Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

15 ezer pedagógus még nem kapott vakcinát – ha elbocsátják őket, félő, összeomlik a közoktatás

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatása szerint mostanáig a pedagógusok mintegy 90 százaléka élt felelősségteljesen a koronavírus elleni oltás lehetőségével. Ez azt is jelenti, hogy 10 százalékuk viszont nem. Miután valamivel kevesebb, mint 150 ezer pedagógus van az országban, a tárca által közölt arányszám alapján csaknem 15 ezer tanár továbbra is oltatlan, írja a Népszava.

Az adatokból kiderült az is, hogy a még első oltást sem kapott pedagógusok aránya nem csökkent számottevően az elmúlt hetekben, annak ellenére sem, hogy az állami oktatási-nevelési intézményekben kötelezővé tették az oltást, melynek felvételére december 15-ig van idejük az érintetteknek.

Ha nem teszik meg, fizetés nélküli szabadságra küldik őket, majd pedig elbocsátják. A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) nem reprezentatív felmérése egyébként azt mutatta, hogy az általuk vizsgált 1 500 intézményben mintegy ötezer pedagógus nincs beoltva, közülük háromezren pedig nem is tervezik felvenni a vakcinát.

Békéscsaba, 2021. április 11.
Dér László orvos (b) átadja az oltást igazoló dokumentumot egy pedagógusnak, miután beoltották a német-amerikai Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina elsõ adagjával a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórházának egyik oltópontján Békéscsabán 2021. április 11-én.
MTI/Rosta Tibor

Pontosan két héttel ezelőtt pedagógusok és más iskolai dolgozók gyűlést szerveztek  Mohácson a kötelező oltásra vonatkozó rendelet ellen. A tüntetésen, amelyen több mint százan vettek részt, Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszerveze (PDSZ) országos választmányának tagja arra figyelmeztetett, hogy senki ne gondolja, hogy „ennyi laposföld-hívő van itt, a legtöbben az oktatásért aggódnak, azért aggódnak, hogy mi lesz a családjukkal, mi lesz az intézményekkel”.

A PDSZ nézete szerint egyre többen aggódnak amiatt, hogy a közszférában dolgozók oltási kötelezettsége oda vezethet, hogy számos pedagógus hagyja oda az állami iskolákat.

Ugyanerre hívta fel a figyelmet a már említett Nemzeti Pedagógus Kar is. Horváth Péter, a szervezet elnöke úgy nyilatkozott, hogy lesz olyan iskola, óvoda, ahol gyakorlatilag nem tudják majd ellátni a feladatokat, ha néhány pedagógus kiesik a rendszerből amiatt, hogy kényszer hatására sem oltatja be magát.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete eközben nyílt levélben kérte Kásler Miklós minisztert, hogy az igazgatók ismét igazolhassák a hiányzást, ha egy diákot a járvány miatt tartanak otthon a szülei.

A PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete közös sztrájkbizottsága szerdán délután ismét tárgyalóasztalhoz ül az Emmi képviselőjével.

Eközben egyre több országban köteleznek egyre nagyobb számú embert arra, hogy feltétlenül oltassa be magát. Ausztriában februártól válik kötelezővé az oltás, s ugyanezt fontolgatja Németország is.

Arról, hogy mely országokban kiket köteleztek eddig a védőoltásra, itt írtunk részletesen.

(Népszava, Mérce)
Címlapkép: MTI/Rosta Tibor