Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kikérik maguknak, hogy a sztrájkjuk a baloldal kampányakciója lenne – üzentek a pedagógusok az EMMI-nek

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) határozattan visszautasítja az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) állításait, és azt állítják nem hátrálnak meg: sztrájk lesz!

Ahogy a Mérce is megírta, január 31-re figyelmeztető sztrájkot, ennek eredménytelensége esetén pedig március 13-ára újabb sztrájkot szerveznek a pedagógus szakszervezetek, miután az októberben kezdeményezett sztrájktárgyalások a kormánnyal zátonyra futottak. Csütörtökön az EMMI közleményében a sztrájkot politikai kampányfogásnak bélyegezte.

„Egyértelmű, hogy a januárra és márciusra bejelentett pedagógussztrájk a baloldal kampányakciója”

Az EMMI szerint:

  • Jövőre 10%-os béremelésre fog sor kerülni
  • A szakszervezetek visszautasították a kormány 200 ezer forintos cafeteria ajánlatát.
  • A szakszervezetek elutasítják az oltást.
  • A szakszervezetek a „Gyurcsány-párt befolyása alatt állnak”

A tanárszakszervezetek közös közleményben utasították el az EMMI állításait. Nem felel meg a valóságnak szerintük, hogy jövőre 10%-al emelkednének a pedagógusbérek, ugyanis az alapilletmények változatlanok maradnak, csupán bérpótlékemeléssel kívánja a kormány lenyugtatni a kedélyeket. Ezzel szemben a szakszervezet 45%-os alapilletmény-emelést követel, amellyel legalább elérnék a tanári keresetek az idei minimálbérrel számolt illetményszintet (a tanári illetményszámítás alapja 2014 óta nem emelkedett).

Továbbá a tanárszakszervezetek a cafeteria-t, de az oltást sem utasítják vissza. A cafeteria helyett a kormány ajánlatát utasították el, amely szerint ha a szakszervezetek lemondanak a 10%-on túli béremelési követelésről cserébe a kormány évenkénti 200 000 forintos cafeteriát biztosít a pedagógusoknak. A minisztérium tájékoztatásával szemben pedig egyik szakszervezet sem tartja magát oltásellenesnek. Ezzel szemben a szakszervezetek az állami iskolákban előírt kötelező oltást valóban opponálják,  ugyanis a széleskörű tanárhiány miatt a dolgozók oltási kötelezettsége oda vezethet, hogy összeomlik a közoktatás.

Végezetül a szakszervezetek közleményükben határozottan elutasítják, hogy a jogos bérköveteléseiknek bármi köze lenne az ellenzéki kampányhoz.

„A kormány akkor kezd el »gyurcsányozni«, amikor nem tud érdemi és hitelt érdemlő választ adni a pedagógushiányra, az alacsony és megalázó bérekre. A szakszervezetek csak azt követelik, amit az Orbán kormány 2013-ban egyszer megadott és 2015-ben elvett. 17 havi bérével tartozik a kormány 2015 óta minden oktatásban dolgozónak.”

Mindezek miatt tehát a szakszervezetek továbbra is sztrájkra készülnek.

„Miután nyilvánvaló, hogy a sztrájktárgyalások eddig eredménytelenek, a kormány csak az időt húzza, a szakszervezetek számára nem maradt más, mint előkészíteni, hogy az ágazatban dolgozók számára lehetőség legyen a legradikálisabb érdekérvényesítő eszköz, a sztrájk bevetésére.”

A Fidesz-KDNP-kormány által kisemmizett sztrájktörvény szerint meg kell állapodni a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatásokról, emiatt kérdéses, hogy tudnak-e valóban hatásos sztrájkot kezdeményezni a szakszervezetek . A kormány képviselői magukhoz illő módon úgy gondolják, hogy sztrájk alatt is tanítani kellene a tanároknak.  Úgy tűnik az abszurd angol humor következetes használata a kormány csodafegyvere a szakszervezetek ellen, hisz az talán belátható, hogy nem lehet úgy sztrájkolni, hogy közben nem sztrájkolunk (hiába lenne ez kényelmes sokaknak, elsősorban a kormánypárti politikusoknak).

A sztrájk intézményének teljes ellehetetlenítését természetesen  nem fogadják el a pedagógus szakszervezetek, és a bírósághoz fordultak. A sztrájk a jogerős ítélet után szervezhető, ez január vége felé esedékes.

Címlapkép: Pixabay