Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják a kötelező oltás bevezetését

Ez a cikk több mint 2 éves.

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón újabb járványügyi intézkedéseket jelentette be, többek között azt, hogy a munkáltató ezután kötelezheti dolgozóit, hogy oltassák be magukat.

Gulyás elmondta, bármely munkaadó kötelezővé teheti az oltás felvételét a munkavállalói számára, erre december 15-ig kapnak haladékot a dolgozók. Utána az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan, ha nem veszik fel a vakcinát, akkor fizetés nélküli szabadságra küldhetők, egy év után pedig elbocsájthatók a dolgozók. Kivételt itt is azok élveznek, akik orvosi igazolással rendelkeznek a vakcinára való érzékenységről. A miniszter hozzátette,  az állam munkáltatóként elő fogja írni a kötelező oltást a közszféra dolgozóinál, illetve szintúgy ez lesz az irányadó az állami cégek esetében.

A bejelentésre a Magyar Szakszervezeti Szövetség közleményben reagált.

A MASZSZ elfogadhatatlannak tartja a kormánynak azt a döntését, amely a munkáltatókra hárítja, hogy ők kötelezzék dolgozóikat arra, hogy oltassák be magukat.

A szakszervezet szerint a kormány ezzel a döntésével csak tovább erősíti a diszkriminációt, valamint áthárította a járványhelyzet okozta felelősséget, pedig sokkal inkább egyezkedésre lett volna szükség a felek között.
Arra is felhívják a figyelmet, hogy fizetés nélküli szabadságot eddig kizárólag a munkavállaló kérhetett, így a munkaadó nem jogosult azt meghatározni.

Most viszont a fizetés nélküli szabadság kapcsán a munkáltató a munkaidőkeret kijátszására is lehetőséget kap, amely tovább rontja a dolgozók megélhetését.

A MASZSZ Alaptörvény ellenesnek tartja, hogy a munkáltató rendkívüli felmondást alkalmazzon az oltást megtagadóval szemben.
Hozzáteszik, a most kialakult hiánygazdaságnak köszönhetően ezzel a jogszabállyal a kormány olyan eszközt adna a munkáltatók kezébe, amellyel visszaélve egy elbocsátási hullámot is gyorsan el tudnának intézni.
A szakszervezet szerint az ellátásbiztonságot és az oltási hajlandóság növelését más eszközökkel is meg lehetett volna oldani, nem pedig a munkáltatók erőfölényét erősítve, a dolgozók kiszolgáltatottságát növelve, ad hoc intézkedéseket hozni.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke még júliusban javasolta a kormánynak a dolgozók kötelező beoltását. Kordás László, a MASZSZ volt elnöke akkor úgy nyilatkozott, a jogszabály egy nem létező problémát akarna orvosolni. Kordás szerint ugyanis a helyi szakszervezetek segítségével szinte minden munkahelyen meg tudott egyezni a munkáltatói és a munkavállalói oldal az oltások beadatásáról. A legtöbb helyen ezt plusz juttatásokkal oldották meg: aki vállalta az oltást, az szabadnapot kapott, de egyéb megoldások is működnek. A kötelező oltással viszont ezek a juttatások is megszűnnének. A Magyar Szakszervezeti Szövetség most a Versenyszféra Konzultációs Fóruma rendkívüli összehívását kezdeményezi.

Címlapkép: MTI/Komka Péter