetni” akarnak a kormánnyal.

Így a tárgyalás jelentős része azzal telt, hogy meghatározták elvárásaikat az új megbízólevéllel kapcsolatban, és most egy új tárgyalás mihamarabbi újrahívását várja a két szakszervezet.

Október 5-én, a pedagógusok világnapján jelentette be a PSZ és a PDSZ, hogy a pedagógushiány, az alacsony bérek és az elviselhetetlenül magas munkaterhek miatt közösen kezdeményeznek sztrájktárgyalásokat a kormánnyal. Mindkét szakszervezet úgy látta, hogy a kormány továbbra sem hajlandó lényegi lépéseket tenni a pedagógusok munkaviszonyának és béreinek javítására. Külön eddig nem tudták felhívni ezekre a problémákra a figyelmet, ezért egyesítette sztrájkbizottságaikat a két szakszervezet.

A PSZ és a PDSZ közös, négy pontból álló követelést fogalmazott meg:

  1. A pedagógus illetményalap vetítési alapja szeptember elsejétől visszamenőlegesen a mindenkori minimálbér összege legyen.
  2. Szintén szeptembertől visszamenőlegesen emelkedjen az oktatásban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak garantált illetménye is.
  3. Követelik továbbá, hogy a pedagógusok neveléssel-oktatással lekötött munkaideje 2021. szeptember elsejétől legfeljebb heti 22 óra legyen.
  4. A negyedik követelés pedig, hogy a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek – akik jelenleg heti 40 órában látják el feladataikat – maximum heti 35 órában legyenek foglalkoztathatók, és a pedagógusokhoz hasonlóan heti 5 órát tölthessenek regenerációval, felkészüléssel intézményen kívül.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azzal vádolta a szakszervezeteket, hogy beszálltak az ellenzéki kampányba, és felbuzdulásuk Dobrev Klárának köszönhető. Ez a komment azonban csak azt bizonyította be a szakszervezetek számára, hogy az ország vezetői „nem képesek értelmes és lényegi válaszokat kisajtolni magukból”, amit úgy tűnik a mai első tárgyalás megerősített.