Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az eredetinél is nagyobb lett a Fertő tavi beruházás a szenteste suttyomban újra kiírt közbeszerzés szerint

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az állami beruházás, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia biológusai is elfogadhatatlannak tartanak, december elején visszavonták, majd Szenteste újra meghirdették. A Greenpeace szerint a kiírás már a „megkérdőjelezhető módon kiadott környezet- és természetvédelmi engedélyeknek” sem felel meg, mert az engedélyekben szereplő adatoknál is nagyobbak bizonyos elemei, sőt, új épületek is felbukkannak benne.

A Greenpeace ezért újfent megtámadja a közbeszerzési pályázatot, és a beruházás leállítását követeli a kormánytól.

Decemberben látott napvilágot az is, hogy „az állatok zavaró jelenléte” miatt gyorsított eljárásban keresik a beruházás kivitelőzéjét, mert ha szünetel a kivitelezés, még a végén a természet visszaveszi a területet. A Greenpeace már akkor is a közbeszerzés megsemmisítését kérte a Közbeszerzési Döntőbizottságtól, de a beruházást váratlanul visszavonták. A hivatalos indoklás szerint azért vonták vissza a tendert, mert olyan sok kérdés érkezett hozzájuk a potenciális pályázóktól, hogy azokat gyorsított eljárásban nem tudnák megválaszolni.

December 24-ére viszont megjelent az új közbeszerzési kiírás az uniós közbeszerzési közlönyben. A közbeszerzés új szövege csak annyiban változott, hogy kivették belőle „az állatok zavaró jelenlétére” vonatkozó rész, a többi része változatlan maradt és változatlanul jogsértő – véli a Greenpeace.

Sőt, még a megkérdőjelezhető környezetvédelmi engedélyeknek sem felel meg a beruházás:

„Az ebben megadott adatok ugyanis jóval túlterjeszkednek az engedélyezett méreteken, szinte minden egyes részelemnek nagyobb a területe, mint ami az engedélyben szerepel, a kiírásban szereplő 26 apartmanház, egy fürdőház és mintegy 150 strandpavilon építésére pedig egyáltalán nincs is engedélye az állami cégnek.” – írja a Greenpeace.

Ráadásul a Greenpeace a környezetvédelmi engedélyek ügyében bírósághoz is fordult, és amíg a bírósági eljárás le nem zárul, szintén törvénysértő közbeszerzési eljárást indítani.

A Fertő tavi beruházás ellen már az MTA Biológiai Tudományok Osztályának akadémikusai is állásfoglalást adtak ki. A tudósok szerint a beruházás súlyosan károsítaná a Fertő tó növény- és állatvilágát, ráadásul szerintük a környezeti kár nemcsak a beépítendő területre korlátozódna, hiszen a megnövekedett autó-, illetve vízijármű-forgalom egy széles zónát és a teljes nyílt vízfelületet érintené.

A civilek másfél éve tiltakoznak a túlméretezett beruházás ellen, a helyiek petícióját eddig több mint huszonnégyezren írták alá, és ugyanennyien csatlakoztak annak német nyelvű változatához is a tó osztrák oldaláról. Az építkezés ellen nemzetközi szervezetek is felléptek: az Európai Bizottság 2021 júniusában eljárást indított a Fertő tó ügyében, az Unesco pedig a beruházás azonnali felfüggesztését kérte a magyar kormánytól. Ezért tette fel a kérdést Rodics Katalin, a Greenpeace munkatársa:

„Nekünk mostanra egyetlen kérdésünk maradt, ez pedig az, hogy az összes illetékes nemzetközi szakmai, és számos magyar természetvédelmi és tudományos szervezet után vajon kinek kell még tiltakoznia ahhoz, hogy leállítsák ezt az esztelen természetrombolást és újragondolják a terveket? Mit kell még tennünk, hova, kihez kell fordulnunk, hogy a magyar állam legalább a saját törvényeit tartsa be, és ne pusztítsa el a gondjára bízott természetvédelmi értékeinket?”

Címlapkép: Tüntetés a Fertő Part beruházás ellen sopronban 2021. december 12-én. Fotó: Mérce