Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán: tömeges vakcinaszállítás Európából nem lesz hamarabb, mint április

Ez a cikk több mint 3 éves.

A ma éjféltől érvénybe lépő új járványvédelmi korlátozásokról adott interjút az M1-nek Orbán Viktor miniszterelnök. Arról beszélt, bár elsőkként zártuk le a határt, mégis kapcsolatban maradtunk a környező országokkal, nagyjából az történik Magyarországon, mint Európában. Szerinte az a szerencsénk, hogy van egy laboratóriumunk, Ausztria, őket figyeljük.

Arról is beszélt, Magyarországnak uniós viszonylatban sok kórházi ágya és lélegeztetőgépe van, ezért folyamatosan figyelte a kormány, mi az a pont, amíg az a normális életvitel is folytatható és az egészség is óvható.  Most a szakértők azt mondják, 50 százalék az esélye, hogy ha minden így megy tovább és nem vezetünk be új intézkedéseket, akkor is kibírja az egészségügyi intézményrendszer. Ez Orbán szerint nagyon alacsony, ezért nem lehetett tovább várni a kijárási tilalom bevezetésével.

Orbán elmondta, az emberek nagyrészt hordták a maszkot, ha nem hordták volna  akkor hamarabb jutottunk volna el a kijárási tilalomig.

Bejelentette: éjféltől egyébként kötelező maszkhasználatot írnak elő a közterületeken, ahogy más európai országokban már eddig is volt.

A járványba való belefáradásról is beszélt: „nem mindegy, hogy belefáradunk, vagy belehalunk valamibe”, mondta, majd hozzátette: kell az emberek belátása is, nem elegendő a korlátozás és a büntetés. A 14 év fölötti gyerekek belátására is apellált, szerinte ugyanis ezek a fiatalok könnyű tünetekkel megúszhatják a fertőzést, de a szüleik, nagy szüleik már nem biztos, hogy megússzák.

A közmédia riportere rákérdezett, miért mondja Orbán, hogy december-januárra már lehet vakcina, ha Nyugat-Európában ennél óvatosabban fogalmaznak

A kormányfő szerint két időpont van ebben a tekintetben: december vége-január az, amikor az EU-ból és talán máshonnan is jön valamennyi vakcina. Ez olyan 150 ezres nagyságrend lehet, arra elég, hogy az ápolókat, orvosokat, ápolókat, a közrend fenntartóit beoltsák.

A másik időpont az ellenszer tömeges szállítási időpontja. Európából nem lesz hamarabb, mint április, mondta Orbán, de hozzátette, dolgozik azon, hogy máshonnan esetleg már hamarabb is legyen.

Ígéretet tett arra is, hogy két hét múlva beszámol a mostani lezárások hatásairól, illetve azt is elmondta, készül a gazdaság újraindítását segítő akcióterv, amely nemcsak azokat a szektorokat segíti majd, melyeket most közvetlenül érintenek a korlátozások (vendéglátóipar, turizmus).

A beszélgetés végén a sorosozás sem maradhatott el: az amerikai-magyar milliárdos szerinte egy pók, ő mozgatja azt a nemzetközi hálót, amely le akarja fölözni azt, amit a magyarok a munkájukkal termelnek. Ezért Orbán arra számít, hogy a ma másodjára is elfogadott felhatalmazási törvény kapcsán is támadni fogják a kormányt.

Orbán Viktor hétfő délelőtt jelentette be, hogy amennyiben az Országgyűlés rábólint a rendkívüli jogrendre, úgy szerda legelső órájában új szigorítások lépnek életbe. A részletekről itt írtunk bővebben.