Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A példaként követett Ausztria szigorít, Orbán optimista, Zacher nem – koronavírus összefoglaló

Ez a cikk több mint 3 éves.

A mai napon harmadszor lépte át az egy nap alatt beazonosított fertőzöttek száma az 5000-et, ezzel 131 887-re emelkedett hazánkban az igazoltan koronavírus betegek száma. 24 óra alatt 99-e hunytak el, így 2883 áldozatott szedett itthon eddig a járvány, amiből 29802-en már kigyógyultak.

A világon 52 733 290 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 293 183, a gyógyultaké pedig 34 149 223 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint

Szíjjártó Péter ma a Facebook-oldalán jelentette be, hogy már jövő héten érkezhet hazánkba minta az orosz vakcinából. A külgazdasági- és külügyminiszter elmondta, az utolsó orosz egészségügyi minisztériumi engedély hiányzik már csak ahhoz, hogy Magyarországra 10 dózist küldjenek a kísérleti szerből. A jövő hét folyamán első európai országként Magyarországra érkezik minta, amit a magyar hatóságok vizsgálatoknak tudnak alávetni.

„Folytattunk tárgyalásokat a vakcina esetleges magyarországi gyártásáról, a magyar vállalat ami erre képes megkapta az összer orosz előkészítő dokumentációt, a jövő héten már világos menetrenddel fognak rendelkezni a szolgálatra álló kapacitásokról.”

Ugyan ez jól hangzik, de Lisziewicz Julianna nemzetközi hírű immunológus (a DermaVir nevű AIDS-ellenes gyógytapasz kifejlesztője) szerint hatékony, a tudományos sztenderdeknek megfelelő oltóanyag csak jövő májusban lesz elérhető. A szakember a Spirit FM-nek adott interjúban elmondta azt is, lehet hogy előbb lesz hatásos antivirális gyógyszer, mint védőoltás.

„A jelenleg a legígéretesebb vakcina fejlesztés esetében is inkább hónapok kellenek, míg megbízható, többszörösen ellenőrzött és hatékony oltóanyag áll az emberiség rendelkezésére”

– vélekedett az immunológus

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere szerint az esetszámok jelentős mértékű növekedése december 5-6-ig fog tartani, a kedden meghozott intézkedések eddigre fogják elérni hatásukat. A miniszter a Magyar Hírlapnak adott interjújában kitért arra is, szerinte „nincs közvetlen egybeesés” a Szlovákiában elvégzett tömeges tesztelés és az ott csökkenésnek induló esetszámok között.

(Ehhez hozzá tartozik az is, hogy a vírussal az első hullámidején jól megküzdő államok, mint Dél-Korea, vagy Szingapúr, akik akkor sokkal közelebb is álltak a járvány akkori epicentrumának számító Kínához, a tömeges tesztelésnek és a megfelelő kontaktkutatásnak köszönhették sikerüket. Ezeket az alapvető járványügyi eszközöket a kormány nem, vagy már nem használja.)

Zacher Gábor közismert toxikológus, aki jelenleg a hatvani Albert Schweitzer Kórház Covid betegeket ápoló osztályán dolgozik, az RTL Híradójának úgy nyilatkozott,

„Senki sem látja előre, hogy meddig bírja az egészségügyi rendszer, a betegek száma emelkedő tendenciát mutat, a súlyos betegek száma emelkedő tendenciát mutat, az intenzív osztályokra kerülők száma emelkedő tendenciát mutat, az ellátási kapacitás meg véges.”

A hatvani kórházban uralkodó állapotokról elmondta, előfordulhat, hogy egy nővérre jut hat lélegeztetőgépen lévő beteg.  Zacher olyan napi esetekről is beszámol, amikor a saját lábán érkező koronavírusos beteg 1-2 órán belül mesterséges lélegeztetésre szorul. – Pedig ő csak egy negyedik vonalban kijelölt járványellátó kis vidéki kórházban dolgozik.

Az egészségügy összeomlásával kapcsolatban már nem olyan pesszimista Orbán Viktor, aki szokásos péntek reggeli Kossuth rádiós interjújában a korábban hangoztatott 50%-os valószínűség helyett, már 99%-ra teszi, hogy az ki fog tartani.

A mai napon szivárgott ki a magyar intézkedések „mintalaborjául” szolgáló Ausztria szigorítási terve, hogy jövő keddtől bezárják az iskolákat, csak az óvodák és egyes helyeken az alsó tagozatok maradhatnak nyitva. Ugyan az intézkedésről még viták zajlanak az ottani kormányon belül, ha a magyar kormány az osztrák mintákat követ „egy-két hét” csúszással, akkor a közeljövőben itthon is lehet majd számítani hasonló intézkedésekre.

Amik annak fényében, hogy az elmúlt 3 napban már közel száz óvodát kellett bezáratnia az Operatív Törzsnek, nem is lennének olyan alaptalanok. Ráadásul egyre több pedagógus szervezet és szülő is követel szigorításokat.

Címlapkép: MTI/Varga György