Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor: kedd éjféltől Ausztriához hasonló, szigorú intézkedéseket vezetünk be

Ez a cikk több mint 3 éves.

Alig egy héttel az éjszakai kijárási tilalom, a szórakozóhelyek bezárásának és a maszkviselési szabályok szigorításának elrendelése után, ma újabb, még szigorúbb intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor a Facebook-oldalán, az Operatív Törzzsel való egyeztetés után.

A miniszterelnök elmondta, a járvány Európában továbbra is felszálló ágban van. A járvány kezdete óta Magyarországon 109 ezren, Európában 8 millióan betegedtek meg.  Elmondta, a tapasztalatok szerint a járvány hazai lefolyása egy-két héttel követi az ausztriait.

A kórházakat ugyan felszereltük, és minden rendelkezésre áll: ágy lélegeztető gép, maszk védő felszerelések. Az orvosaink és ápolóink is emberfeletti munkát végeznek, de ők is emberek, és számuk véges.

Ráadásul a vakcina megérkezéséig még több hét van hátra. Ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor az orvosaink és ápolóink, tehát a kórházaink nem bírnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel – tette hozzá.

Ezért a megbetegedések számát csökkentenünk kell. Mivel a maszkviselés önmagában már nem lassít eléggé, a járvány terjedését korlátozó intézkedéseket kell bevezetni.

Az országgyűlés holnap 90 napra megadja a kormány számára a rendkívüli felhatalmazást, az Operatív Törzs ezért áttekintette a helyzetet, és már javaslatokat is tett.

Kedd éjféltől Ausztriához hasonló intézkedéseket vezetünk be.

Este 8 óra és hajnali 5 óra között kijárási tilalom lesz. 8 órára mindenkinek haza kell érnie, felmentést csak a munkába járás és rendkívüli esetek adhatnak.

Minden gyülekezés tilos.

Az éttermek bezárnak, csak házhozszállítás lehetséges, az üzemi étkezdék azonban nyitva tarthatnak. Az üzletek és a fodrászatok és az egyéb kisipari szolgáltatók este 19 órakor bezárnak. A szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat pedig nem.

Általános rendezvénytilalom lép életbe. Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken maximum tízen vehetnek részt. Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi, illetve a polgári szertartáson a szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt. A temetéseken sajnos legfeljebb 50 fő vehet részt.

A sportmérkőzéseket csak zárt kapuk mögött rendezhetik meg. Szabadtéren megengedett az egyéni sportolás, az amatőr csapatsport tilos. A szabadidős helyszíneket (fitnesstermek, múzeumok, színháztermek, állatkertek) zárva kell tartani.

A felsőoktatás csak online formába működhet, és a kollégiumokat is be kell zárni. A középiskolában nyolcadik osztály fölött digitális oktatás lép életbe. A bölcsődék, óvodák, általános iskolák 14 éven aluliak számára nyitva maradnak.

A kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat, óvónőket és a bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell, akkor is, ha tudjuk, a gyorsteszt csak 50-60%-os biztonsággal ad eredményt.

A Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára a szállodáknál a zárás utáni első harminc napban, a november 8-ig történt foglalások 80 százalékát az állam megtéríti, ennek feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsátsák el, azok megkapják a fizetésüket.

Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozóik után nem kell járulékot fizetniük, az állam a munkavállalók bérének felét megtéríti. Ennek feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsátsák el, azok megkapják a fizetésüket.

Ezeket az intézkedéseket most 30 napra vezetjük be, szükség esetén meghosszabbítjuk, mondta a miniszterelnök.

Nehéz időszak lesz ez mindenkinek, de a vakcina már látótávolságban van, addig is vigyáznunk kell veszélyeztetett honfitársaink egészségére – zárta bejelentését Orbán Viktor.