Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Greenpeace Udvaros Dorottyával vont élőláncot a Fertő tavi beruházás elé

Ez a cikk több mint 2 éves.

A fertői építkezés mellett, Fertőrákos határában hajnal óta tüntet a Greenpeace környezetvédő szervezet Udvaros Dorottya színművész társaságában a környezetromboló kormányzati beruházás ellen. A nap folyamán többször is bejelentkeztek a szervezet Facebook csatornáján.

Greenpeace-aktivisták a Fertő tónál követelik a kormányzati beruházás azonnali leállítását. Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

Hovatovább a Greenpeace aktivistái állványzatokon lógva és az úttestben keresztben ülve élőláncot is vont az építkezés bejáratához.

A Greenpeace élő bejelentkezésében De Jonge Dorina kommunikációs munkatárs elmondta, hogy a szervezet immár valamennyi lehetséges jogi lépést megtett, hogy leállítsák a Fertő Part beruházást, így nem maradt más hátra, minthogy a mostanihoz hasonló módszerekhez nyúljanak.

Az „ELÉG a környezetrombolásból” táblát tartó Udvaros Dorottya reggeli bejelentkezésükben többek között elmondta,

„ez egy emblematikus helyzet, helyszín szerintem. Itt van egy egyedi élővilágú tó, és nagyon-nagyon sok szakember érzi úgy, hogy ez a beruházás túlzó, túl nagy. Túl sok mindent kell átalakítani a tó partján, a tóban, ami nagyon veszélyes a tó élővilága, és egyáltalán a tó élete számára.”

Udvaros Dorottya, Rodics Katalin és Greenpeace-aktivisták a Fertő tónál követelik a kormányzati beruházás azonnali leállítását. Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

Dr. Rodics Katalin, a Greenpeace szakértője pedig kifejtette,

„az egész ország és az egész világ szinte szárazodik, tehát az összes vizes élőhelyünket meg kell menteni. Ez ezenkívül egy sós tó. A legnyugatibb sós tó, abszolút különleges élővilággal ebből adódóan, és nemcsak Magyarország szempontjából fontos, hanem egész Európa vagy azt lehet mondani, hogy az egész Föld szempontjából.”

A szakember kifejtette, hogy a tó számos madárnak nyújt táplálékforrást, élőhelyet, amelyek itt erősödnek meg, hogy akár földrészeket repüljenek át rendszeres költözéseik során, de számos más élőlénynek is nyújt élőhelyet a tó.

Mint mondta, ezt az előhelyet teljesen fölöslegesen teszik tönkre.

Rodics azt is elmondta, hogy amennyiben sikerül leállítani a beruházást és eltávolítani a betont, a terület visszanyerheti korábbi biodiverzitását.

A délelőtt folyamán ismét bejelentkezett a Greenpeace.

A Greenpeace bejegyzéséből kiderül, hogy

„Itt van velünk Udvaros Dorottya is, aki most idézeteket olvasott fel a természetről, hogy üzenjen a kormánynak, ami 45 milliárd közpénzből pusztítja a természetet: hátha így meghallják.”

Többek között Fekete Istvántól, Hundertwassertől, Mikszáthtól és Hararitól.

A Greenpeace külön oldalon szedte össze a tóval és a beruházással kapcsolatos tudnivalókat. Ezek szerint jelenlegi felállásban a 60 hektáron elterülő, Fertő Part nevű komplexumban lesz

  • 100 szobás, 4 csillagos szálloda,
  • közvetlenül a vízpartra épített apartmanházak,
  • 880 autó befogadására alkalmas parkoló,
  • fedett sportkomplexum,
  • 850 vitorlásnak kikötő,
  • műfüves focipályák,
  • és több egyéb építmény.

Persze a beruházás eddigi története alapján egyáltalán nem biztos, hogy ez a végső lista. A környezetvédő szervezet korábban már helyi civilekkel együtt a kormányhivatalhoz is fordult, mivel a beruházás még a saját környezetvédelmi engedélyeinek sem felel meg. Nagy István agrárminiszter szerint – aki alá a környezetvédelem is tartozik – ugyanakkor nem károsodik a környezet a tervezet, és már elkezdett beruházás megvalósítása esetén.

Ezzel ellentétes állásponton van a Magyar Tudományos Akadémia, ami elfogadhatatlannak tartja a beruházást. Az MTA Biológiai Tudományok Osztálya úgy véli, hogy a Fertő-Hanság Nemzeti Park (az egyetlen határokon átnyúló nemzeti parkunk) területén megvalósuló beruházás jelentős területeket venne el Fertő tó nádasából és medréből, a környezetére nehezedő turisztikai nyomás sokszorozódna, és ezáltal súlyosan károsítaná a Fertő tó növény- és állatvilágát. Ráadásul szerintük a környezeti kár nemcsak a beépítendő területre korlátozódna, hiszen a megnövekedett autó-, illetve vízijármű-forgalom egy széles zónát és a teljes nyílt vízfelületet érintené.

Január végén a civilek elindították a „Vessünk véget a kiemelt beruházások indokolatlan alkalmazásának!” című petíciójukat, melynek Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a címzettje. A petícióval a kiemelt beruházásokról szóló törvény azonnali hatályon kívül helyezését; a jelenleg tervezés alatti és a már kivitelezés alatt álló, nem uniós forrásból megvalósuló kiemelt beruházások azonnali leállítását és a közcélú kiemelt beruházások törvényi szabályozásának széles körű társadalmi és politikai konszenzuson alapuló újratervezését követelik.

A Fertő tó körüli építkezésekről és az ellene folyó tiltakozásról rendszeresen beszámolunk a Mércén, vonatkozó cikkeink itt érhetők el.