Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormányhivatalhoz fordulnak a Fertő tó védői, amiért a beruházás a saját környezetvédelmi engedélyeinek sem felel meg

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szenteste hirdették ki újra a decemberben hirtelen megszüntetett Fertő tavi beruházást, az új közbeszerzésbe pedig olyan elemek is bekerültek, amiket a beruházás környezetvédelmi engedélyei sem tehetnének lehetővé. A beruházás törvénytelen megnagyobbítását a Greenpeace is kifogásolta, a környezetvédő szervezet korábban azt írta:

[A korábban] megadott adatok ugyanis jóval túlterjeszkednek az engedélyezett méreteken, szinte minden egyes részelemnek nagyobb a területe, mint ami az engedélyben szerepel, a kiírásban szereplő 26 apartmanház, egy fürdőház és mintegy 150 strandpavilon építésére pedig egyáltalán nincs is engedélye az állami cégnek.”

Ugyanezen okokból legutóbb a Fertő Tó Barátai Egyesület a Kormányhivatalhoz fordult. A civil szervezet azért fordult a Kormányhivatalhoz, mert a Közbeszerzési Döntőbizottság szerint a környezetvédelmi hatóságok jogköre, hogy ellenőrizzék, megfelel-e a környezetvédelmi törvényeknek a beruházás. Levelükben azt kérik, hogy legalább addig függesszék fel a beruházást, amíg nem rendelkezik a szükséges engedélyekkel. Elkerülendő, hogy a forró krumplit továbbadják a hatóságok, a levél arra kéri a Kormányhivatalt, hogy amennyiben nem ők az illetékes hivatal, értesítsék az illetékes hivatalt:

„Amennyiben nem az Önök hivatala a hatáskörrel rendelkező állami szerv, akkor kérem, hogy  a fentiekben általunk közölt és Önöknek jelen levél tudomására jutott törvénysértés  gyanújáról hivatalból értesítsék a hatáskörrel rendelkező szervet, annak érdekében, hogy a  hatáskörrel rendelkező szerv mielőbb értesüljön beadványunkról és el tudjon járni a  törvénysértés megakadályozása céljából!” – írja az egyesület levele.

A Nagy Tavak Koalíció, aminek a Fertő Tó Barátai Egyesület is része, azzal ment elébe a hatóságokkal való „ping-pongozásnak”, hogy levelet írtak Nagy István Agrárminiszterhez és Balczó Bertalan környezetvédelemért felelős helyettes államtitkárhoz, akiktől ugyancsak a beruházás felülbírálását kérték.

A Fertő tavi beruházás ellen már az MTA Biológiai Tudományok Osztályának akadémikusai is állásfoglalást adtak ki. A tudósok szerint a beruházás súlyosan károsítaná a Fertő tó növény- és állatvilágát, ráadásul  a környezeti kár nemcsak a beépítendő területre korlátozódna, hiszen a megnövekedett autó-, illetve vízijármű-forgalom egy széles zónát és a teljes nyílt vízfelületet érintené.

A civilek másfél éve tiltakoznak a túlméretezett beruházás ellen, a helyiek petícióját több mint huszonnégyezren írták alá, és ugyanennyien csatlakoztak annak német nyelvű változatához is a tó osztrák oldaláról. Az építkezés ellen nemzetközi szervezetek is felléptek: az Európai Bizottság 2021 júniusában eljárást indított a Fertő tó ügyében, az Unesco pedig a beruházás azonnali felfüggesztését kérte a magyar kormánytól.

Címlapkép: Mérce