Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nincs rá pénz, jegeli a kormány a Fertő tavi luxusszálló építését

Ez a cikk több mint 1 éves.

A gazdasági válság hatására a magyar kormány számos olyan intézkedést jelentett be az elmúlt időszakban, amelyek – bár nyilvánosan ők sosem használnák ezt a kifejezést – leginkább megszorításokként értelmezhetők. Ezek közül a szigorítóintézkedések közül is kiemelkedik az úgynevezett „beruházás-stop”, melynek értelmében a kormány a még el nem kezdett beruházások kivitelezését későbbre halasztja. Korábban már mi is beszámoltunk róla, hogy ez a lépés következtében a környezetvédők, helyi civilek, de még az osztrák kormány által is sokat bírált Fertő tavi beruházás is érintheti.

Az Átlátszó nevű oknyomozó portál ma megjelent cikke szerint ez végül be is következett, egyelőre nem lesz semmilyen építkezés a tónál.

Ugyanis a beruházásért felelős állami cég, a Sopron-Fertő Turisztikai Nonprofit Zrt. (SFTFN) július 7-én a délutáni órákban bejelentette, hogy a projekt megvalósítására kiért közbeszerzés eredménytelen lett, mert „mert a szerződéskötéshez szükséges fedezet nem kerül rendelkezésre bocsátásra”.

Érdemes megjegyezni, hogy a pályázatot december elején visszavonták, hogy aztán karácsony estéjén újra kiírják azt igen záros határidővel, annak érdekében, hogy az „állatok zavaró jelenléte” ne akadályozza a projekt megvalósulását.  Az új tender esetében már február elején győztest kellett volna hirdetni, ám erre azóta sem került sor. Ezt a csendet törte meg most az SFTFN, amely közleményében egyébként sem a beruházás becsült áráról, sem pedig a közbeszerzésen elindulók kilétéről nem adott  tájékoztatást. Ennek ellenére az Átlátszó információ szerint a projekt szüneteltetésével a kormányzat akár 100-200 milliárd forintos összeget is megspórolhat.

Ahogy azt már korábban megírtuk, a  kormány a Fertő tó magyar oldalán közpénzből 100 szobás luxusszálloda, egy hatalmas fedett sportkomplexum és egy 850 vitorláshajóra méretezett kikötő megépítését tervezi. Mindezt – ahogyan a Greenpeace Magyarország rámutat – az egyetlen határon átnyúló közös nemzeti parkunkban, ami minden létező természetvédelmi jogszabály által védett terület. Számos civil szervezet, környezetvédő csoport, de még a Magyar Tudományos Akadémia is úgy látja, hogy a beruházás jelentős területeket venne el  Fertő tó nádasából és medréből, miközben környezetére nehezedő turisztikai nyomás sokszorozódna, ami súlyosan károsítaná a Fertő tó növény- és állatvilágát a tó teljes területén.

A várható környezeti károk mellett sokan azt is nehezményezik, hogy az építkezések miatt lebontásra kerültek a tavon található cölöpházak, melyek bontási költségeit a kivitelezéséért felelős Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt igen „elegáns” módon a tulajdonosokra akarja terhelni.

Ráadásul ahogyan arról az Átlátszó is beszámolt, 2019-ben  a tó magyarországi partszakaszának egyetlen, Fertőrákoson található strandját is lezárták és azóta sem nyitották meg újra a kikapcsolódni vágyók számára.

A Fertő-projekt a tó közelében élőket is megmozgatta, akik többek között a Fertő Tó Barátai Egyesületen keresztül kívánnak nyomást gyakorolni a döntéshozókra annak érdekében, hogy ne  kerüljön sor olyan fejlesztésekre, amelyek csak egy szűk üzleti csoport érdekében állnak, és veszélyeztetnek egy európai jelentőségű természeti értéket. A Fertő tavi civilek az ország más nagy tavain (Balaton, Velencei tó, tatai Öreg-tó) zajló nagyberuházások ellen küzdő szövetségeseikkel (akik a Nagy Tavak Koalíciót is létrehozták), és a Civil Kollégium Alapítvánnyal (CKA) közösen januárban nagyszabású tüntetést is szerveztek Sopronba a CKA STOPKiemelt Beruházások kampányának keretében. A tiltakozásról a Mérce helyszíni riportot is készített.

Nagy Tavak Koalíció ügyeiről, és az óriásberuházások ellen harcoló civilek küzdelméről, a természeti és kulturális értékek védelméről és az őket fenyegető veszélyekről rendszeresen beszámolunk a Mércén. De külön is visszakereshetők

érintő cikkeink.