Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Országgyűlés jóváhagyta a rendkívüli jogrend 90 napos meghosszabbítását

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az ellenzék nagy részének támogatása mellett az Országgyűlés keddi rendkívüli ülésén megszavazta a rendkívüli jogrend meghosszabbítását, így a következő 90 napban az Orbán-kormány rendeleti úton kormányozhat. Az előterjesztést támogató 180 szavazattal, 1 ellenszavazattal tartózkodás nélkül fogadták el.

Orbán Viktor múlt kedden, november 3-án jelentette be, hogy a járványhelyzet súlyosbodása miatt a tavaszihoz hasonlóan veszélyhelyzetet vezet be, amely rendeleti kormányzást tesz lehetővé.

Az alaptörvény értelmében utólag rá kell bólintania a törvényhozásnak is a rendkívüli jogrend bevetetésére, most ez történt meg. A tavaszival ellentétben, az előterjesztő kormány ezúttal határidőt is beépített a javaslatába, eszerint az Országgyűlés most 90 napra adott felhatalmazást a kormánynak, hogy éljen a rendkívüli jogrenddel.

Nagyrészt ennek köszönhető, hogy az ellenzéki pártok is megszavazták a törvényjavaslatot, a független Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs azonban a délelőtt folyamán jelezték, ők nem szavazzák meg a rendkívüli jogrendet. Hadházy Facebook oldalán azt írta:

„A Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség tagjai nem támogatják a felhatalmazási törvény 2.0-t, mivel eddig sem a felhatalmazás, hanem a politikai akarat hiányzott a cselekvéshez. Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs képviselők szerint a kormány már most is kétféle jogcímen hozhat rendkívüli intézkedéseket: az egészségügyi válsághelyzet és a járványügyi veszélyhelyzet korlátlan felhatalmazást ad a kormánynak a járványkezelésre.”

Székely Sándor független képviselő sem támogatta a javaslatot. Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom tagja közleményében úgy fogalmazott, a kormány a tavaszi veszélyhelyzetet sem a jó és hatékony kormányzás érdekében használta, hanem ellentmondásos intézkedéseket hozott, éspedig olyanokat, amelyeket egyébként saját hatáskörben, vagy a kétharmados országgyűlési többségével is simán meg tudott volna tenni. Székely emellett kifogásolta a járványvédelmi felkészülés elmaradását és az egészségügyben dolgozó ápolók bérrendezésének elmulasztását is.

A javaslat elfogadása előtti vitán Varga Judit igazságügyi miniszter elmondta:

„A különleges jogrend abban nyújt segítséget, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben a lehető leggyorsabban lehessen intézkedéseket hozni, és azokat végrehajtani. A normális eljárásrend akár heteket is igénybe venne, ennyit azonban képtelenség várni. A magyar emberek élete és egészsége olyan nyomós közérdek, amely miatt azonnali lépések megtételére van szükség.”

A tárcavezető arra is kitért, hogy ha a helyzet úgy alakul, a veszélyhelyzet már a 90 napos határidő lejárta előtt is visszavonható, a rendkívüli jogrend idején hozott intézkedésekről a kormánynak rendszeresen tájékoztatást kell adnia az Országgyűlés ülésén, annak hiányában pedig a házelnöknek és a frakcióvezetőknek.

Az ellenzéki képviselőkhöz szólva Varga Judit úgy fogalmazott: itt a lehetőség, hogy ezúttal bizonyítsák, nem kizárólag a napi politikai haszonszerzés és a hazai, valamint nemzetközi hangulatkeltés élteti őket, hanem az ország sorsát is szívükön viselik.

„Kell, hogy legyenek olyan közös ügyek, amelyek a napi sárdobálás és politikai érdekek felett állnak. Kell, hogy legyenek olyan ügyek, amelyekben egységes a nemzet, és ezt a baloldal nem utasítja el. A magyar emberek életének és munkahelyének védelme ilyen ügy” – mondta Varga Judit, aki ezért az előterjesztés támogatására kérte a baloldali képviselőket, hogy ne ismétlődhessen meg, „ami tavasszal történt”.

Az ellenzéki frakciók nevében felszólalók alapvetően jelezték, hogy támogatják a rendkívüli jogrend kilencven napos meghosszabbítását, ugyanakkor jelezték, fontosnak tartanák, ha kormány megfogadná az ellenzék közös, hétfőn bemutatott járványvédelmi javaslatait, például az ingyenes lakossági tesztelésre vonatkozó előterjesztésüket.

Az ellenzéki képviselők azt is hangsúlyozták, továbbra sincs bizalmuk a kormányban atekintetben, hogy a rendkívüli felhatalmazást a járványvédelemre és nem önkényes, a fideszes oligarchiát anyagilag támogató intézkedéseket hoz. Több képviselő is hangsúlyozta a munkanélküli támogatás időtartamának meghosszabbításának, a 100 százalékos táppénz garantálásának és a home office törvény megalkotásának szükségességét.

Az ülés nem nélkülözte a kormánypárti támadásokat sem: az elmúlt két hét akcióit folytatva a Fidesz-KDNP képviselői többször is követelték Korózs Lajos MSZP-s képviselő lemondását a parlament népjóléti bizottságának éléről. A kormánypártiak két hete akadályozzák a bizottság munkáját, azzal vádolják az ellenzéki politikust, hogy álhíreket terjesztett a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.

Orbán Viktor hétfő délelőtt jelentette be, hogy amennyiben az Országgyűlés rábólint a rendkívüli jogrendre, úgy szerda legelső órájában új szigorítások lépnek életbe. A részletekről itt írtunk korábban.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán