Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Kúria döntött: nem volt jogellenes a januári pedagógussztrájk

Ez a cikk több mint 1 éves.

Amint arról februárban beszámoltunk, míg a pedagógusok januári figyelmeztető sztrájkját első fokon jogszerűnek ítélte meg a bíróság, a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon jogellenesnek nyilvánította azt. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) most arról adott hírt, hogy a Kúria úgy döntött, jogszerű volt a sztrájk.

A sztrájk jogszerűsége körül kialakuló vita a sztrájk alatti „még elégséges szolgáltatás” mibenlétéről folyt. A minisztérium azt szerette volna elérni, hogy „még elégséges szolgáltatást” minél szélesebb körben szabhassa meg, lehetőleg úgy, hogy a tanórák 75 százalékát meg kelljen tartani.

A szakszervezetek álláspontja az volt, hogy az olyan sztrájk értelmét veszti, ami alatt dolgozni kell, ráadásul ingyen, mivel a sztrájk alatti munkaidőért nem kapnak fizetést a tanárok.

A PDSZ beszámolója szerint a még elégséges szolgáltatás kérdésében a Fővárosi Ítélőtábla is a szakszervezeteknek adott igazat, a bíróság másodfokon csak azzal az indokkal ítélte jogellenesnek a januári sztrájkot másodfokon, mert a sztrájk idején még nem jutott az Ítélőtábla elé az ügy.

Ezt az ítéletet változtatta meg a Kúria, kimondva, hogy a figyelmeztető sztrájk, a szakszervezetek által ajánlott „még elégséges szolgáltatást” is beleértve – amely nem tartalmazta a tanítást a sztrájk alatt, csak a gyermekfelügyeletet – jogszerű volt.

A szakszervezet az ítéletből is megosztott néhány részletet. Eszerint a januári figyelmeztető sztrájk

„…nem sérti a Sztrájktv. 3. § (3) bekezdésében foglaltakat, a meghirdetett sztrájkkövetelések jogszerűek, azonban a viszontkérelem elutasítása helyett – tévesen jogszerűség megállapítására irányuló kérelem hiányában – megállapította a 2022. január 31. napjára meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájk jogszerűségét, és a kérelmezők kérelmének megfelelően megállapította ezen sztrájk vonatkozásában a még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit.”

Mindeközben folytatódnak a sztrájktárgyalások a szakszervezetek és a kormány között. Legutóbb június 28-án ültek le egymással tárgyalni – ekkor a kormány, a sztrájktárgyalások során először, írásbeli ajánlattal érkezett a tárgyalásra. A kormány felemlegette az általános béremelést és a garantált bérminimum megemelését, a pedagógusok béremeléséről pedig azt mondta, az a gazdaság teljesítményétől fog függeni, valamint az Európai Bizottsággal való megállapodástól is. A szakszervezetek továbbra is elégedetlenek a kormány ígéreteivel, több konkrétumot várnak. A következő tárgyalás augusztus 10-én lesz.