Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Civilek interaktív térképre vitték a pedagógusok polgári engedetlenségeit

Ez a cikk több mint 2 éves.

Immár másfél hete folytatódik a pedagógusok polgári engedetlenségi akciója számos oktatási intézményben a fővárosban és vidéken. Miután hétfőn immár 19 iskolában nem vették fel a munkát, a tiltakozók száma pedig 400 fölé emelkedett, kedden újabb iskolák munkaközösségei döntöttek úgy, hogy csatlakoztak a munkabeszüntetésekhez, miután a hivatalos, szakszervezetek égisze alatt zajló sztrájkot gyakorlatilag betiltotta a kormány.

A Civil Közoktatási Platform szerdai információi szerint eddig 33 oktatási intézményben kezdtek polgári engedetlenségbe a tanárok február 14. óta.

A CKP interaktív térképén jelölve vannak az érintett intézmények a vonatkozó információkkal, képekkel együtt.

A szervezet összesítése szerint február 22-én eddig

  • a miskolci Hermann Ottó Gimnázium,
  • a budapesti Bethlen Gábor Általános Iskola,
  • Móricz Zsigmond Gimnázium,
  • Ady Endre Gimnázium,
  • Bakáts téri Ének-Zenei Általános Iskola,
  • a pécsi Leővey Klára Gimnázium,
  • és a martonvásári Beethoven Általános Iskola

oktatói közül többen nem vették fel a munkát. Emellett információink szerint kedden a budapesti Dózsa György Gimnáziumban, a Kosztolányi Dezső Gimnáziumban, a váci Madách Imre Gimnáziumban, a vecsési Andrássy Gyula Általános Iskolában és a tatabányai Pólya György Általános Iskolában is polgári engedetlenségbe kezd a munkaközösség egy része. Csatlakozott emellett a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Vendéglátó Technikum, Szakképző Iskola És Kollégium egy oktatója is.

A polgári engedetlen pedagógus munkaközösségek nyilatkozatok útján jelentik be részvételüket. Például olyanban, mint az Ady Endre Gimnázium tanárai:

Ez fontos, hogy a megmozdulásuk jogszerű legyen. A polgári engedetlenséggel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy nem központilag szervezik, az egyes intézményei tanári karai maguk döntenek arról, hogy egy-egy napra beszüntessék a munkát, így hívva fel a figyelmet az oktatás problémáira és a sztrájk kormányzati ellehetetlenítésére.

Hasonló nyilatkozatot tett közzé a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium tanári kara is:

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Ne dolgozz ingyen! weboldalán megtalálhatók a polgári engedetlenséggel kapcsolatos fontos információk, melyek segítenek elkerülni a résztvevők számára a jogi retorziókat.

Telefonon értük el Piltz Olivért, a Hermann Ottó Gimnázium tanárát, a Tanítanék Mozgalom tagját. Piltz elmondta,

„[a polgári engedetlenség] nem központi szervezésű, pont ez a szép benne, hogy a tantestületek maguk állnak fel, és állnak ki magukért.”

A pedagógus azt is elmondta, hogy számos szülő támogatja őket azzal, hogy nem vitték iskolába a gyerekeiket. A tantestületnek ugyanis a polgári engedetlenség ideje alatt is meg kell szerveznie a gyerekek felügyeletét – ahogy egy sztrájk esetén is biztosítaniuk kellene a gyerekfelügyeletet, miképp ez megtörtént a január 31-i figyelmeztető sztrájk idején is.

A CKP portálján közzétették a Szülői Összefogás csoport sablonját is, melyet a polgári engedetlenségben résztvevő tanárok támogatásának kifejezéséhez állítottak össze. Számos oktatási intézmény szülői közössége állt ki a tiltakozó pedagógusok mellett, többek között a Bakáts téri Ének-Zenei Általános Iskolánál, ahogy arról a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Facebook-oldalán megosztott kép is tanúskodik. A pedagógusok melletti szülői kiállásról a Mérce hasábjain is beszámoltunk.

De nemcsak szülők, a tanárszakos hallgatók – akikből a jövő pedagógusai válnak – is számosan biztosították támogatásukról a pedagógusokat.

A tanárképzés hazai helyzetéről és viszontagságairól a tavaly novemberben megrendezett LEMMA / Lehetőségek a Mai Magyartanításban konferencia apropóján indított Mi a baj a tanárképzéssel?című cikksorozatunkban foglalkoztunk bővebben.

Ennek legutóbbi, múlthéten megjelent részében a tanárhiány és a pályára álló új tanárok embertelen anyagi helyzetének súlyosságáról írtunk.

Amint arról beszámoltunk, múlt hétfőn elsőként a Szent László Gimnáziumban döntött úgy a tanári kar 12 tagja, hogy nem veszi fel a munkát, tiltakozva ezzel a kormány február 11-i rendelete ellen, amivel de facto ellehetetleníti a tanárok számára a sztrájkot. Hozzájuk csatlakozott kedden a Kölcsey Ferenc Gimnázium 15-20, majd szerdán az Illyés Gyula Gimnázium 48 tanára. Csütörtökön pedig a BGSZC Pesterzsébeti Technikum, a Teleki Blanka Gimnázium és Vörösmarty Mihály Gimnázium tanárai vállalták a polgári engedetlenséget. Pénteken újabb hat iskola, az V. kerületi Eötvös József Gimnázium, a Berzsenyi Dániel Gimnázium, a Scheiber Sándor Gimnázium, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium és a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium összesen 177 tanára nem vette fel a munkát.

Így a héten 300 fölött jár már azon pedagógusok száma, akik vadsztrájkkal tiltakoznak a kormány múlt pénteki rendelete ellen.

Mint ismert, múlt pénteken éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amelyben a koronavírus okozta veszélyhelyzetre hivatkozva a kormány szabályozza az iskolák sztrájk alatti működését. A rendelet értelmében egy esetleges sztrájk esetén a tanulóknak minden, a sztrájkkal érintett munkanapon reggel 7 óra és iskolák esetében 16 óra, általános iskola esetében 17 óra, óvodák esetében 18 óra között kötelező szakképzett pedagógus által vezetett felügyeletet biztosítani. A sztrájk által érintett iskolákban ráadásul kötelező a tanórák 50 százalékának megtartása, az érettségi előtt álló diákoknak pedig a kötelező érettségi tantárgyainak egyetlen tanórája sem maradhat el a sztrájk miatt, vagyis a kormány arra kéri a pedagógusokat, hogy a sztrájk idején is dolgozzanak.

A szakszervezetek azonban nem hajlandóak elfogadni a kormányrendeletet, szerintük alapjogot sért az intézkedés. A január 31-i kétórás figyelmeztető sztrájk sikerén felbuzdulva a PSZ és a PDSZ március 16-tól határozatlan idejű munkabeszüntetéssel kívánják elérni, hogy a kormány meghallgassa a követeléseiket. Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányának tagja a Klubrádió műsorában jelentette be, a sztrájkon kívül más akciókkal is készülnek a pedagógusok.

Hétfőn az Országgyűlés első 2022-es ülésnapján mindezek ellenére nem merült fel a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusok helyzete, vagy a szakszervezetek által márciusra szervezett sztrájk jogi úton való ellehetetlenítése.

Frissítés, 14:45:

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem több karának immár több mint 300 dolgozója szolidaritási nyilatkozatban állt ki a pedagógusok mellett:

„Mi, az Eötvös Loránd Tudományegyetem alulírott dolgozói, támogatásunkról biztosítjuk a magyarországi közoktatásban működő pedagógus kollégáinkat. Teljes szívünkkel együttérzünk velük, amiért polgári engedetlenséggel fejezik ki tiltakozásukat amiatt, hogy a kormány a sztrájk szervezéséhez és az abban való részvételhez fűződő alkotmányos joguktól egy rendelettel megfosztotta őket. Szilárd meggyőződésünk, hogy kollégáink polgári engedetlensége is példát mutat a jövő nemzedékek számára, hogy sikeres, autonóm társadalmat tudjanak létrehozni.