Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három iskolában összesen 71 tanár nem vette fel a munkát ma reggel

Ez a cikk több mint 2 éves.

Frissítés (12:00):

A  Budapest XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnázium 33 pedagógusa és nevelési-oktatási munkát segítő alkalmazottja sem vette fel a munkát ma reggel. Amint írják: „polgári engedetlenséget követünk el, nem végezzük el oktatási, nevelési munkánkat”. A Facebook oldalukon beszámoltak arról is, ezzel csatlakoznak az előző napokban hasonló módon tiltakozó gimnáziumokhoz, és teljes mértékben egyetértenek a Kölcsey Ferenc Gimnázium pedagógusai által megfogalmazott nyilatkozattal:

„A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről önállóan, egyenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk. Tudatában vagyunk annak, hogy tettünkkel szabályt szegünk, s annak ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk.

Akciónk nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, nem irányul az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület ellen. És főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk.

Kiállásunkkal a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II.11.) Kormányrendelet ellen tiltakozunk, amely álságos módon a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva meghatározza, milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni egy pedagógus egy esetleges sztrájk esetén. Teszi ezt úgy, hogy azzal a sztrájkot érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, végképp kiüresíti a munkavállalói jogérvényesítés ezen formáját, így alaptörvénybe foglalt jogunktól foszt meg.”

Korábban írtuk:

Újabb két intézményben döntöttek a tanárok a polgári engedetlenség mellett, és nem vették fel a munkát a kormány múlt pénteki sztrájkellenes rendelete ellen tiltakozva. A cinkotai Szerb Antal Gimnázium tantestületének több, mint fele, 34* oktató, a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum (BGSZC) Pesterzsébeti Technikumának 4 tanára döntött ma reggel a vadsztrájk mellett. Megkeresésünkre mindkét iskolából elmondták, hogy a Szent László Gimnázium hétfői kiállását látva határozták el magukat az akcióhoz való csatlakozásra.

Fritz Erzsébet, a Szerb Antal Gimnázium tanárát telefonon értük utol, aki lapunknak elmondta, az 55 fős tantestületük több fele, 34* fő vesz részt a mai polgári engedetlenségben. Náluk ma reggel kristályosodott ki teljesen, hogy részt vesznek a megmozdulás-sorozatban, miután nyomon követték az utóbbi napokban a Szent László Gimnázium, a Kölcsey Ferenc Gimnázium és az Illyés Gyula Gimnázium tanárainak tiltakozását.

A budapesti Szerb Antal Gimnázium 34 tanára csatlakozott a polgári engedetlenségi akciósorozathoz. forrás: tanítanék / facebook

*Frissítés (9:45): Cikkünk megjelenését követően értesítettek bennünket, hogy időközben még többen csatlakoztak a mai megmozduláshoz a Szerb Antal Gimnáziumban, így nem a korábban írt 26-an, hanem 34-en vesznek részt a mai vadsztrájkban!

Hozzátette, akciójuk célja kizárólag az, hogy tiltakozzanak a kormány múlt pénteki rendelete ellen. Hiszen az megfosztja őket egy komoly érdekérvényesítési lehetőségtől, ami elvileg mindenkinek állampolgári joga. Fontosnak tartotta kiemelni azt is, az akciójuknak semmi köze a szakszervezetekhez, a pártokhoz és politikusokhoz.

„Ténylegesen az a legfontosabb célunk, hogy olyan módon legyen megállapítva a minimális szolgáltatás, hogy az érdekérvényesítésre alkalmas maradjon, ha a pedagógusoknak sztrájkolniuk kell.”

Cikkünk megjelenését követően nem sokkal, a Szerb Antal Gimnázium tanárai sajtótájékoztatót is tartottak:

 

Fritz Erzsébet elmondta azt is, a január 31-i kétórás figyelmeztető sztrájkban az iskolából mintegy negyvenen vettek részt. De egyelőre csak lépésről lépésre haladnak, így a március 16-ra tervezett, határozatlan idejű sztrájkban való részvételről még később döntenek.

„Mi azért is állunk ki, hogy társadalmi felelősségvállalást tanúsítsunk, hogy a diákjaink szemében hitelesek legyünk. Ha már az a célunk, hogy egy művelt, önállóan gondolkodó, a demokrácia iránt elkötelezett és a demokratikus jogaival élni tudó generációt neveljünk, akkor nekünk is így kell cselekednünk.”

Puskás Pál, a BGSZC oktatója lapunknak elmondta, a 42 fős tantestületből négyen vesznek részt a mai megmozdulásban. A részvételüknek egyértelmű oka van: a kormány packázik a véleménynyilvánítási szabadságukkal. Hozzátette, a szakképzést eddig a sztrájkkövetelések kevésbé érintették, leginkább csak az oltási kötelezettség vonatkozott rájuk – Puskás szerint ez nem bőszítette fel a tantestületeket annyira, hogy nagyobb létszámban beleálljanak a sztrájkba. Hozzátette, a kiállásuktól azt várja, hogy többen csatlakoznak majd a tiltakozásokhoz.

Hétfőn elsőként a Szent László Gimnáziumban döntött úgy a tanári kar 12 tagja, hogy nem veszi fel a munkát, tiltakozva ezzel a kormány múlt pénteki rendelete ellen, amivel de facto ellehetetleníti a tanárok számára a sztrájkot. Hozzájuk csatlakozott kedden a Kölcsey Ferenc Gimnázium 15-20, majd szerdán az Illyés Gyula Gimnázium 48 tanára.

Mindeközben tegnap ismét sikertelenül zárult a pedagógus szakszervezetek és a kormány sztrájktárgyalása.

Múlt pénteken éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely a márciusra tervezett pedagógussztrájkot igyekszik ellehetetleníteni. Ebben a koronavírus okozta veszélyhelyzetre hivatkozva a kormány szabályozza az iskolák sztrájk alatti működését. A rendelet értelmében egy esetleges sztrájk esetén a tanulóknak minden, a sztrájkkal érintett munkanapon reggel 7 óra és iskolák esetében 16 óra, általános iskola esetében 17 óra, óvodák esetében 18 óra között kötelező szakképzett pedagógus által vezetett felügyeletet biztosítani. A sztrájk által érintett iskolákban ráadásul kötelező a tanórák 50 százalékának megtartása, az érettségi előtt álló diákoknak pedig a kötelező érettségi tantárgyainak egyetlen tanórája sem maradhat el a sztrájk miatt, vagyis a kormány arra kéri a pedagógusokat, hogy a sztrájk idején is dolgozzanak.

A szakszervezetek azonban nem hajlandóak elfogadni a kormányrendeletet, szerintük alapjogot sért az intézkedés. A január 31-i kétórás figyelmeztető sztrájk sikerén felbuzdulva a PSZ és a PDSZ március 16-tól határozatlan idejű munkabeszüntetéssel kívánják elérni, hogy a kormány meghallgassa a követeléseiket. Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányának tagja a Klubrádió szombat esti műsorában jelentette be, a sztrájkon kívül más akciókkal is készülnek a pedagógusok.

Kiemelt kép: Facebook/Budapest XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnázium