Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három nap alatt közel száz óvodát zártak be a koronavírus miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egyetlen nap alatt 75 óvodát és 13 általános iskolát zárt be az Operatív Törzs a koronavírus miatt. A kormányzati tájékoztató-oldalon, magyarázat nélkül megjelent számadatok tanúsága szerint jelenleg 208 óvodában és 37 általános iskolában rendeltek el rendkívüli tanítási szünetet.

Ezek az intézkedések csütörtökön, vagyis egy nappal ezelőtt, még csak 133 óvodát és 24 általános iskolát érintettek, kedden pedig 109 óvoda volt zárva. (Azt, hogy pontosan mely intézményekről van szó, nem tudjuk, arról a kormány és az Operatív Törzs sem közöl listát.)

Így alig három nap leforgása alatt 99 óvoda zárt be a járvány miatt.

Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere, a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében írt arról, hogy az elmúlt napokban összesen 178 bölcsődei, óvodai és szociális intézményekben dolgozó kollégát teszteltek. Közülük 13-ról derült ki, hogy elkapták a koronavírus fertőzést.

„Minden pozitív esettel kapcsolatban az EMMI intézkedési tervének megfelelően jártak el az érintett intézmények. Az Oktatási Hivatal elnöke több csoportban rendelt el rendkívüli szünetet.”

-jelentette bejegyzésében Őrsi.

A hétfőn bejelentett és szerdán életbe lépett korlátozások értelmében az iskolákat 8. osztálytól felfelé kell bezárni, azonban egyre magasabb a fertőződések száma a 14 éven aluliakkal foglalkozó intézményekben is.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) még szerdán jelentett meg egy közleményt, amiben szigorításokat követelnek az oktatásban. A szervezet húsz pontos követelési listáján szerepel az tesztelés minden oktatásban dolgozóra való kiterjesztése, a krónikus beteg pedagógusok és oktatók tantermi munka alóli felmentése.

Emellett 5. osztálytó felfelé a hibrid oktatás bevezetését kérik, aminek keretében az osztályok egyik fele a hét 3 napján járna be 2 napot otthonról tanulna, heti váltásban.

A Nemzeti Pedagóguskar (NPK) arra hívta fel a figyelmet, hogy az óvodákban és általános iskolákban folyatódó jelenléti nevelés-oktatás sikerességéhez nagyban hozzájárulhat, ha megfelelő munkaruhát (maszkot, gumikesztyűt, védőpajzsot) kapnak az alkalmazottak, valamint megbízható tesztelési eljárás keretében célzott szűrést végeznek a dolgozók körében.

(via. 24.hu)

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba