Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nincs pénz, nincs tanítás” – több ezer diák tüntetett a tanárokért és a közoktatásért – Percről percre a Mércén

Ez a cikk több mint 1 éves.
A Diákok a Tanárokért diákszervezet tart tüntetést ma délután 4 órától Budapesten a pedagógusokkal való szolidaritásuk kifejezése és a közoktatás elkeserítő állapotára való figyelemfelhívásképp.
Mint a szervezők írják, a diákok már a saját bőrükön tapasztalják a kormány tanáraikhoz való méltatlan viszonyulását; a diákokra egyre súlyosabban nehezedő tantervi elvárásokat; az épületek és azok körülményeinek olykor kritikán aluli állapotát és nem utolsó sorban az oktatásra jutó (kormányzati) figyelem, szakmai párbeszéd és egyeztetés teljes hiányát.
A diákok szeretnének megoldást a tanárhiányra, tanítható és tanulható mennyiségű és minőségű tananyagot, élhetőbb körülményeket az iskolákban és figyelmet az oktatásra. Ezért álltak a pedagógusok mellé márciusban, és ezért folytatják a küzdelmet továbbra is.
A diákok fél 5-kor indulnak a Szent István Bazilika elől, érintik a Belügyminisztériumot, majd 19:30-tól beszédek hangzanak el a Fővám téren. A tüntetést élőben közvetítjük a helyszínről:

Kiemelt kép: Dián Ákos
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Mi is búcsúzunk, köszönjük, hogy velünk tartottatok ma! A diákok és pedagógusok további akcióiról is be fogunk számolni a következő napokban-hetekben.

Ha szeretnétek a jövőben is percről percre tudósításainkat követni, élő közvetítéseinket nézni és cikkeinket olvasni, kérjük, járuljatok hozzá a Mérce működéséhez egyszeri vagy rendszeres támogatásotokkal!

A rendezvény szervezői megköszönték mindenkinek a részvételt, és bezárták az eseményt. Ugyanakkor felszólította a résztvevőket, hogy csatlakozzanak a mozgalomhoz, mert

„nem fejezhetjük be a küzdelmet az oktatásért!”

Fotó: Dián Ákos

Elmondta még, hogy akik támogatni szeretnék a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat – akiknek így kiesik a bérük – akkor azt Oktatással a Demokráciáért Alapítványon keresztül tudják megtenni.

A Diákok a Tanárokért nevében Strbka Anna, diák megköszönte a tüntetőket a részvételért. Szerinte sok-sok más érintettje van az oktatás romlásának, nem csak a diákok és a tanárok. Mindenkit érint, rendszerszintű problémáról van szó. Elismételte a tüntetők pontokba szedett követeléseit (lásd, lentebb).

Már elfogadta, hogy az ő idejében már nem fog változás történni a közoktatásban. Azt szeretné elérni, hogy legalább a jövőben legyen jó oktatása az országnak és itt maradhassanak, itt élhessenek a diákok a jövőben. „Itt leszünk, ameddig csak kell!”, ígérte.

Fotó: Dián Ákos

Ez az esemény nem szólhat szomorkodásról, ez egy ünnep, annak ünnepe, hogy kiállnak egy ügyért. Ünnepeljük, hogy vagyunk ennyien, akiket érdekel az oktatás jövője. Az oktatás nemzeti ügy, ismételte el a tüntetők egyik sokat hangoztatott állítását. Végezetül egy performanszot jelentett be, amelynek keretében „az oktatás rabjai vonulnak” a színpadra.

Fotó: Dián Ákos

Fotó: Dián Ákos

Fotó: Dián Ákos

Fotó: Dián Ákos

„Az oktatás rabjainak” láncára cédulákat helyeztek, amire felírták a diákok azt, ami rabbá teszi őket. Az egyik ilyen cédulán például az állt, hogy „a bér”. „A rendszer” nevében szimbolikusan megpecsételték a rabokat a performansz keretében.

„Rabok legyünk vagy szabadok?”, hangzott el ezután a költői kérdés.

Franta Ákos végzős hallgató felidézi az ismert mondást: „ép testben ép lélek.”
Mivel a lélekről már korábban már szó esett, ezért a testről kezdett beszélni. Felidézte az iskolák katasztrofális infrastruktúráját mint a hiányzó WC papírt. Ezután kitért arra is, hogy

a 30%-os menzaár drágulás sok család számára fog nehézséget jelenteni.

Ahogyan a rendszerből hiányzó iskolapszichológusokat és fejlesztőpedagógusokat is megemlítette. Szerinte ezen problémák megoldásához pénzre lenne szükség, ahogyan pénz kellett volna az elmúlt 30 évben is.

Fotó: Dián Ákos

Számára a legfájdalmasabb, hogy még egy ilyen, mindenkit érintő ügy is megosztó tud lenni, és egy tanárin belül is képes szakadást előidézni. Beszédét a „A kockás az új szexi!” felkiáltással zárta.

Tóth András, diák folytatta. Roma diákként megtapasztalhatta, mihez vezet az oktatás leépülése. Évek óta próbál leérettségizni, de dolgoznia kell, mert a kormány nem támogatja a tanulásban.

 

Fotó: Dián Ákos

A következő felszólaló Czédly Mariann volt, aki tanítható és tanulható, minőségi tananyagot követelt. Mint elmondta, ő a kőbányai polgári engedetlenkedő pedagógusokhoz tartozik, és tagja a PDSZ választmányának is.

Szerinte sok tantárgy esetében még a tanév végéig sem jutnak el a tankönyv végére a tanárok, és nem azért, mert lusták, hanem, mert tarthatatlanul sok a tananyag. A kreatív, alkotó gondolkodásra, a kritikai szemlélet kialakítására nincs is idő.

Az utóbbi 10-12 évben Czédly szerint még a tantermen kívüli természetismeret-foglalkozásokra sincs idő.

A pedagógusokhoz szólva arról beszélt, hogy augusztusban semmire sem jutottak a kormánnyal a sztrájktárgyalásokon, ezért megkérte kollégáit, hogy helyi szinten mindenki kezdje el szervezni a saját ellenállását.

„Ez a kormány csak ebből fog érteni!”

– zárta szavait.

Fotó: Dián Ákos

Czédly Mariannról a kőbányai Széchenyi István Általános Iskola pedagógusainak polgári engedetlenségi megmozdulása kapcsán már a Mérce is írt. A demonstratív megmozdulás előkészítése alatt

 a tankerülethez berendelték az intézményvezetőt, és elbocsátásokkal, gyerekek intézményekbe való szétszórásával és intézményi összevonásokkal fenyegették meg a kivonulásra készülő dolgozókat.

Czédly Mariann, aki a PDSZ tagja, már idén januárban is egy sztrájk közepén nyilatkozott a Mércének. Ekkor arról beszélt, hogy a közoktatás az utolsó perceit éli, a túlterheltség és a tanárhiány már jóideje fenyegeti a mindennapi tanítást. Ám hiába a folyamatos tüntetések, alig változott valami a közoktatásban.

„Mostanra oly mértékű az elkeseredés, hogy ez most végigsöpör az országon. Mindenkinek a megélhetéséről, a gyerekéről, az unokájáról van szó, a jövőnkről van szó. Már túl vagyunk mindenen, a falon is túlmentünk szerintem, ha most sem történik semmi, akkor ennek az országnak itt van vége”

Havas-Kovács Dominika, tanár szólalt fel következőként. Amikor eldöntötte, hogy tanár lesz, édesapja megkérdezte, hogy „éhen akarsz halni?”. A képzés felénél megkérdezték, „és most mit fogsz csinálni?”. Válasz: tanítani szeretnék! Ahogy a tűzoltókat sem az adrenalin motiválja, úgy a tanárokat sem a nyári szünet miatt mennek tanárnak.

A hivatástudat viszont nem tart ki, ha nem tudja fizetni a gázszámlát, ha éjszakába nyúlóan javítja a dolgozatokat, ha egy héten nyolcvan órát dolgozik, ebből negyven órát fizetetlenül.

Attól még, hogy tudták, ezzel jár a tanárszakma, attól még nem kötelesek elviselni, nem hagyhatják. Nem hagyhatják, hogy megfosszák őket a legalapvetőbb joguktól, a sztrájktól. Egy ismerőse mellékállásban dolgozik gyorsétteremben, mert a tanári állásából nem tud megélni, és abban reménykedik, hogy sosem kell meglátnia másik munkahelyén egy diáknak. A bérek elfogadhatatlanul alacsonyak, a mindenkori minimálbérhez kéne kötni őket. A munkaterheket csökkenteni kellene. Egy pedagógus maximum 22 tanórát bír el az összes többi feladattal együtt.

Az iskolák autonómiájának elvesztéséről, a nemzeti alaptantervről és az összes többiről is beszélni kell. Csatlakozni kell a szakszervezetekhez, hívta fel a figyelmet a tanárszakos hallgató.

Havas-Kovács Dominika, tanárszakos hallgató. Fotó: Dián Ákos

Nyolc méter hosszú, kockás molinót adnak tovább a tüntetők, amelyet a szervezők tervei szerint végül a Szabadság hídra fognak kitűzni.

Fotó: Dián Ákos

Fotó: Dián Ákos

Fotó: Dián Ákos

Két beszéd között megtaláltuk a tüntetés legkreatívabb transzparensét:

Fotó: Dián Ákos

Nagy Zsolt színész, szülői minőségében halandzsával kezdte felszólalását, hogy bebizonyítsa mivé lennénk oktatás nélkül. Ezután a tömeg segítéségével megköszönte azt a rengeteg reproduktív és gondoskodási munkát, amit szülei, gondozói, és tanárai végeztek, aminek köszönhetően „értelmezhet, gondolkozhat, és ott lehet.”

Fotó: Dián Ákos

 

Molnár Áron (noÁr) színész-aktivista nyitotta meg a beszédek sorát. Molnár elmondta, az oktatók és a tanárok miatt van itt. Olyan információt kapott elmondása szerint, hogy több intézményben is megtiltották diákoknak, hogy kockás ingben menjenek iskolába (erről egyelőre hozzánk nem érkezett információ).

„Ha akartok tenni, akkor szerveződjetek mozgalmakba, kis csapatokba, legyenek céljaitok, stratégiátok!”

– szólította fel az egybegyűlteket, de első sorban a diákokat.

Molnár azt is elmondta, hogy ő is kiáll a diákokért egy szabad oktatásért vívott harcban. Szerinte ez a generáció a jövő, ez a generáció maga a változás.

Ezek után a színművész zenés produkcióval szolgált az egybegyűlteknek, akiket előtte megskandáltatott:

„Nincs hatalmad fölöttem”

– hangzott megannyi torokból.

Molnár Áron a színpadon. Fotó: Dián Ákos

A Szent István, az Óbudai Gimnázium, a Vörösmarty Gimnázium és a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium előtt fognak virrasztani a diákok szeptember 4-5. között, jelentette be az egyik szervező.

Az utolsó nyári sztrájktárgyaláson sem jutottak eredményre az azonnali béremelést követelő pedagógus-szakszervezetek a kormánnyal, így nagy feszültséggel indult a tanév. A pedagógusok beszámolója szerint Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtikár világossá tette, hogy a kormány nem fogja saját forrásból, tehát a központi költségvetésből emelni a tanárok bérét, és a tanárok más sztrájkköveteléseinek teljesítésére sem áll készen a minisztérium. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón is arról beszélt, hogy kizárólag uniós forrásokban gondolkodik a kabinet, amikor a tanárok bérfejlesztéséről van szó.

Miközben több iskolában polgári engedetlenséggel indul a tanév, a pedagógusok-szakszervezetek a sztrájkhajlandóságot mérik fel a lassan egy éve zajló sikertelen tárgyalások után.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felmérése szerint a tanárok 89,4 százaléka még úgy is részt venne valamilyen hosszúságú sztrájkban, ha egyáltalán nem lenne miből pótolnia a kieső jövedelmét.

98,8 százaléknak pedig az a véleménye, hogy a kormány jelenlegi béremelési ajánlata nem elfogadható az azonnali béremelést váró tanárok számára.

A tanárok a következőket követelik a kormánytól:

1. A pedagógus-előmeneteli rendszer szerinti besorolásban dolgozók garantált illetménye 2022. január 1-jétől a kormány által ajánlott 10 százalékon felül további 45 százalékkal emelkedjen.

2. Emelkedjen az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye is.

3. A pedagógus munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje heti 22 óra legyen.

4. A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek legfeljebb heti 35 órát legyenek beoszthatók gyermek vagy tanulócsoportban önállóan végzendő gyermekfelügyeletre.

Helyszíni tudósítónk információi szerint megtelt a Fővám tér, ahol a résztvevők ismételten a „„Mi vagyunk a grund” című dalt éneklik a „Pál utcai fiúk” című musical-ből.

Fotó: Dián Ákos

A program szerint a „Mi vagyunk a grund” című dalt éneklik résztvevők a „Pál utcai fiúk” című musical-ből.

Fotó: Dián Ákos

A tömeg eleje épp megérkezik a beszédek helyszínére, a  Fővám térre, ahol hamarosan kezdődnek a beszédek.

Fotó: Dián Ákos

„Becsüljétek meg a tanárainkat!” – skandálják a tüntetés résztvevői.

Fotó: Dián Ákos

 

Fotó: Dián Ákos

„Gyertek velünk!” – skandálja a tömeg a Váci utcában, ahol az éttermek teraszán ülnek az emberek.

Fotó: Dián Ákos

Fotó: Dián Ákos

Fotó: Dián Ákos

Fotó: Dián Ákos

Csütörtökön a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium és a Széchenyi István Általános Iskola kirúgással megfenyegetett pedagógusai is polgári engedetlenséggel indították a tanévet, a Pedagógusok Szakszervezete pedig feketébe öltözve üzent a kormánynak az oktatás gyászos helyzetéről.
Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár szerint ezzel olyannyira rossz példát mutatnak a diákoknak, hogy felnőtt korukra könnyen bűnözővé válhatnak. Az államtitkár arról nyilván megfeledkezett, hogy a polgári engedetlenség maradt a tanárok utolsó eszköze, miután a kormány februárban rendelettel lehetetlenítette el a sztrájkjukat.
Az államtitkár világossá tette azt is, hogy a kormány nem fogja saját forrásból, tehát a központi költségvetésből emelni a tanárok bérét, és a tanárok más sztrájkköveteléseinek teljesítésére sem áll készen a minisztérium. Hétfőn várhatóan több iskola tanárai is csatlakoznak a munkabeszüntetési akcióhoz, a szakszervezetek pedig folytatják a sztrájk előkészítését.

A tömeg vége még csak most indul a Bazilika elől.

Fotó: Dián Ákos

Eközben „Nincs pénz, nincs tanár!” rigmust skandálja a tömeg!

Fotó: Dián Ákos

A tömeg a Kossuth nótát énekelve várakozik a Belügyminisztérium előtt, amíg mindenki megérkezik a címszereplő által legnagyobb magyarnak nevezett Széchenyiről elkeresztelt térre.

Fotó: Dián Ákos

Mikor ideértek, a tömeg vége még a Bazilika előtt várakozott, tehát egészen biztosan több ezren vannak a demonstráción.

Fotó: Dián Ákos

„Fizessétek ki a tanárainkat!” – skandálja a vonuló tömeg.

Fotó: Dián Ákos

Fotó: Dián Ákos

Több ezren várakoznak a Szent István téren a Diákok a Tanárokért által szervezett demonstráció kezdetére.

A tüntetők lassan elindulnak a tüntetők a Belügyminisztérium elé. A várakozás közben „Szabad ország, szabad oktatás!” rigmust skandálták.

Fotó: Dián Ákos

A diákok mellett kint vannak még a tanári szakszervezetek, civilszervezetek és politikusok is.

Fotó: Dián Ákos

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}