Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A közbeszerzési kiírást visszavonták, de messze még az út vége – Sopronban tüntettek a Fertő tavi luxusberuházás ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Bár a közbeszerzési kiírást egyelőre visszavonták, messze még az út vége – ez volt az egyik legfontosabb üzenete a Greenpeace által vasárnap délelőtt Sopronban a Fertő tó partjára tervezett állami luxusberuházás ellen tartott tüntetésnek. 

Tüntetés a Fertő Part beruházás ellen sopronban 2021. december 12-én. Fotó: Mérce

A nagyjából 50-60 fő részvételével megtartott demonstrációt eredetileg abból az apróbóból szervezte a környezetvédő szervezet, hogy a Fertő-táj húsz éve kapott világörökségi státuszt. Ahogyan arról a Mérce is beszámolt – szombaton kiderült, időközben a kiíró állami cég visszavonta a Fertő Part nevű beruházásra kiírt gyorsított közbeszerzési eljárást, miután a Greenpeace csütörtökön megtámadta azt. A hivatalos indoklás szerint azért vonták vissza a tendert, mert olyan sok kérdés érkezett hozzájuk a potenciális pályázóktól, hogy azokat gyorsított eljárásban nem tudnák megválaszolni.

 A rendezvény felszólalói konferáló Hevesi Flóra, a Greenpeace társadalmi kapcsolatokért felelős munkatársa azt emelte ki a tegnapi események kapcsán, hogy a közbeszerzési kiírás visszavonása „még nem az út vége”, de egy nagyon fontos állomás, amelyet közösen értek el a tiltakozók.

Rodics Katalin, a Greenpeace biodiverzitáskampány-felelőse már egyenesen úgy fogalmazott a közbeszerzés kapcsán, hogy azt „elhalasztották” mivel szerinte korántsem biztos, hogy nem írják ki újra. Rodics szerint ugyanakkor ez is egy apró eredménye a tóért küzdők erőfeszítéseinek, mert – ahogyan mondta- „aki időt nyer, szó szerint életet nyer”. A Greenpeace munkatársa azt kérte minden résztvevőtől és érdeklődőtől, hogy „állítsuk meg ezt a soha jól nem lakó gazdasági mániát, ami a vezetőinket uralja. Nem lehet, hogy tönkre tegyék az összes értékünket, és mire változás jöhetne, addigra egy kiürült országban találjuk magunkat!” 

Tüntetés a Fertő Part beruházás ellen sopronban 2021. december 12-én. Fotó: Mérce

Major Gyula Fertő tó Barátai Egyesületet képviselte a rendezvényen, aki beszédében felidézte, hogy : a beruházás ellen több szakmai és civil szervezet, valamint a projekt ellen indított petíció25 ezer aláírója is tiltakozott. 

Az eseményen felszólalt Udvaros Dorottya színművész is. A művésznő Szálinger Balázs A tájsebengedély című versével kezdte beszédét.  

Tüntetés a Fertő Part beruházás ellen sopronban 2021. december 12-én. Fotó: Mérce

„Az emberiség története egy fantasztikus sikersztori. A fantáziánkkal, a kreativitásunkkal, a tehetségünkkel, a szorgalmunkkal hihetetlen dolgokat értünk el. De jó lenne, ha e mellé a fantasztikus sikersztori mellé most már fantasztikus felelősségérzet és érzékenység is társulna. Mert ma már úgy áll a dolog, hogy ha mi nem korlátozzuk magunkat, nincs már a Földön semmi és senki, aki korlátozhatna minket.” – mondta Udvaros Dorottya a demonstráción. 

A tüntetést Sopron belvárosában, közvetlenül a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Zrt. székhelye előtt tartották, nem véltelenül: a tiltakozás részeként a beszédeket követően minden résztvevő kapott papírt és tollat, amelyre ráírhatta a saját üzenetét a beruházást irányító cég számára, ezeket pedig a rendezvény végeztével egyesével felragasztották az épület ajtjára:

Tüntetés a Fertő Part beruházás ellen sopronban 2021. december 12-én. Fotó: Mérce

Mint arról több korábbi cikkünkben beszámoltunk, a Fertőn a kormány Magyarország legnagyobb idegenforgalmi beruházását hajtja itt végre: 30 milliárd forint közpénzből 100 szobás szállodát, apartmanházakat, 880 parkolót, 850 férőhelyes vitorláskikötőt és fedett sportkomplexumot épít, és több további épületet, összesen 60 hektáron. A 100%-ig közpénzből finanszírozott komplexum üzemeltetőjének személye egyelőre nem ismert.  

Tüntetés a Fertő Part beruházás ellen sopronban 2021. december 12-én. Fotó: Mérce

A civilek másfél éve tiltakoznak a túlméretezett beruházás ellen, a helyiek petícióját eddig több mint huszonnégyezren írták alá, és ugyanennyien csatlakoztak annak német nyelvű változatához is a tó osztrák oldaláról. A civilek azt szeretnék elérni, hogy a túlméretezett, természetpusztító beruházás helyett csak egy kisebb léptékű turisztikai fejlesztést végezzen az állam, amely figyelembe veszi a tó természetes adottságait és megóvja annak élővilágát, a fennmaradó pénzt pedig fordítsák inkább természetvédelmi projektekre. 

Tüntetés a Fertő Part beruházás ellen sopronban 2021. december 12-én. Fotó: Mérce

Az építkezés ellen nemzetközi szervezetek is felléptek: az Európai Bizottság 2021 júniusában eljárást indított a Fertő tó ügyében, az Unesco pedig a beruházás azonnali felfüggesztését kérte a magyar kormánytól.

A tüntetést a Mérce élőben közveítette, itt lehet teljes hosszában visszanézni: