Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MVM korrigálta a feltöltős ügyfelekre vonatkozó árszabását, de így sem járnak jobban az emberek

Ez a cikk több mint 1 éves.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, váratlan drágulást hozott a rezsikáosz az MVM feltöltős ügyfeleinek. A pontos részletszabályok hiánya miatt egyes esetekben az energiaszolgáltató magasabb áron adja az áramot, a rezsicsökkentett fogyasztás havi határa alatt is. A probléma a feltöltőkártyás, előre fizető fogyasztókat érinti – akár több mint 130 ezer háztartást.

Az esetre Jámbor András országgyűlési képviselő hívta fel a figyelmet: számos feltöltőkártyás fogyasztó azt tapasztalta, hogy nem a rezsicsökkentett, hanem az emelt áron adta el az MVM az áramot nekik, hiába vásároltak elvileg az átlagfogyasztás határa alatt. Mivel a feltöltőkártyás villanyórákra vonatkozóan a kormány eddigi rendeleteiben nem szerepelnek részletszabályok, ezért az ilyen formában vásárolt áram áráról a szolgáltató dönthet.

Tehát az a feltöltőkártyás fogyasztó, aki augusztus elsején egyben vette volna meg a rezsicsökkentett árú áramot a kijelölt keretig, 210-ből csupán 7 kWh áramot kapott az eddigi áron, a többit lakossági piaci áron vásárolta, a rezsicsökkentett ár kb. duplájáért, 70,1 forintért.

Feldmár Nóra, a Habitat for Humanity szakpolitikai munkatársa korábbi cikkünkben rámutatott: általában a szegényebb háztartások használnak ilyen fizetési módot, sok szociális bérlakásba, kisebb lakásba és a védendő fogyasztók számára van így bekötve az áram.

A drágulásra az MVM is reagált, egy a honlapjukon közzétett friss tájékoztatás szerint, aki augusztusban vesz áramot, annak az előző júliusi vásárlás időpontja óta eltelt időt beszámítják, így az előző vásárlás óta eltelt minden nap után 7 kWh áramot vehet rezsicsökkentett áron.

Tehát az a lépcsőzetes modell van érvényben, miszerint az MVM augusztustól naponta számol: augusztus elsején 7 kWh-ig jár a korábbi áron az áram, másodikán 14 kWh-ig és így tovább, egészen a 210-es határig.

A tájékoztatás azonban megtévesztő, ugyanis aszerint az MVM úgy tudja, hogy amikor valaki a feltöltős órájába áramot vásárol, akkor azt kell megadnia, hány kWh-t szeretne feltölteni. A 24.hu cikke szerint viszont nem kWh-t, hanem forintot lehet megadni a feltöltésnél. Azaz csak akkor tudja meg a vásárló, hány kWh lesz a vásárlása, amikor mondjuk online megadja, hogy 5 ezer forintért szeretne áramot venni. Erre a rendszer azt fogja neki augusztus 4-én mutatni (ha először vásárol) az eddigi nagyjából 133 kWh helyett, hogy 85 kWh. Ebből pedig nem fogja tudni az illető, hogy mennyi áramot kaphat rezsicsökkentetten, és mennyit lakossági piaci áron.

A 24.hu cikkében arra is felhívja a figyelmet, hogy a jelenlegi árszabás szerint ahhoz, hogy valaki a szokásos hó eleji 5 ezer forintos feltöltését teljes egészében rezsicsökkentett áron kapja meg, augusztus 20-áig kell várnia. Leghamarabb pedig 12-én lehet úgy feltöltést vásárolni feltöltőhelyen, hogy az teljes egészében rezsicsökkentett legyen, mert a 3 ezer forintért vásárolható 84 kWh (12 nap-7 kWh) ekkor fér bele először a rezsicsökkentési limitbe.

Jámbor András, aki korábban már felhívta a figyelmet az MVM drágítására, bocsánatkérést követel a cégtől, valamint az emberek kártérítését, akiknek eddig piaci áron számlázták az áramot.