Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán: az oltásellenesek vagy beoltják magukat, vagy meghalnak

Ez a cikk több mint 2 éves.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel jó szokásához híven a Kossuth Rádióban osztotta meg gondolatait a néppel.

A miniszterelnök a járvány elleni védekezéssel kapcsolatban elmondta, hogy előbb-utóbb mindenkinek be kell majd oltania magát, hozzátéve, hogy az oltásellenesek is rá fognak jönni hogy vagy beoltják magukat, vagy meghalnak.

Kifejtette, hogy

„én sem hiszek nyakló nélkül a tudománynak (…) a tudomány nem az Isten, amiben föltétlenül meg lehet bízni”,

ugyanakkor be kell látni, hogy jelenleg a legjobb védekezés az oltás, és azt sem szabad elfeledni, hogy számos veszélyes betegségtől védenek minket például a gyerekkorban felvett oltások.

Elmondta hogy „nem szokta ekézni az oltáselleneseket”, hisz mindenkinek jogában áll a szabadsága jegyében saját magának dönteni. Ellenben úgy látja, hogy amennyiben nincs mindenki beoltva, akkor lesznek ötödik és további hullámok.

Hosszasan fejtegette, hogy az egyetlen dolog ami megvéd a betegségtől, az az oltás. Kifejtette, hogy a szakemberek szerint 4-6 hónap után gyengül a véderejük, ezért fel kell venni a harmadikat, ahogy maga is tette. Mint mondta, a harmadik oltás utáni védettségi szint sokkal magasabb,mint a második utáni.

Az oltások felvétele érdekében jövőhéten az oltási akcióhét keretében 101 oltóponton reggel héttől este hétig regisztráció nélkül lehet felvenni első, második vagy harmadik oltást.

Jelenleg még várnak arra, hogy legyen széles körben elfogadott szakvélemény az 5-12 éves gyerekek oltásáról, ha pedig jó választ kapnak, a szülők beoltathatják őket. Kifejtette, hogy hatmillióan be vannak oltva jelenleg, megismételve, hogy „mindenki más közvetlen életveszélyben van”.

A miniszterelnök a 444 cikkére utalva elmondta, hogy tízmilliónyi oltóanyag van még, így mindenki be tudja oltatni magát – a lap ugyanakkor arról írt, hogy a korszerű vakcinák fognak elfogyni, ami alatt a szerző a nyugati típusokat értette.

Orbán dicsérte az egészségügyi dolgozókat, valamint hangsúlyozta, hogy fontos a katonák, rendőrök részvétele a védekezésben, hozzátéve hogy ismét bevezették a rendvédelemnél és az egészségügyben a felmondási tilalmat. Orbán szerint van tapasztalatuk a járványról – második, harmadik hullám megterhelő volt.

Elmondta, hogy minden hullám után eltesznek egy dossziét, amiből tudják, hogy mikor mi fog következni, mit kell tenniük. Tudják hogy hol mennyi egészségügyi dolgozó van, hogyan kell vezényelni őket.

Érdemes megjegyezni, hogy hiába kérnek lapok, szervezetek információkat, ezeket az aktákat nem mutatják meg a társadalom széles rétegeinek, ezért sokszor igencsak titokzatos mi alapján hoznak bizonyos intézkedéseket.

Orbán elmondta továbbá a védekezésről, hogy a kiskunhalasi járványkórház kiváló, hozzátéve, ha nagyobb baj történik, vagy feltorlódnak a betegek, akkor nyitják ki, és központi irányítással vezényelnek majd orvosokat. Hangsúlyozta, hogy ha az ágyak betelnek, tudják, mely beavatkozásokat lehet halasztani.

Orbán a befagyasztott benzinárról elmondta, a rezsicsökkentés ügyében régóta politikai harcot vívnak az ellenzékkel. Kifejtette, hogy eddig helyes volt, hogy a piacra bízták az árakat, ami „természetesen” alakította őket. Hangsúlyozta, hogy a legjobb ha a kormánynak nem kell beavatkoznia, de van hogy kénytelenek, mert az árak az egekbe szöknek és tartósan úgy is maradnak. Emlékeztetett arra is, hogy az üzemanyagárak beépülnek más termékek költségeibe is, így ha az embernek nincs gépjárműve, akkor is sújtják.

Úgy látták, a meghatározott szintet még kibírják a piaci szereplők, így jött ki, hogy három hónapig 480 forintban maximálják az üzemanyagok árát. Ugyanakkor számos kisebb vállalkozás jelezte már, hogy nem fogják sokáig bírni a szabott hatósági árat.

A miniszterelnök ezután rezsiellenesezte a baloldalt, ismét hangsúlyozva, hogy amennyiben a piac nem oldja meg az árazási problémákat, átmenetileg be kell avatkozni – hozzátéve, a társadalomban felméréseik szerint 80 százalék fölött van a támogatottsága az intézkedésnek.

A miniszterelnök kifejtette, hogy a rezsicsökkentés eddig a lakossági fogyasztók és mások, például önkormányzatok számára volt elérhető.

Ugyanakkor mint mondta, valószínűleg a kisvállalkozások esetében is elérhetővé fogják tenni a rezsicsökkentést, mert a nagyokkal ellentétben nem bírják ki a magasabb árakat.

Kicsit brüsszelezett is, mondván

„a brüsszeli bürokrácia vért hány a rezsicsökkentéstől.”

Véleménye szerint Brüsszelben a multik diktálnak, ezért mikor Magyarország kormánya a multiktól vesz el pénzt és szétosztja a nép között, azt nem támogatják. A miniszterelnök arra nem tért ki, hogy Brüsszelben ritkán éri retorzió vagy kritika amiatt, hogy kormánya a multikra szórja az ingyenpénzt, miközben olyan szabályokat hoz, hogy a cégek végletesen ki tudják zsákmányolni a magyarországi munkásokat.

A miniszterelnök a fentieken túl beszélt a GDP-ről, a jövőre a társadalom különböző rétegeinek juttatott kedvezményekről, valamint számos alkalommal szidta az ellenzéket.