Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Maruzsa szerint bűnözővé változtathatja a gyerekeket a tanárok polgári engedetlensége

Ez a cikk több mint 1 éves.

Egy igen érdekes levelet kapott a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Maruzsa Zoltán államtitkártól, melyben kifejti, hogy a polgári engedetlenség gyakorlásával a tanárok a diákokat a jövőbeli törvényszegésre és bűnözésre sarkallják.

Kedden jelentették be a szakszervezetek, hogy mivel az utolsó sztrájktárgyalásuk során sem sikerült konszenzusra jutni a kormánnyal a béremelések terén, szeptember elsejétől kezdetét veszik az újabb sztrájkszervezések, és polgári engedetlenségek az ország iskoláiban. Szeptember elsején például a budapesti Vörösmarty Gimnázium tanárai fognak ily módon tiltakozni.

A polgári engedetlenség intézményére reagálva egy levelet küldött a szakszervezeteknek a köznevelésért felelős államtitkár, melyben részletesen kifejti, hogy mi lenne a pedagógusok feladata, és polgári engedetlenségükkel hogyan rúgják fel kötelezettségüket, és ezzel rossz példát mutatnak a diákjaiknak, akiket így egy sötét és bűnözéssel teli jövő felé sodornak a felelőtlen és kérdéses „erkölcsi alapokon álló” pedagógusok.

„Az írott normák figyelmen kívül hagyása jó eséllyel arra ösztönzi a kialakult értékrenddel még nem rendelkező diákokat, hogy a jövőben mérlegelés tárgyává tegyék milyen iskolai előírásokat kell betartaniuk és melyiket nem. Ennek nemcsak morális veszélye van, hanem azt is előre vetíti, hogy lehetnek köztük olyanok, akiket felnőttként ezen hozzáállásuk következtében adott esetben egy bíróság vagy hatóság szankcióval lesz kénytelen sújtani”

– olvashatjuk az államtitkár levelében.

A diákok intelligenciáját lekicsinylő, és a béremelésükért és így a megélhetésükért sztrájkoló tanárokat becsmérlő levélre a PDSZ egy Facebook-posztban reagált, melyben rámutatnak Maruzsa kijelentéseinek abszurditására.

„Az egy dolog, hogy a polgári engedetlenségről mint vállalt jogsértésről láthatóan mit sem tud, nincs meg neki Gandhi vagy Thoreau, de egy olyan összetételű hatalomgyakorló testületet képvisel, amelynek tagjai között voltak polgári engedetlenkedők…Láthatóan elfelejti a szerző, hogy olyan rendelkezésre szerveződött polgári engedetlenség, amely az Alaptörvényben biztosított jogot, a sztrájkjogot lehetetleníti el”

– olvashatjuk a Facebook-posztban.

A kormány ugyanis februárban ellehetetlenítette a pedagógusok további sztrájkolást. A rendelet értelmében egy esetleges sztrájk esetén a tanulóknak minden, a sztrájkkal érintett munkanapon reggel 7 óra és iskolák esetében 16 óra, általános iskola esetében 17 óra, óvodák esetében 18 óra között kötelező szakképzett pedagógus által vezetett felügyeletet biztosítani. Tehát sztrájk közben is tanítaniuk kellene a tanároknak.

Ezek után indult polgári engedetlenségi hullám a pedagógustársadalomban, több száz tanár kezdett spontán munkabeszüntetésbe. „A sztrájk alapjog”  – ez volt az engedetlenkedő tanárok szlogenje.

Címlapkép: Juhász-B. Kincső/Mérce