Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meghallotta a nép szavát, csökkenti a kormány a rezsicsökkentés csökkentését

Ez a cikk több mint 1 éves.

Csütörtök délelőtt jelentette be Németh Szilárd rezsibiztos a rezsicsökkentés csökkentésének újabb részletszabályait, melyeket a kormány a lakossági reakciók alapján alakított ki az eredetileg bejelentett elképzelésekhez képest.

A rezsibiztos bejelentése szerint a csökkentett árú rezsi drágulása fokozatos lesz, hogy a társadalomnak legyen lehetősége alkalmazkodni a megváltozott árakhoz.

Mint mondta kétséges, hogy lesz-e egyáltalán elegendő gáz Európában. Ezért „Nem tartható fent, hogy mindenki rezsicsökkentett áron kapja az energiát és a földgázt”. Mindazonáltal Németh szerint

„nem lehet egyszerre rászabadítani a piaci árat a lakosságra”.

A Magyar Közlöny szerint a lakossági fogyasztók által fizetendő árak a következőképpen alakulnak majd a frissen bevezetett „lakossági piaci áraknak” megfelelően:

Villamos áram:

  • 210 kWh/hó fogyasztásig 36 forint;
  • e feletti fogyasztásnál 70,10 forint/kWh;
  • a valós piaci ár 268 forint lenne.
  • Éjszakai áram esetében 23,1 és 62,9 forint a fizetendő összegek kilowattóránként.

Vezetékes gáz:

  • 144 köbméter/hóig 102 forint/köbméter;
  • fölötte 747 forint/köbméter;
  • míg a piaci ár 1 020 forint lenne jelenleg.
  • (Éjszakai gáz nincs).

Ez azt jelenti, hogy az egy héttel ezelőtti bejelentéssel szemben az átlag feletti lakossági fogyasztóknak a többletfogyasztás esetében nem kell rögtön a piaci árat fizetniük.

A társasházak és lakásszövetkezetek további kedvezményekben részesülnek.

Ezt a Közlöny szerint a kedvezményes mennyiség és a lakóépületben műszakilag megosztott, önálló lakások számának szorzata alapján kell meghatározni. Vagyis a rezsibiztos szerint például egy hatvan lakásos központi fűtéses társasház esetében hatvanszoros mennyiséget számláznak kedvezményes áron.

Különösen a villamos energia tekintetében látványos a rezsicsökkentés csökkentésének – részleges – visszavonása, ugyanis a kormány korábban láthatólag nem gondolt azokra, akik gázt nem, vagy nagyon keveset használnak. Nem gondoltak továbbá azokra, akik szegények, és rossz energiahatékonyságú lakásokban laknak, minek okán a fogyasztásuk is magasabb – amit eddig a rezsicsökkentés kompenzált.

A hőszivattyúk esetében korlátlanul alkalmazhatók a kedvezményes árak, míg a nagycsaládosok számára bejelentett korábbi kedvezmények továbbra is fennállnak. Így egy háromgyerekes családnál 1 729 helyett 2 329 köbméter gáz lesz a rezsicsökkentett fogyasztás korlátja. Minden gyerek után további plusz 300 köbméternyi kedvezményes fogyasztás jár.

A kormány az energiaválság miatt számos intézkedést vezetett, vagy vezet be, ennek jegyében a villamosenergia-termelés tekintetében a korábbinál hosszabb ideig és nagyobb arányban használnak például lignitet a Mátrai Erőműben. A mostani bejelentés kétségkívül javított a rászoruló fogyasztók helyzetén, a rezsicsökkentés reformja némiképp szociálisan érzékenyebbé vált, bár továbbra sem szociális alapon határozzák meg a támogatások mértékét.

Ahogy arról sem érdemes megfeledkezni, hogy a fogyasztási pontokon számolt átlagfogyasztás – amiben nyaralók, üres lakások, stb. is benne vannak – fölötti fogyasztást villany esetén így is dupla, míg gáz tekintetében hétszeres áron számlázzák majd a közműszolgáltatók. A hatósági árakat továbbá gáz esetében december 30-án, villany esetében december 31-én felülvizsgálják a Közlöny rendelkezései szerint.

Ami, noha kedvezőbb az eredeti koncepciónál, továbbra is súlyos terhet fog jelenteni számos fogyasztó számára.

Korábban Németh Szilárd arról beszélt, hogy a múltheti bejelentés után számos levélben és Facebook-kommentben panaszkodtak az emberek a hirtelen és nagymértékű áremelés miatt. Arról nem szólt, hogy miért nem előzetesen mérték fel a fogyasztók helyzetét és igényeit.

via Portfolio
Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd