Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újra kiírták a Fertő tavi természetpusztító gigaberuházást

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Sopron-Fertő Turisztikai Nonprofit Zrt. (SFTFN) újra kiírta a Fertő tónál épülő óriási épület komplexum építéséről szóló közbeszerzést. Az előző tendert két héttel ezelőtt vonták vissza, az új közbeszerzést karácsony előtt egy nappal írták ki. Ezúttal sima nyílt, nem pedig gyorsított eljárásban, írja az Átlátszó.

2022.január 20-ig várják a jelentkezőket a kivitelezéshez, melynek keretében 34 ezer négyzetmétert akarnak beépíteni a Natura 2000 besorolású területen, a fertőrákosi tóparton.

A közbeszerzés visszavonásáról két héttel ezelőtt számolt be a Mérce is. A kiírás visszavonását az SFTFN azzal magyarázta, hogy nagyon sok kérdés érkezett a kivitelező részéről a projekttel kapcsolatban. Eredetileg a gyorsított eljárású tendert azzal indokolta az állami cég, hogy ha nem haladnak elég gyorsan a munkálatok, akkor „ha valamely részterületen a munkavégzés időlegesen, akár egy-két hétre is szünetel, azt az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja, birtokba veszi”.

A beruházás ellen a Greenpeace tüntetést szervezett Sopronban, ahol Rodics Katalin, a Greenpeace biodiverzitáskampány-felelőse úgy fogalmazott a közbeszerzés kapcsán, hogy azt csak „elhalasztották”, mivel szerinte korántsem biztos, hogy nem írják ki újra. Rodics szerint ugyanakkor ez is egy apró eredménye a tóért küzdők erőfeszítéseinek, mert – ahogyan mondta: „aki időt nyer, szó szerint életet nyer”.

Sajnálatos módon sem a Fertő tó, sem a területért harcoló aktivisták nem nyertek túl sok időt az eredeti kiírás visszavonásával, köszönhetően az új tendernek.

A kivitelezésre azok jelentkezhetnek, akinek az elmúlt 3 évben legalább nettó 26,5 milliárd forint árbevétele származott építési beruházásból, tehát Mészáros Lőrinc több cége is nagy eséllyel indulhat.

Az új kiírás alapján szinte semmi sem változott a beruházás paramétereit tekintve, ami azért is problémás, mert a Nagy Tavak Koalíció környezetvédelmi aktivistái több ponton is találtak eltérést a különböző hatóságok által kiadott környezetvédelmi engedélyek és a meghirdetett, majd visszavont közbeszerzési hirdetmény tartalma között.

Hiába írt nyílt levelet a koalíció Nagy István agárminiszternek és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, az új kiírásban ugyanúgy benne van a természetvédő szervezetek által nem engedélyezett 26 üdülőház megépítése és az a 3638 négyzetméter alapterületű és 2556 négyzetméter vízfelületű medence is, ami nagyjából kétszer akkora, mint amekkorára engedélyt kapott a beruházás.

A gigaberuházást azóta a Magyar Tudományos Akadémia is elítélte.

Az MTA Biológiai Tudományok Osztálya úgy véli, hogy a Fertő-Hanság Nemzeti Park, az egyetlen határokon átnyúló nemzeti parkunk területén megvalósuló beruházás jelentős területeket venne el  Fertő tó nádasából és medréből, a környezetére nehezedő turisztikai nyomás sokszorozódna, és ezáltal súlyosan károsítaná a Fertő tó növény- és állatvilágát. Ráadásul szerintük a környezeti kár nemcsak a beépítendő területre korlátozódna, hiszen a megnövekedett autó-, illetve vízijármű-forgalom egy széles zónát és a teljes nyílt vízfelületet érintené.

Címlapkép: Tüntetés a Fertő Part beruházás ellen sopronban 2021. december 12-én. Fotó: Mérce