Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Nemzeti Pedagógus Kar szerint is iskolák bénulhatnak meg a kötelező oltás miatt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Lesz olyan iskola, óvoda, ahol gyakorlatilag nem tudják majd ellátni a feladatokat, ha néhány pedagógus kiesik a rendszerből amiatt, hogy kényszer hatására sem oltatja be magát – erről a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke beszélt a keddi Népszavának. 

Bár a pedagógusok átoltottsága országos átlagban  magas, Horváth Péter szerint régiós szinten nem egyenletes, egyes helyeken mindössze 50-60 százalék körüli – fogalmazott az NPK elnöke, aki úgy látja, az igazgatók „kifejezetten aggódnak.”Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a pedagógusok körében 90 százalékos az átoltottság.

Az állami oktatási-nevelési intézmények dolgozóinak szintén hétfőig kellett tájékoztatást kapniuk arról, hogy december 15-éig fel kell venniük a védőoltás első adagját. Azokat, akik a határidő leteltével sem oltatják be magukat, nem küldik rögtön fizetés nélküli szabadságra, a munkáltatótól még kapnak egy felhívást, hogy 15 napon belül, vagyis december végéig pótolják az elmaradt oltást – mondta a lapnak Horváth Péter , aki azonban ennek ellenére is aggasztónak tartja a helyzetet.

Szerinte azok között, akik eddig megtagadták az oltást, feltehetőleg többen lesznek, akik azt kényszer hatására sem fogják vállalni.

A Népszava idézi a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnökét, Totyik Tamást is, aki úgy véli, 3-5 százalék között lesz azoknak az aránya, akik a kötelezőség ellenére is el fogják utasítani az oltást, ami több ezer tanárt jelent. Szerinte azok, akik megtagadják az oltást, a kormány járványügyi intézkedéseivel szemben is bizalmatlanok, miután nem volt tiszta és világos kormánykommunikáció, és elmaradtak az egyértelmű adatközlések is az oltások hatékonyságával és biztonságosságával kapcsolatban.

A két nagy hazai pedagógusszakszervezet korábban kifejetette álláspontját a kötelező oltásokról hozott, október 28-án kihirdetett rendeletekről.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete – bár korábban következetesen küzdött azért, hogy a közoktatásban dolgozók közül azok, akik igényelték, hozzájussanak az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett, koronavírus elleni oltáshoz, és továbbra is oltásra biztat mindekit – ellenzi a kormány intézkedését, amely az állami köznevelési és szakképzési intézményekben rendelet útján – kötelezően – előírta a koronavírus elleni oltás felvételét. Mint akkor írták, a szerintük felemás, következetlen döntéssel a kormány diszkrinálja az állami intézményeket, súlyosan veszélyeztetve a feladatellátást. A kormány szerintük az önkormányzati fenntartású intézményekben a polgármesterekre, az egyházi és egyetemi fenntartású, valamint a magánintézményekben a munkáltatókra hárította az erről szóló döntést.

Érvelésükben már akkor felhívták a figyelmüket a fizetés nélküli szabadságra küldött tanárok pótlásának nehézségeire.

Az egyébként is akut szakemberhiány nem mellékesen abban is nagy szerepet játszik, hogy a kötelező oltás elrendelése éppen egybeesik a pedagógusok és a kormány közti sztrájktárgyalásokkal.

A másik tanárszakszerevezet,  Pedagógusok Szakszervezete is kifejette, hogy bár ők maguk oltáspártiak, de nem fogadják el, hogy különféle módon szabályozzák az állami és az egyházi-önkormányzati intézményekben dolgozók oltását. A PSZ szerint a kötelező oltásnak több veszélye is van: az egyik, hogy az oltatlanokat elküldik fizetés nélküli szabadságra, ezzel a diákok érdekei sérülnek, mert nem kapják meg azt a minőségi oktatást, amire egyébként joguk lenne. A másik, hogy a fizetés nélküli szabadságra küldött tanárok megjelenhetnek azokban az oktatási intézményekben, ahol egyház vagy alapítvány a fenntartó, hiszen ott nem kötelező az oltás, csak azzá tehető. Ezzel szerintük megindul egy elvándorlás a tanév közepén. „A fizetés nélküli szabadság azért is előnytelen a munkavállalóknak, mert épp a járvány közepén maradnak egészségügyi ellátás nélkül” – nyilatkozták korábban.

Mindkét szakszervezet szerint szerint rendszeresen tesztelni kellene azokat a pedagógusokat, akik nincsenek beoltva.

(Népszava)

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd