Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mégsem lesz szálloda? – visszavonták a Fertő tavi gyorsított eljárású közbeszerzést

Ez a cikk több mint 2 éves.

„SIKER! Visszavonták a Fertőre kiírt botrányos közbeszerzési eljárást!” – olvashatjuk a jó hírt a Greenpeace Facebook-oldalán. A környezetvédő szervezet még csütörtökön fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz a beruházásra kiírt gyorsított közbeszerzés eltörlésének érdekében.

A Fertő tavi beruházás kormányzati projektként valósulna meg, vagyis a Fertő tó magyar oldalán közpénzből 100 szobás luxusszálloda és hatalmas fedett sportkomplexum épülne műfüves focipályákkal, teniszpályákkal és egy 850 vitorláshajóra méretezett kikötővel. Mindezt az egyetlen határon átnyúló közös nemzeti parkunkban, ami minden létező természetvédelmi jogszabály által védett terület.

A gyorsított közbeszerzést és az építkezések mihamarabbi elkezdését azzal indokolták a kivitelezők, hogy

„ha valamely részterületen a munkavégzés időlegesen, akár egy-két hétre is szünetel, azt az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja, birtokba veszi”.

Pénteken azonban a közbeszerzést az azt kiíró állami cég visszavonta. Indoklásuk szerint „a visszavonás oka, hogy az ajánlatkérő részére benyújtott nagy számú kiegészítő tájékoztatás kérés megválaszolása a gyorsított eljárás által megkövetelt határidőkben nem lehetséges”.

 

Sopron fertő Turisztikai Fejlesztő Zrt. hivatalos levele a közbeszerzési eljárás visszavonásáról

A Greenpeace Facebook-posztjában olvashatjuk, hogy sokkal „jobban örültek volna annak”, ha nem a kérdések sokasága miatt vonják vissza a kiírást, hanem azért, mert belátják, hogy egy ilyen beruházás visszafordíthatatlan károkat okozna a Fertő-tó nemzetközi szinten is egyedi élővilágában.

Az hogy a gyorsított eljárást és a kiírást visszavonták az nem az jelenti, hogy a beruházás nem fog megvalósulni, csupán jelenleg nem tudni, hogy mikor. Éppen ezért tartják fontosnak a környezetvédők, hogy továbbra is jelezzék a kormány felé, hogy nincs szükség ilyen gigaberuházásokra és természeti kincseink elpusztítására.

Ennek érdekében szervez vasárnap délelőtt 11-re, Sopronba a Greenpeace és a Fertő tó Barátai helyi civil szervezet tüntetést is a beruházás ellen.

Noha a beruházás visszavonásával kapcsolatban a „rengeteg kérdésre” hivatkoztak, és akár a civil nyomás is szerepet játszhatott, érdemes megjegyezni hogy a kormány csütörtöki bejelentése szerint 350 milliárd forintnyi állami beruházást fog elhalasztani a pénzügyi tartalék növelése és az államadósság csökkentése érdekében.