Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ma a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, holnap a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban folyamodnak polgári engedetlenséghez a tanárok

Ez a cikk több mint 2 éves.

Péntek este a járványhelyzet ürügyén olyan rendelettel állt elő a kormány, ami de facto ellehetetlenítené a pedagógusok jogszerű sztrájkját. A rendelet értelmében a pedagógusoknak kötelező lenne gyermekfelügyeletet tartani a sztrájk ideje alatt, valamint – és ez a nagyobb probléma – a tanórák felét is meg kéne tartaniuk „még elégséges szolgáltatás” jogcímén. Mivel a sztrájk alatt nem jár fizetés a sztrájkban résztvevő tanároknak, a tanároknak ingyen és bérmentve kéne felvenniük a munkát a sztrájk alatt.

A pénteki kormányrendelet ellen tiltakozva a tegnapi napon polgári engedetlenséghez folyamodott a Szent László Gimnázium tantestületének tizenkét tagja. Ma a Kölcsey Ferenc Gimnázium, holnap a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum követi a Szent László példáját.

Telefonon utolértük Tóth Viktort, a Szent László Gimnázium egyik tanárát. Kérdésünkre elmondta, hogy a tegnapi napon a polgári engedetlenség jegyében tizenkét tanár nem ment a tanterembe, helyette tiltakozásul a díszteremben ültek és „semmilyen oktatási-nevelési munkát” nem folytattak.

„Ez egyszerű figyelemfelkeltő akció volt a pénteki rendelet hatására” – meséli a pedagógus.

Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium azt mondta, a tantestületben nagyjából tizenöt-húsz tanár nem veszi fel ma a munkát a péntek este megjelent rendelet elleni tiltakozásul. Emellett a március 16-ára tervezett határozatlan idejű sztrájkra is készülnek, de a rendelet értelmében ez egy „kiherélt, kiüresített sztrájk” lehet csak, ha törvényesen akarják megtartani, fogalmaz Törley Katalin.

A Kölcsey Ferenc Gimnázium bejárata ma reggel. Forrás: Mérce

Engedetlen tanárok a Kölcsey Ferenc Gimnáziumnál. Forrás: Tanítanék

„Azt gondolom, hogy más iskolák is be fognak lépni [a polgári engedetlenségbe] holnap, holnapután, a héten. Elképzelhető, hogy ez felbátorít egyéb intézményeket is arra, hogy a maguk akcióját megszervezzék” – nyilatkozta lapunknak a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára. 

A budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban épp telefonhívásunk előtt döntöttek a polgári engedetlenségről. Holnap negyvenegy tanár fogja letenni a munkát az intézményben.

„Borzasztó a helyzet. Hosszú évek óta nem történt semmi. A 2010-es évek elején bekövetkezett béremelés óta- ami után nagyon sokunk fizetése még évekig kevesebb volt, mint korábban, mert annyi pótlékot, túlórát vettek el – ez az emelés is elinflálódott. Nagyon nagy lemaradásban vagyunk a diplomás bérekhez képest, nagyon nagy lemaradásban vagyunk az EU-s bérekhez képest. Egyre nagyobb az elkeseredettség” – meséli Tollner József, az Illyés iskola tanára.

Tollner azt mondja, a holnapi akciójukkal azt szeretnék elérni, hogy a sztrájk „valóban lehessen sztrájk”, utalva arra, hogy a kormányrendelet „kiherélte” a pedagógussztrájkot.

A péntek este Magyar Közlönyben megjelent rendelet indoklást is fűzött a sztrájk ellehetetlenítéséhez. Az indoklás szerint „a bérek tekintetében a baloldali kötődésű szakszervezetek 2010-ben nem szerveztek sztrájkot, amikor a pedagógusoktól a Gyurcsány-Bajnai kormány elvett egyhavi bér”, továbbá „az oktatásnak a családok érdekeit kell szolgálnia” ezért „szükséges egy újabb jogellenes sztrájk megelőzése”. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a sztrájkjog rendeleti úton történő korlátozása egy autokráciák által használt, diktatórikus lépés.

Címlapkép: Mérce