Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kötelező védőoltás szerte Európában hatalmas ellenérzést vált ki

Ez a cikk több mint 2 éves.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter az élére állt annak a törekvésnek, hogy minden 70 év feletti személy kapjon emlékeztető oltást, de továbbra is elutasítja az ápolószemélyzet kötelező oltását. Úgy tűnik, Németországban a vakcina helyett a gyorsteszteket fogják kötelezővé tenni. Legalábbis az idősek otthonát látogatók és az ápolószemélyzet számára biztosan. Ha Spahn javaslata utat talál, ez még azok esetében is így fog történni, akik már kaptak két oltást.

A kötelező védőoltás ötlete Európa-szerte megosztja a közvéleményt. Számos országban pusztán az egészségügyi dolgozókat kötelezték a védőoltásra, más országok azonban még csak most döntenek arról, a tesztelés vagy a vakcina legyen kötelező.

Olaszország

Az olasz kormány az elsők között vezette be a kötelező védőoltást. Május 25. óta az egészségügyi dolgozók kötelesek felvenni a védőoltást, különben felfüggesztésre számíthatnak. Az olasz FNOMCeO orvosi szövetség szerint október végéig több mint 2 ezer orvost függesztettek fel amiatt, mert nem kívánták beadatni a védőoltást, de közülük mintegy 500-at nyomban visszahelyeztek az állásukba, miután megkapták az oltást.

Szeptember óta minden alkalmazottnak „zöld igazolványt” kell felmutatnia, amely tanúsítja, hogy nemrég gyógyult meg, be van oltva, vagy az előző 48 órában negatív lett a tesztje. Az állam csak abban az esetben fedezi a teszt költségeit, ha valaki egészségügyi okokból nem oltathatja be magát.

Görögország

Szeptember 1-je óta Görögországban is kötelező a védőoltás az egészségügyben dolgozók számára. Ősztől fogva minden görögországi alkalmazottnak, aki nincs beoltva, hetente kétszer negatív tesztet kell bemutatnia, ha be akar menni az irodába. A gyors antigénteszt költségeit (legfeljebb 10 euró) is maguknak kell állniuk.

Salgótarján, 2021. május 13.
Egy fiatal megkapja a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina elsõ adagját a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2021. május 13-án. Ezen a napon 101 kórházi oltóponton megkezdõdött azoknak a 16-18 éveseknek az oltása, akik már regisztráltak és idõpontot is foglaltak.
MTI/Komka Péter

Franciaország

Franciaországban szeptember közepe óta van érvényben a kötelező védőoltás. Nemcsak az egészségügyi dolgozóknak kell beoltaniuk magukat, hanem a rendőröknek és a tűzoltóknak is. Görögországhoz és Olaszországhoz hasonlóan a munkáltatók (legyen az az önkormányzat vagy magáncég) nem rúghatják ki azokat, akik nem rendelkeznek a védőoltással, de arra lehetőségük van, hogy felfüggesszék a munkások szerződését.

Egyesült Királyság

November elején Sajid Javid brit egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a kötelező védőoltás 2022 áprilisától lép életbe az állami kórházakban és az idősotthonokban.

A meglehetősen távoli időpont kitűzésével gyakorlatilag elismerte, hogy tisztában van azzal, hogy a személyzet sok tagja ellenáll majd az oltási kötelezettségnek, és a Nemzeti Egészségügyi Rendszerre (NHS) a tél folyamán hatalmas nyomás hárulhat, ha az intézkedést hamarabb vezetik be. A követelmény csak Angliára vonatkozik, Skóciában, Walesben és Észak-Írországban nem terveznek hasonló intézkedést.

Spanyolország

Spanyolországban is latolgatják, hogy bevezessék-e a kötelező védőoltást minden munkás számára, s ez ne csak az egészségügyi dolgozókra legyen érvényes. A spanyol munkaadói szövetség támogatja, Carolina Darias egészségügyi miniszter azonban ellenzi a kötelező védőoltás gondolatát.

Békéscsaba, 2021. április 11.
Dér László orvos (b) átadja az oltást igazoló dokumentumot egy pedagógusnak, miután beoltották a német-amerikai Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina elsõ adagjával a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórházának egyik oltópontján Békéscsabán 2021. április 11-én.
MTI/Rosta Tibor

Belgium

Január elsejétől Belgiumban eltilthatják hivatásuk gyakorlásától azokat az egészségügyi alkalmazottakat, akik nem olttatták be magukat koronavírus ellen. A tervezet szerint januártól az oltást továbbra is elutasító egészségügy dolgozó először figyelmeztetést kap, ha azonban ezt követően is megtagadja, hogy beoltsák, visszavonhatják az engedélyét.

Pedro Facon, a belga kormány koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős biztosa azonban sietve megjegyezte, a koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele a teljes lakosság számára: nem szerepel a tervek között.

Magyarország

A Magyar Közlönyben július 29-én jelent meg a kormány döntése az egészségügyben dolgozók kötelező koronavírus-oltásáról. Eszerint minden egészségügyi dolgozó számára kötelező a védőoltás felvétele legkésőbb szeptember 1-jéig (kétdózisú vakcinák esetén az első adagot kötelesek eddig felvenni), ellenkező esetben felmentik őket. Szeptember 1-jén azonban két héttel meghosszabbították az egészségügyi dolgozók számára azt az időszakot, amely alatt felvehetik a koronavírus elleni védőoltásukat.

Október 28-án a kormány úgy döntött, hogy a munkáltatók előírhatják a kötelező az oltást a dolgozóiknak. Erre december 15-ig kapnak haladékot a munkások. Utána az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan, ha nem veszik fel a vakcinát, akkor fizetés nélküli szabadságra küldhetők, egy év után pedig elbocsájthatók lesznek. Az intézkedés ellen számos szakszervezet tiltakozott.

(Deutsche Welle, MTI, Napi.hu, Mérce, Spiegel.de, La Repubblica)

 

Címlapkép: MTI/Balázs Attila