Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szakszervezetek szerint a dolgozók juttatásait spórolná meg Parragh a kötelező oltással

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) azonnali érdekegyeztetést kezdeményez Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökének nemrég tett javaslata kapcsán, miszerint a munkáltató kötelezővé teheti munkavállalóinak az oltást. Parragh a Portfóliónak adott, ma megjelent interjújában jelentette ki,  hogy egy új jogszabály bevezetését javasolná a kormánynak, mely alapján bizonyos munkakörökben kötelezővé tennék a védőoltást az alkalmazottaknak.

Az elnök szerint ma is elterjedt gyakorlat, hogy a vállalatok elvárják a dolgozóiktól az oltást, a jogszabályi módosítás viszont megkönnyítené ezt a lehetőséget. A Kamara vezetője azzal indokolta a javaslatot, hogy csak így lehet elkerülni, hogy a gazdaságot újra le kelljen zárni.  Kordás László, a MASZSZ elnöke azonban felhívta a figyelmet, hogy a jogszabály esetleges bevezetése hátrányosan érintené a munkavállalókat.

A nem létező problémára miért kell jogszabályt alkotni?

Kordás László szerint a munkavállalók beoltottsága terén eddig nem is volt probléma, amit Parragh július 20-ai nyilatkozatában is elismer, hiszen a helyi szakszervezetek segítségével szinte minden munkahelyen meg tudott egyezni a munkáltatói és a munkavállalói oldal az oltások beadatásáról. A legtöbb helyen ezt plusz juttatásokkal oldották meg: aki vállalta az oltást, az szabadnapot kapott, de egyéb megoldások is működnek.

Kordás ezért felveti: vajon nem éppen ezeket a pluszokat akarja-e az MKIK elnöke megspórolni a munkáltatóknak? Márpedig úgy tűnik, ez lehet a cél – vélekedik a MASZSZ elnöke.

Az új jogszabály ráadásul szabad kezet adna a munkáltatóknak az oltások kötelezővé tételére. Kordás szerint a javaslatból az is következik, hogy aki nem hajlandó beoltatni magát a „főnök” utasítására, azt a jogszabályra hivatkozva egyszerűen ki lehessen rúgni a munkahelyéről.

Kordás ugyanakkor hangsúlyozta, mindent meg kell tenni a gazdaság működésének fenntartásáért, szerencsére ezt nagyon sok munkavállaló is így gondolja, hiszen beadatta az oltást. A MASZSZ ezért elkötelezett híve annak, hogy megakadályozzunk egy újabb, esetleges drámai leállást – írja közleményében a szövetség. A gazdaság ismételt lebénulása ugyanis újabb munkanélküliségi hullámot indítana el, amit dolgozók tömegei már nem tudnának elviselni – szögezte le Kordás László.

Az új jogszabály kapcsán azonban rengeteg kérdést kell tisztázni azon túl is, hogy egyáltalán szükség van-e rá – véli Kordás. Szerinte nagyon fontos meghatározni, hogy milyen szempontok alapján döntheti el a munkáltató, milyen munkakörökre lesz kötelező az esetleges jogszabály alkalmazása. Mivel a szakszervezetek nem érzékeltek ezen a téren problémákat, Kordás úgy véli, egy esetleg mégis megszülető jogszabálynak mindenképpen a helyi kollektív megállapodásokat kell segítenie – szögezte le.

A MASZSZ elnöke szerint már a felvetés is szokatlan Parraghtól, de  ha már így alakult, akkor a részleteket országos érdekegyeztető fórumon kell egyeztetni.

A MASZSZ elnöke ezért a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) valamint a az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) azonnali összehívását kezdeményezi.

 

 

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd