Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Czédly Mariann: A kreatív, alkotó gondolkodásra, a kritikai szemlélet kialakítására nincs is idő

Ez a cikk több mint 1 éves.

A következő felszólaló Czédly Mariann volt, aki tanítható és tanulható, minőségi tananyagot követelt. Mint elmondta, ő a kőbányai polgári engedetlenkedő pedagógusokhoz tartozik, és tagja a PDSZ választmányának is.

Szerinte sok tantárgy esetében még a tanév végéig sem jutnak el a tankönyv végére a tanárok, és nem azért, mert lusták, hanem, mert tarthatatlanul sok a tananyag. A kreatív, alkotó gondolkodásra, a kritikai szemlélet kialakítására nincs is idő.

Az utóbbi 10-12 évben Czédly szerint még a tantermen kívüli természetismeret-foglalkozásokra sincs idő.

A pedagógusokhoz szólva arról beszélt, hogy augusztusban semmire sem jutottak a kormánnyal a sztrájktárgyalásokon, ezért megkérte kollégáit, hogy helyi szinten mindenki kezdje el szervezni a saját ellenállását.

„Ez a kormány csak ebből fog érteni!”

– zárta szavait.

Fotó: Dián Ákos

Czédly Mariannról a kőbányai Széchenyi István Általános Iskola pedagógusainak polgári engedetlenségi megmozdulása kapcsán már a Mérce is írt. A demonstratív megmozdulás előkészítése alatt

 a tankerülethez berendelték az intézményvezetőt, és elbocsátásokkal, gyerekek intézményekbe való szétszórásával és intézményi összevonásokkal fenyegették meg a kivonulásra készülő dolgozókat.

Czédly Mariann, aki a PDSZ tagja, már idén januárban is egy sztrájk közepén nyilatkozott a Mércének. Ekkor arról beszélt, hogy a közoktatás az utolsó perceit éli, a túlterheltség és a tanárhiány már jóideje fenyegeti a mindennapi tanítást. Ám hiába a folyamatos tüntetések, alig változott valami a közoktatásban.

„Mostanra oly mértékű az elkeseredés, hogy ez most végigsöpör az országon. Mindenkinek a megélhetéséről, a gyerekéről, az unokájáról van szó, a jövőnkről van szó. Már túl vagyunk mindenen, a falon is túlmentünk szerintem, ha most sem történik semmi, akkor ennek az országnak itt van vége”

Címlapkép: Dián Ákos