Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ma további nyolc iskolában nem vették fel a munkát, ezzel több mint 400-ra nőtt a polgári engedetlenkedő tanárok száma

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ma reggel öttel bővült azoknak az iskoláknak száma, ahol polgári engedetlenséggel tiltakoznak a kormány február 12-i kormányrendelete ellen. A rendelet lényegében elvette a tanároktól a törvényes sztrájk jogát, mivel annak értelmében a sztrájk alatti minimális szolgáltatás jogcímén tanítania is kellene a tanároknak, nem csak gyermekfelügyeletet végezni. Mivel sztrájk alatt nem jár fizetés, ezt ráadásul ingyen kéne megtenniük a pedagógusoknak.

Először a Szent László Gimnáziumban léptek fel polgári engedetlenséggel a kormányrendelet ellen a tanárok, aznap tizenkét tanár nem vette fel a munkát az intézményben. Azóta újabb és újabb iskolák csatlakoznak a tiltakozó akcióhoz.

A Mérce összesítése szerint a mai nappal tizenkilencre bővült azoknak az iskoláknak száma, ahol a polgári engedetlenség eszközével éltek a tanárok, az engedetlenkedő tanárok számát pedig több mint 400-ra becsüljük.

Információink szerint a dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban 30-an, a Leövey Klára Gimnáziumban 32-en, a BGSZC II. Rákóczi Ferenc Technikumban 16-an, a Fekete István Általános Iskolában 6-an, a Corvin Mátyás Gimnáziumban 16-an nem vették fel a munkát ma reggel.

A Leövey Klára Gimnáziumnál közösen a sajtó álltak az engedetlenkedő tanárok, amit a Mérce élőben közvetített:

„Akciónk nincs összefüggésben sem szakszervezetekkel, sem pártokkal, nem a diákok, az iskolavezetés, vagy a tankerület ellen irányul. Kizárólagos célja a sztrájkhoz való alkotmányos jogunk védelme. A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről önállóan, egyenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk, tettünk ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk. A sztrájk alapjog!” – üzenték a Leövey Klára Gimnázium tanárai.

A sztrájk alapjog. Polgári engedetlenséggel tiltakozik a Leövey Klára Gimnázium 32 tanára a kormány sztrájk-rendelete ellen. FOrrás: Mérce

Helyszínről tudósító kollégánknak azt nyilatkozta a Leövey Klára Gimnázium egyik alkalmazottja, azért döntöttek úgy, hogy a polgári engedetlenség eszközével fognak élni, mert „a tiltakozásnak a látható lehetőségét veszik el a tanároktól„. A nyilatkozó pedagógus szerint „az elmúlt években minden tanár és ugyanúgy a diákok terhei is növekedtek„. A tantestület abban reménykedik, hogy több intézmény fogja követni a példájukat.

Ma reggel egy BGSZC-hez, azaz a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrumhoz tartozó iskola, a II. Rákóczi Ferenc Technikum is csatlakozott a tiltakozáshoz. Ez azért figyelemreméltó, mert a szakképzési iskolák, köztük a BGSZC-s iskolák fenntartója nem az EMMI, hanem az Innovációs és Technológiai Minisztérium. „Más a fenntartó, más a bérezés, mások a feltételek” – foglalta össze kérdésünkre a II. Rákóczi Ferenc Technikum egyik oktatója. A szakképző iskolák a munkatörvények alá tartoznak, a közalkalmazotti törvény elől kivették őket, oktatóik nem a bértábla alapján jutnak bérezéshez

Ennek ellenére a feltételek nagyon hasonlóak és szeretnénk végre már újra egységesen fellépni a többi pedagógussal” – meséli a II. Rákóczi Ferenc Technikum tanára arról, hogy a különböző munkafeltételek ellenére mégis miért döntött úgy a tantestület 16 tagja, hogy csatlakoznak a polgári engedetlenséghez. A január 31-i két órás pedagógussztrájk alatt csupán kockás inges fotóval fejezték ki az intézmény dolgozói a szolidaritásukat pedagógustársaikkal, de mivel azt látják, hogy hasonló problémákkal küzdenek, mint kollégáik, ma reggel ők se vették fel a munkát.

„Ugyanaz a tanárhiány jellemez minket is, ugyanúgy nem találunk matematika tanárt, s ugyanaz a brutális tananyagmennyiség és kimeneti követelmény jellemző ránk is” – nyilatkozta lapunknak a BGSZC-s tanár.

A szakszervezetek hivatalosan március 16-ára tervezték a határozatlan idejű sztrájkot, aminek hatékonyságát leszűkítette a kormányrendelet.

Frissítés, 11:44 – a szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskolában ma 22 tanár nem vette fel a munkát, írja az ugytudjuk.hu.

Frissítés, 11:56 – a Kempelen Farkas Gimnáziumban 35-en (a tantestület 80 százaléka) nem vette fel a munkát. „Így vállalunk szolidaritást az ezt a lépést megtevő kollégákkal, és kiállunk amellett, hogy a sztrájk alapjog” – írják közleményükben.

Forrás: a Gimnázium polgári engedetlenség eszközével élő tanárok közleménye

Frissítve, 12:28 – a szigetmonostori Zöldsziget Körzeti Általános Iskolában kilenc tanár élt ma a polgári engedetlenség eszközével.

Címlapkép: Mérce/Fazekas Lázár Benjámin