Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Polgári engedetlenségből 12 tanár nem vette fel a munkát hétfőn a Szent László Gimnáziumban

Ez a cikk több mint 2 éves.

12 tanár nem vette fel a munkát hétfőn a Szent László Gimnáziumban. A pedagógusok polgári engedetlenséggel lépnek fel a kormány sztrájkrendelete ellen. A következő napokban több budapesti gimnázium oktatói is hasonló akciókat tartanak majd- nyilatkozta a hvg-nek Tóth Viktor, az intézmény egyik tanára. Hozzátette, a polgári engedetlenségi akció nincs összefüggésben a szakszervezetekkel. Az minisztrájkot tartó tanárok a gimnázium dísztermében ülve várakoztak az akció alatt.

Tóth Viktor „A sztrájk alapjog!” feliratot rajzolta fel krétával az intézmény elé, melyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Facebook-oldala élőben közvetített. A felirat ezután egy molinón is kikerült az iskolára.

Tóth elmondta, az iskola jelenleg polgári engedetlenséget mutató tanárai az állásukkal játszanak, azonban szerinte már nincs mit veszíteniük.

A hvg azt szerette volna megtudni a tankerületi igazgatótól, hogy a polgári engedetlenséget folytató tanárok milyen retorzióra számíthatnak, erre ugyanis még ők sem tudják a választ. Kérdéseikre azonban sem az intézményvezető, sem pedig a tankerületi vezető nem adott választ.

Emellett sorra érkeznek a képek utcafestésekről, krétával felírt üzenetekről és iskolákra kifüggesztett molinókról a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Facebook oldalára, amellyel a sztrájkkal való szolidaritásukat fejezik ki az érintettek. A PDSZ ma délelőtt egy felhívást tett közzé közösségi oldalán, melyben arra kérnek mindenkit, hogy ahol tudják hirdessék: a sztrájk alapjog!

A felhívás után érkeztek is a képek. A Szent László Gimnáziumban az engedetlenkedő tanárok több helyre is felírták az üzenetet.

A Kőbányai Széchenyi István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolára is kikerült a molinó.

Egy másik iskola elé krétával írták fel a pedagógusok üzenetét.

Múlt pénteken éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely a márciusra tervezett pedagógussztrájkot igyekszik ellehetetleníteni. Ebben a koronavírus okozta veszélyhelyzetre hivatkozva a kormány szabályozza az iskolák sztrájk alatti működését. A rendelet értelmében egy esetleges sztrájk esetén a tanulóknak minden, a sztrájkkal érintett munkanapon reggel 7 óra és iskolák esetében 16 óra, általános iskola esetében 17 óra, óvodák esetében 18 óra között kötelező szakképzett pedagógus által vezetett felügyeletet biztosítani. A sztrájk által érintett iskolákban ráadásul kötelező a tanórák 50 százalékának megtartása, az érettségi előtt álló diákoknak pedig a kötelező érettségi tantárgyainak egyetlen tanórája sem maradhat el a sztrájk miatt, vagyis a kormány arra kéri a pedagógusokat, hogy a sztrájk idején is dolgozzanak.

A szakszervezetek azonban nem hajlandóak elfogadni a kormányrendeletet, szerintük alapjogot sért az intézkedés. A január 31-i kétórás figyelmeztető sztrájk sikerén felbuzdulva a PSZ és a PDSZ március 16-tól határozatlan idejű munkabeszüntetéssel kívánják elérni, hogy a kormány meghallgassa a követeléseiket. Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányának tagja a Klubrádió szombat esti műsorában jelentette be, a sztrájkon kívül más akciókkal is készülnek a pedagógusok.

„Arra fogunk alapozni, hogy  egyre nagyobb most már nemcsak a szakmán belül, hanem a társadalmon belül is az a fajta felháborodottság – most már mondhatjuk, hogy düh –, ami ezt a sztrájkkal kapcsolatos kormányzati csűrés-csavarást övezi. Erre a támogatottságra fogunk alapozni és tervezünk a sztrájkon kívül egyéb más akciókat is” – jelentette ki.