Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ismét eredménytelen volt a pedagógusok sztrájktárgyalása, a szakszervezetek módosítják követeléseiket

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Pedagógus Szakszervezet és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a mai napon ismét tárgyalóasztalhoz ült a kormány képviselőivel, hogy a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatás megállapításáról egyezkedjenek. A megbeszélésen azonban a kormányoldal minden eddiginél cinikusabb stílust vett fel, mesélte Szabó Zsuzsanna, a PSZ elnöke a szakszervezetek sajtótájékoztatóján.

,, A még elégséges szolgáltatás egyeztetésére hívtak bennünket, erre megtudtuk, hogy a pénteken kijött kormányrendelet maga a még elégséges szolgáltatás. Akkor mit is bohóckodunk? Itt ülünk, órákat csatázunk, miközben a fejünk felett döntöttek.”

Az elnök leszögezte, lesz sztrájk március 16-án is. Úgy véli, már csak azért is szükség van a demonstrációra, mert a kormányrendelet alkotmányos jogokat sért, de a másik fél részéről semmilyen kompromisszum készség nem mutatkozik arra sem, hogy a pedagógusok sztrájkköveteléseit teljesítsék.

Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja elmondta, a kormány cinizmusára reagálva a PSZ és a PDSZ sztrájkbizottsága módosította követeléseit. A szakszervezetek eleinte hajlottak arra, hogy enyhítsenek az eredeti követeléseiken, ezért a pedagógusok neveléssel-oktatással lekötött munkaidejének csökkentését a heti 22 óra helyett 24 órára módosították volna a sztrájk követelésekben, ám a másik fél kompromisszumképességének hiányában maradtak az eredeti 22 óra mellett.  A további követelések ugyanazok maradtak, vagyis hogy a pedagógus illetményalap vetítési alapja 2021. szeptember elsejétől visszamenőlegesen a mindenkori minimálbér összege legyen. Követelik továbbá, hogy – szintén szeptembertől visszamenőlegesen – emelkedjen az oktatásban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak garantált illetménye is.

Nagy hozzátette, a kormány szerint okafogyottá vált a pedagógusok kötelező oltásáról szóló törvény visszavonásának követelése, miközben a rendelkezés miatt sorra esnek ki az oktatásból jelenleg is pedagógusok.

A sztrájkbizottság azt is kijelentette, hogy nem kaptak ajánlatot a következő tárgyalás időpontjáról. Azt a választ kapták, a kormányoldaltól, hogy ha majd ráérnek írásban jelentkeznek. Nagy emlékeztetett, a sztrájktörvény alapján ők kötelezően kéne hogy ráérjenek a trágyalásra, a pedagógusok ezzel szemben a „munkahelyükről szaladgálnak el” a tanórák között.

A pedagógusok arra kértek mindenkit, készüljenek a március 16-ai sztrájkra.  Megígérték, útmutatásokat és tanácsokat adnak majd a munkabeszüntetéssel kapcsolatban, és minden résztvevőt biztosítani fognak róla, hogy mindenképp jogszerű legyen a sztrájk. Ez ügyben jogi lépéseket is tesznek: beadják a keresetüket a kúriához a még elégséges szolgáltatásokról, az alkotmánybírósághoz pedig több ügyben is fordulnak.