Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fertő tavi gigahotel építését is felfüggeszthetik a megszorítások keretében

Ez a cikk több mint 1 éves.

A gazdasági válság hatására a magyar kormány számos olyan intézkedést jelentett be az elmúlt időszakban, amelyek – bár nyilvánosan ők sosem használnák ezt a kifejezést – leginkább megszorításokként értelmezhetők. Ezek közül a szigorítóintézkedések közül is kiemelkedik az úgynevezett „beruházás-stop”, melynek értelmében a kormány a még el nem kezdett beruházások kivitelezését későbbre halasztja. Bár az érintett építkezésekről konkrét lista nem elérhető, de korábban már mi is megírtuk, hogy Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely egy május végi kormányinfón  megerősítette, hogy a halasztás például a budapesti Városliget beépítését szolgáló Liget-projektet is érinti.

A 444 pedig belsős kormányzati forrásokra hivatkozva arról ír, hogy a megszorítások keretében a Fertő tavon zajló szállodaépítés is elhalasztásra kerülhet.

Ahogyan a portál is megjegyzi, a Magyarország második legnagyobb természetes tavának partján egyébként már zajlanak előkészítő építkezések, melyek a partszakasz kialakítását és csatornák kiépítését valamint felújítását célozzák meg.

Ahogy azt már korábban megírtuk, a  kormány a Fertő tó magyar oldalán közpénzből 100 szobás luxusszálloda, egy hatalmas fedett sportkomplexum és egy 850 vitorláshajóra méretezett kikötő megépítését tervezi. Mindezt – ahogyan a Greenpeace Magyarország rámutat – az egyetlen határon átnyúló közös nemzeti parkunkban, ami minden létező természetvédelmi jogszabály által védett terület. Számos civil szervezet, környezetvédő csoport, de még a Magyar Tudományos Akadémia is úgy látja, hogy a beruházás jelentős területeket venne el  Fertő tó nádasából és medréből, miközben környezetére nehezedő turisztikai nyomás sokszorozódna, ami súlyosan károsítaná a Fertő tó növény- és állatvilágát a tó teljes területén.

A várható környezeti károk mellett sokan azt is nehezményezik, hogy az építkezések miatt lebontásra kerülnek a tavon található cölöpházak, melyek bontási költségeit a kivitelezéséért felelős Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt igen „elegáns” módon a tulajdonosokra akarja terhelni. Ráadásul ahogyan arról az Átlátszó is beszámolt, 2019-ben  a tó magyarországi partszakaszának egyetlen, Fertőrákoson található strandját is lezárták.

Bár a hotelépítést a kormány „nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá” nyilvánította, jelentősen megkönnyítve ezzel a projekt megvalósítását, de az elmúlt fél évben mégis számos probléma merült fel a Fertő tavi gigaberuházás körül.

A beruházás kivitelezésével kapcsolatos pályázatot december elején visszavonták, hogy aztán karácsony estéjén újra kiírják azt igen záros határidővel, annak érdekében, hogy az „állatok zavaró jelenléte” ne akadályozza a projekt megvalósulását.  Az új tender esetében már február elején győztest kellett volna hirdetni, ám erre azóta sem került sor. A 444 információ szerint pedig a projekttel kapcsolatban a költségei mellett „esztétikai problémák” is felmerültek.

A Fertő-projekt a tó közelében élőket is megmozgatta, akik többek között a Fertő Tó Barátai Egyesületen keresztül kívánnak nyomást gyakorolni a döntéshozókra annak érdekében, hogy ne  kerüljön sor olyan fejlesztésekre, amelyek csak egy szűk üzleti csoport érdekében állnak, és veszélyeztetnek egy európai jelentőségű természeti értéket. A Fertő tavi civilek az ország más nagy tavain (Balaton, Velencei tó, tatai Öreg-tó) zajló nagyberuházások ellen küzdő szövetségeseikkel (akik a Nagy Tavak Koalíciót is létrehozták), és a Civil Kollégium Alapítvánnyal (CKA) közösen januárban nagyszabású tüntetést is szerveztek Sopronba a CKA STOPKiemelt Beruházások kampányának keretében. A tiltakozásról a Mérce helyszíni riportot is készített.

Nagy Tavak Koalíció ügyeiről, és az óriásberuházások ellen harcoló civilek küzdelméről, a természeti és kulturális értékek védelméről és az őket fenyegető veszélyekről rendszeresen beszámolunk a Mércén. De külön is visszakereshetők

érintő cikkeink.

A világ egyik legnagyobb környezetvédelmi szervezetének számító Greenpeace szintén élesen ellenzi a beruházást és már a második olyan perüket kezdeményezik Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal ellen, amely a beruházás leállítását kívánja elérni. Nemrég a kormányhivatal a Greenpeace keresetében megfogalmazott jogi érvek ellen védekezvén egy úgynevezett védiratot is benyújtott a bíróságon, ami a környezetvédők szerint azonban nem tartalmazott valódi jogi érveket, így ők egy újabb beadvány benyújtásával igyekeznek hárítani a kormányhivatal érvelését.

a szervezet aktivistái februárban Udvaros Dorottya színművésszel közösen vontak élőláncot az építési terület köré. Tavaly augusztusban pedig a Greenpeace osztrák aktivistái a bécsi magyar nagykövetség épületére függesztettek ki egy molinót, amely a hotel-és kikötőépítés várható környezeti károkra hívta fel a figyelmet.Az egyébként nagyrészt Ausztria területén található tavon zajló beruházást az osztrák kormány is élesen bírálta, a zöld párti környezetvédelmi miniszter, Leonore Gewessler még Palkovics Lászlót is meg szerette volna keresni annak érdekében, hogy felhívja magyar kollégája figyelmét arra, hogy a beruházás környezetkárosító hatásai a tó osztrák oldalát is értinthetik.