Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor új korlátozásokat jelentett be, ismét rendkívüli jogrendet vezet be a kormány

Ez a cikk több mint 3 éves.

Orbán Viktor miniszterelnök a mai kormányülés után Facebook-oldalán jelentette be a legújabb járványügyi korlátozásokat.

A kormány döntései a következők:

  • rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban, színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, a maszk kötelező (a hatóságok minden helyet, rendezvényt ellenőriznek, és ahol nem tartják be a szabályokat, a rendőrség bírságolni fog, illetve azonnal bezárja a szabálytalanul működő helyeket);
  • a szórakozóhelyeket bezáratják, itt ugyanis lehetetlen kikényszeríteni a szabályok betartását;
  • éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozást vezetnek be, vagyis éjfélig mindenkinek haza kell érnie;
  • a zsúfoltság mérséklése érdekében a tömegközlekedési eszközökön a csúcsforgalom idejére járatsűrítést rendeltek el;
  • újra ingyenessé tették a parkolást;
  • megemelik az orvosok bérét.

A járvány terjedése felgyorsult, Ausztriában már másfélszer annyi az egymillió főre jutó fertőzött, mint Magyarországon, nyugatabbra pedig ennél is rosszabb a helyzet – tette hozzá Orbán Viktor.

Ez azért fontos, mert Magyarország 5-7 nappal követi Ausztriát: ha továbbra is így lesz (és eddig így volt), akkor kórházaink december közepére elérik teljesítő képességük határát – mondta a miniszterelnök.

A politikai vitákat most félre kell tenni, gyors cselekvésre lesz szükségünk – tette hozzá. Legutóbb két hét volt, mire az országgyűlés meg tudta szavazni a maszkviselés szigorítását, ennyi idő azonban most már nincs egy-egy döntés meghozására,

ezért ma éjféltől újra rendkívüli jogrendet vezet be a kormány, és arra kéri az országgyűlést, hogy azt 90 nappal hosszabbítsa meg.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a védekezéshez szükséges eszközök a kórházak rendelkezésére állnak, kórházi ágyak tekintetében Európában a harmadik, lélegeztetőgépek tekintetében pedig világelsők vagyunk. A végső megoldás a vakcina, ez látótávolságon belül van, addig azonban ki kell tartani – mondta.

A bejelentést itt lehet megnézni:

Frissítés 19:53

„Nesze semmi, fogd meg jól!” – reagált Gyurcsány Ferenc Orbán Viktor bejelentésére.

A DK elnöke Facebook-oldalán arról ír, úgy tűnik, mintha a miniszterelnök nem tudná, hogy mi van ebben az országban.

„Teljes képtelenség, hogy nincs egy szava az iskolákról, tanárokról, diákokról, orvosokról és ápolókról, és legfőképpen a tömeges és ingyenes tesztelésről. Mint ahogy az elveszített munkahelyekről, vagy a tönkremenő vállalkozásokról sincs. Valójában a kormány nem tesz semmit, nem tesz új erőfeszítést, nem mozgósít új erőforrásokat”

– folytatja. Gyurcsány szerint a kormány alibizik, „és ezzel emberkísérletet folytat”.

Frissítés 21:35

„Ezek egy gyengekezű kormány erőtlen látszatintézkedései” – értékelte a helyzetet Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke.

„Az ingyenes parkolástól nem lesz kevesebb halott. Az éjszakai kijárási tilalomtól nem lesz kevesebb fertőzött. Most nem büntetni kell, hanem életeket kell menteni, és megélhetést biztosítani azoknak, akiknek nincs már tartalékuk!”

– írja a politikus, aki szerint tömeges tesztelésre, a korlátozásokat elszenvedők megsegítésére, illetve 100%-os táppénzre lenne szükség a karanténba kényszerülőknek.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szerint Orbán Viktor bejelentése „aljasság és felelőtlenség a köbön”. Valódi intézkedést nem hoz, az emberek egészségét és megélhetését nem védi meg, de az ellenzéki városokba újra belerúg, és ismét elveszi a bevételeiket.

„A miniszterelnök által bejelentett intézkedések nem képesek kezelni a járvány terjedésének jelenlegi felfutását, továbbra is a foci és a haveroknak juttatott költségvetési források megőrzése a cél a valódi járvány- és válságkezelés helyett. A munkájukat vesztett emberek, a bezárt vállalkozások egy fillért sem kapnak.
A maszkviselésre vonatkozó szigorítások, az éjjeli kijárási korlátozás vagy az önkormányzatokat nehéz helyzetbe hozó, káoszt teremtő és környezetileg káros ingyenes parkolás nem fogja megakadályozni az egészségügy összeomlását, a kapacitások kimerülését”

– vélekedik Szabó Tímea.

A politikus szerint „ha Ausztriától veszünk példát, tegyük azt rendesen”: álljanak át digitális oktatásra az iskolák és egyetemek; térítse meg a vállalkozások kieső bevételeit az állam, ahol lehetséges; ott álljanak át otthoni munkavégzésre a munkahelyek, ahol pedig be kell járni, legyen a munkakezdés csúsztatott, hogy elkerüljék a tömegközlekedési eszközök túlzsúfolódását.

A Fidesz is közleményt adott ki, melyben arról ír: elvárják, hogy a baloldali képviselők ne akadályozzák a védekezést és támogassák az Országgyűlésben a rendkívüli helyzet meghosszabbítását.

A kormánypárt szerint „Magyarország az eddigi védelmi intézkedéseknek és a korábban alkalmazott veszélyhelyzetnek köszönhetően sikeresen védekezett, és most a második hullám kritikus szakaszában is határozott és gyors intézkedésekre van szükség”- ezt szolgálja a különleges jogrend, vagyis a veszélyhelyzet újbóli elrendelése.

Úgy vélik, a baloldal eddig nem segített Magyarországnak, de most itt lenne az alkalom, „hogy végre a magyar emberek érdekét, ne a saját hatalmi érdekeiket válasszák”.

Frissítés 22:15

„Jobb későn, mint soha – ez volt az első reakcióm a miniszterelnöki bejelentésre. Csak remélni tudom, hogy nem túl későn…” – írja Facebook-oldalán Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Szerinte a mai bejelentésből azt már tudjuk, hogy a kormány mit vár el az állampolgároktól és az önkormányzatoktól, de azzal kapcsolatban hiányérzete van, hogy a kormány mit tesz.

Szerinte fájóan hiányzik a tesztkapacitások növelése, az állandó tesztelés kiterjesztése a közoktatásban dolgozókra, de a tömegrendezvények esetében is nagyobb határozottságot várt volna el, a közösségi közlekedéssel kapcsolatos döntésről nem ártott volna egyeztetni az önkormányzatokkal, az ingyenes parkolás és a járvány közti összefüggést pedig leginkább az önkormányzatok helyzetén ront tovább.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke egyszerűen csak annyival reagált a mai bejelentésre:

„Orbán Viktor bejelentette: még mindig lehet meccsekre járni.”

Cikkünk frissül!

Címlapkép: Orbán Viktor / Facebook