Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ausztria, Magyarország „víruslaborja” az első uniós ország, ahol kötelező oltást rendelnek el

Ez a cikk több mint 2 éves.

Alexander Schallenberg osztrák kancellár péntek délelőtt bejelentette, hogy Ausztriában hétfőtől tíz napig a legszigorúbb lezárások lesznek érvényben, amit további tíz nappal meghosszabbíthatnak ha nem javulnak a járványügyi mutatók – írja a Telex.

Sőt, mi több: Ausztria első Európai Uniós országként februártól bevezeti az általános, kötelező oltást.

„Hétfőtől mindent és mindenkit bezárunk, ez szomorú, de a számok ismeretében szükséges következménye is az aktuális koronavírus-helyzetnek”

– mondta péntek délelőtt Schallenberg Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter, Günther Platter tiroli kormányzó és Michael Ludwig bécsi polgármester társaságában a Pertisau am Achenseeben (Tirol) tartott megbeszélés után.

Schallenberg kancellár elnézést kért a beoltottaktól amiért az oltatlanok miatt ismét le kell zárni az országot. Kommunikációja vélhetően nem segít a társadalmi szolidaritás erősítésében, tekintve, hogy a bejelentés során több ízben is az oltatlanok felelőtlenségét hangsúlyozta, akik miatt most mindenkire rájár a rúd.

A kancellár kiemelte, hogy a kormányzati ösztönzők eddig nem tudták felvenni a versenyt az oltás ellen ható erőkkel. Mint mondta, „politikai konszenzus állt fenn abban, hogy nem akarunk kötelező védőoltást, és én is úgy vélem, hogy az embereket rávenni kell a védőoltásra. Önmaguk védelmében, szeretteik védelmében és a társadalom védelmében.”

Hozzátette azonban, hogy

„túl sok politikai erő, oltásellenesek és Fake News”

oda vezetett, hogy sokan nem akarják felvenni az oltást. Ezért február elsejéig mindenki számára kötelezővé fogják tenni. A kancellár szerint „az egyetlen kiút ebből az ördögi körből az átoltottság folyamatos növelése. A vírus nem tűnik el, hanem marad. Ezt meg kell tanulnunk, és meg kell tanulnunk kezelni.

Az oltás a kilépőjegyünk.”

December 13-tól véget érnek a szigorú korlátozások az oltottak és a gyógyultak számára, az oltatlanokra azonban ugyanúgy a szigorított szabályok lesznek érvényesek – legalábbis míg be nem oltatják magukat.

A lezárások idején az emberek a következő célokból hagyhatják el a lakásaikat:

  • munkába utazás;
  • az életfeltételek fenntartása (pl. bevásárlás);
  • egészségügyi intézmények látogatása;
  • valamint a mentális és fizikai egészség fenntartásához szükséges testmozgás.

Mindazonáltal a kormány javasolja az otthoni munkavégzést valamennyi munkakörben, így az államigazgatásban is, amikor pedig elkerülhetetlen hogy zárt térben tartózkodjanak emberek (pl. boltokban), kötelező az FFP2 típusú maszk viselése. Az iskolákban felügyeletet biztosítanak azoknak a gyerekeknek, akikre napközben nem tudnak vigyázni a családjaik.

A kancellár hangsúlyozta, hogy a szigorú óvintézkedések nélkül nem sikerülhet letörni a negyedik hullámot, sőt: várható ötödik és hatodik hullám is akár. A bejelentésen elhangzott, hogy a vállalkozásokat, bezárni kényszerülő vendéglátósokat – akárcsak a korábbi lezárások idején – támogatni fogják anyagilag.

Magyarországon egyelőre nem várható kötelező oltás, de Orbán szerint előbb-utóbb mindenkinek be kell oltatnia magát.

Noha a miniszterelnök korábban kifejtette, Magyarországon nem lehet kötelező oltást elrendelni, péntek reggeli rádióinterjújában is hangsúlyozta: az oltásellenesek előbb-utóbb vagy beoltatják magukat, vagy meghalnak.

Ugyanakkor azt is érdemes megjegyezni, hogy a kormány és tagjai rendszeresen hangsúlyozták, hogy Ausztria Magyarország „víruslaborja”, és az ottani tendenciák előbb-utóbb nálunk is megjelennek, ami az első két hullám idején hellyel-közzel igaz is volt. Mindazonáltal a kormány az intézkedéseket is az ausztriaiakhoz hasonlította – ezzel szemben nyugati szomszédunknál a társadalmat sokkal nagyobb mértékben és jobban segítette a kormány, mint Magyarországon, így várhatóan a kötelező oltást sem vezeti be egyhamar Magyarország kormánya.

Ausztriában az átoltottság 65,5 százalék, ami valamivel magasabb mint a magyarországi, viszont 15 000 új esetet jelentettek csütörtökön – míg Magyarországon kevesebb, mint 11 ezret.

Az országok lakosságarányaihoz viszonyított adatokat az alábbi táblán lehet böngészni.