Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csak pénteken újabb hat iskola és több mint százhetven tanár csatlakozott a kormány sztrájkrendelete elleni tiltakozáshoz

Ez a cikk több mint 2 éves.

A pénteki napon több mint duplájára nőtt a kormány sztrájkot ellehetetlenítő rendeletével szemben polgári engedetlenséggel tiltakozó tanárok száma: miután hétfőtől csütörtökig összesen  mintegy 150-en nem vették fel a munkát 6 intézményben, csak a pénteki napon újabb 6 iskola csatlakozott az akcióhoz, a tanárok nyilatkozatai szerint nem kevesebb mint 177 fővel. 

Ezzel már 300 felett jár azoknak a pedagógusoknak a száma, akik az állásukat kockáztatva polgári engedetlenséget jelentettek a múlt pénteki kormányrendelet kiadása óta.

Mint ismert, múlt pénteken éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amelyben a koronavírus okozta veszélyhelyzetre hivatkozva a kormány szabályozza az iskolák sztrájk alatti működését. A rendelet értelmében egy esetleges sztrájk esetén a tanulóknak minden, a sztrájkkal érintett munkanapon reggel 7 óra és iskolák esetében 16 óra, általános iskola esetében 17 óra, óvodák esetében 18 óra között kötelező szakképzett pedagógus által vezetett felügyeletet biztosítani. A sztrájk által érintett iskolákban ráadásul kötelező a tanórák 50 százalékának megtartása, az érettségi előtt álló diákoknak pedig a kötelező érettségi tantárgyainak egyetlen tanórája sem maradhat el a sztrájk miatt, vagyis a kormány arra kéri a pedagógusokat, hogy a sztrájk idején is dolgozzanak.

A szakszervezetek azonban nem hajlandóak elfogadni a kormányrendeletet, szerintük alapjogot sért az intézkedés. A január 31-i kétórás figyelmeztető sztrájk sikerén felbuzdulva a PSZ és a PDSZ március 16-tól határozatlan idejű munkabeszüntetéssel kívánják elérni, hogy a kormány meghallgassa a követeléseiket. Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányának tagja a Klubrádió szombat esti műsorában jelentette be, a sztrájkon kívül más akciókkal is készülnek a pedagógusok.

Pénteken a legtöbben az V. kerületi Eötvös József Gimnáziumban nem vették fel a munkát: a Facebookra feltöltött bejegyzésük szerint nem kevesebb, mint 60-an éltek a polgári engedetlenség eszközével:

A budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium pedagógusai is kivették a részüket az akcióból: Mahler Attilát, az intézmény tanárát telefonon értük utol, aki szerint a durván 60 fős tantestületből 27-en nem vették fel a munkát, de rajtuk kívül még 16-an csatlakoztak támogató aláírással. Ez utóbbi kollégáik vagy táppénzen vannak, és ezért nem volt lehetőségük polgári engedetlenséget jelenteni, vagy pedig egyetértenek ugyan a munkát fel nem vevő kollégái céljával, de nem ezt az eszközt választanák a tiltatkozáshoz. Kérdésünkre a pedagógus elmondta: az iskolavezetéssel egyeztettek az akcióról az elmúlt napokban, és azért is pénteken került sor a polgári engedetlenség alkalmazására, hogy megfelelő előkészület előzhesse meg a tiltakozást.

A pedagógus kérdésünkre elmondta: a január 31-i figyelmeztető sztrájkon többen vettek részt, mint a pénteki polgári engedetlenségi akción, mert a sztrájkot mint eszközt többen érezték szükséges eszköznek. (Érdekesség, hogy volt olyan, a polgári engedetlenségi akcióhoz a napokban csatlakozó intézmények között, ahol fordított arányról számoltak be a tanárok: Tollner József, a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium pedagógusa csütörtökön a Partizán csatorna Spartacus című műsorában beszélt arról, hogy a múlt pénteki, sztrájkot ellehetetlenítő kormányrendelet hatására a két héttel ezelőtti figyelmeztető sztrájkhoz képest szerdán jóval több kollégájuk nyúlt a tiltakozás radikálisabb eszközéhez. A budaörsi iskolában végül a 68 fős tantestületből 48-an nem vették fel a munkát szerdán.)

A Budapesti Zsidó Hitközséghez tartozó, tehát egyházi fenntartású Scheiber Sándor Gimnáziumban az iskola durván 60 dolgozójából 47-en írták alá egy nyilatkozatot Forgács Éva, az iskola tanára szerint. A pedagógus a Mércének elmondta: nagyon gyorsan szervezték meg a polgári engedetlenséget, az igazgatót is csak utólag tájékoztatták az akcióról, aki bár nem gördített akadályt a tiltakozás elé, nem is vesz részt benne. Arra vonatkozóan, hogy a szülők hogyan fogadják a tanárok tiltakozó akcióját, Forgács Éva biztosat még nem tudott állítani kérdésünkre, ám a pedagógust éppen akkor értük utol telefonon, mikor beérkezett az iskolába, és szerinte első ránézésre a legtöbben nem hozták vagy küldték gyermeküket az intézménybe, ahogyan az a január végi kétórás sztrájk idején is jellemző volt a Scheiberben.

Vidékre is elért a tiltakozási hullám: a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban egyelőre csak Szűcs Tamás a Pedagósuok Demokratikus Szakszervezetének korábbi elnöke, de lapunknak elmondta: az iskola tanárai más kollégáikhoz hasonlóan nyilatkozatot adnak ki pénteken, amely azt is előrevetíti, hogy a jövő héten Miskolcon várható egy nagyobb polgári engedetlenségi akció, és a mai napon Szűcs csak jelképesen nem vette fel egyedüliként a munkát. A nyilatkozatot kiadó tanárok 10 óra 20 perckor tartanak sajtótájékoztatót, ennek tartalmával hamarosan frissítsjük cikkünket. 

Frissítés: Péntek délelőtt Szűcs Tamás az alábbi közleményt küldte lapunknak:

„A Földes Ferenc Gimnázium tanáraként tájékoztatom a tisztelt sajtót, hogy az
intézmény nevelőtestületének nagy része nem ért egyet a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022 (II. 11.) sz. Kormányrendelettel, amely
meghatározza, hogy milyen oktatási- nevelési tevékenységekben köteles részt venni a pedagógussztrájk esetén. Ez a rendelet az esetleges sztrájkot a tényleges érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, tartalma és kihirdetésének körülményei álságosak. A nevelőtestület tiltakozása kifejezéseként a mai napon elkészítette közös fotóját A sztrájk alapjog! –felirat előtt, amely fotót mellékelem.
Gimnáziumunkban a mai napon egyetlen tanárként én éltem a polgári engedetlenség napokban már több intézményben megvalósuló formájával. Ezt jelképes értékűnek gondolom, amely kifejezi mindazon kollégákkal való szolidaritásunkat, akik már tiltakoztak vagy éppen ezen a napon, illetve a jövőben tervezik megfogalmazni elutasításukat a lassan hírhedté váló rendelettel szemben. Tájékoztatom az érdeklődők és a sajtó munkatársait, hogy a hozzám érkező információk alapján Miskolcon a jövő héten várható nagyobb polgári engedetlenségi mozgalom. „

A Vörösmarty Mihály Gimnázium tanárai kilenc órától kezdték meg a tiltakozásukat, a tanári karból 20 ember állt ki:

 A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban pedig 22 tanár nem tanít a mai napon, és további 14 pedagógus támogatja őket.

A szerdai kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a kormány „érti és jogosnak tartja” a pedagógusok igényeit, ezért egy 30 százalékos béremelés lehetőségéről beszélt. Ennek érdekében szívesen tárgyalnak a pedagógusokkal, de azt kérik, „a jogszabályokat mindenki tartsa be”.”A polgári engedetlenség fogalmilag jogellenes, a sztrájkról pedig bíróság mondta ki, hogy jogellenes volt. Azt viszont veszélyesnek tartjuk, ha nem a szülők és a gyermekek érdekeit nézik a pedagógusok, és az sem helyes, ha a következő generációt oktatók a jogszabályokat nem tartják be” – fogalmazott Gulyás Gergely. Hozzátette, szívesen tárgyalna a pedagógusokkal, de ha valaki március második felére sztrájkot hirdet, az olyan, mintha a választásokba akarna beavatkozni.

Hétfőn elsőként a Szent László Gimnáziumban döntött úgy a tanári kar 12 tagja, hogy nem veszi fel a munkát, tiltakozva ezzel a kormány múlt pénteki rendelete ellen, amivel de facto ellehetetleníti a tanárok számára a sztrájkot. Hozzájuk csatlakozott kedden a Kölcsey Ferenc Gimnázium 15-20, majd szerdán az Illyés Gyula Gimnázium 48 tanára. Csütörtökön pedig a BGSZC Pesterzsébeti Technikum, a Teleki Blanka Gimnázium és Vörösmarty Mihály Gimnázium tanárai vállalták a polgári engedetlenséget.