Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntetést szerveznek vasárnapra a Fertő-tó NER-es lebetonozása ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tüntetést szervez vasárnap délelőtt 11-re, Sopronba a Greenpeace és a Fertő-tó Barátai helyi civil szervezet, hogy a tóra álmodott szálloda- és üdülőmonstrum ellen tiltakozzanak. A rendezvény facebookos meghirdetése itt található.

A Greenpeace közleményéből az is kiderül, hogy a környezetvédő szervezet a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordul a beruházásra kiírt gyorsított közbeszerzési kiírás megsemmisítése érdekében.

Ahogy a szervezet közleményéből – és az Átlátszó cikkéből – kiderül, a gyorsított közbeszerzés és a munkálatok mihamarábbi megkezdésének indoklása, hogy

„ha valamely részterületen a munkavégzés időlegesen, akár egy-két hétre is szünetel, azt az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja, birtokba veszi”.

Ami – tekintve, hogy jelentős részben védett állatokról van szó egy természetvédelmi területen – ha nem is okozna megoldhatatlan problémát, a beruházó számára mindenképp kényelmesebb ha eleve nincsenek ott, ha már egyszer sikerült őket elüldözni.

Ahogy a környezetvédő szervezet bejegyzéséből kiderül, korábban a „jogsértő beruházásra nemcsak, hogy kiadta az engedélyt a természetvédelmi hatóság szerepét is ellátó Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal, de még azt is jóváhagyta bármiféle vizsgálat nélkül, amikor a beruházást végző Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. utóbb engedélymódosításban azt kérte, hogy az itt élő állatok vegetációs és költési időszakát figyelmen kívül hagyva egész évben építkezhessen. A kormányhivatalnak ebben a határozatában szerepelt az a megdöbbentő indoklás, hogy a Zrt. által megtett

»intézkedések hatására, a munkaterület a madarak és az emlősök számára kedvezőtlen élőhellyé vált, fészkelő példányok nem fordulnak elő, (…) a hüllők és kétéltűek a munkaterületet elkerülték.«

Magyarán: azért nem gond, ha folyamatosan zajlik az építkezés, mert az állatok a nagy felfordulás miatt már úgy sincsenek ott, így bántódásuk sem eshet.”

A kiírás azt is megállapítja, hogy az elüldözött állatok rögvest megpróbálnak visszatérni élőhelyükre, ha a munka leáll egy időre, már csak ezért is fontos folyamatosan munkálkodjanak az építkezésen.

Ezzel a szervezet szerint a beruházó önmagát leplezi le, miszerint törvénytelen tevékenységet végez a Natura 2000 besorolású, számos környezetvédelmi egyezmény által védett területen.

A Greenpeace szerint a következő törvénysértéseket valósítja meg a beruházó:

  • a terület biológiai sokféleségének fenntartása ellen tesz (a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. tv., továbbiakban Tvt.) Tvt. 5. § (2)
  • ​nem őrzi meg a táj természetes és természetközeli állapotát /Tvt. 6. § (2)/
  • helyreállíthatatlanul szándékozik károsítani a területet / Tvt. 7. § (3) /
  • a természetes élővilágnak maradandó károsodást okoz, biológiai sokféleségét számottevően csökkenti / Tvt. 16. § (2) /
  • védett állatfajokat valószínűsíthetően zavar, károsít, sőt kínoz, elpusztít, lakóhelyeiket pedig nyilvánvalóan pusztítja (Tvt. 43. § (1) szerint „Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.”)

Rodics Katalin, a Greenpeace szakértője szerint

„A magyar természetvédelem több mint tíz éves tudatos tönkretételét, érdekérvényesítő képességének teljes megszűnését bizonyítja ez az egész abszurd történet. Miközben az államnak az lenne a feladata, hogy egy végsőkig kizsigerelt bolygón legalább azokat a megmaradt természetes területeket megvédje, amelyeket még nem pusztítottunk el, a magyar állam egy felesleges luxusberuházás kedvéért ott játssza ki a saját törvényeit, ahol csak tudja.”

A szervezet peres úton támadta meg a határozatot, ami jelenleg is zajlik a Győri Törvényszéken.

A fertő-tavi beruházás kormányzati projektként valósul meg, vagyis a Fertő tó magyar oldalán közpénzből 100 szobás luxusszálloda és hatalmas fedett sportkomplexum épül műfüves focipályákkal, teniszpályákkal és egy 850 vitorláshajóra méretezett kikötővel. Mindezt az egyetlen határon átnyúló közös nemzeti parkunkban, ami minden létező természetvédelmi jogszabály által védett terület.

A helyi civilek és környezetvédők mellett tiltakozását fejezte ki már Ausztria kormánya is, és noha diákcsoportoknak, helyi borászoknak készségesen bemutatják a területet, a sajtó, vagy ellenzéki politikusok csak nagyon korlátozottan juthatnak be az építkezésre.

Mércén rendszeresen beszámolunk Magyarország nagy tavai, így a Fertő-tó helyzetéről, a tóvédő civileket tömörítő Nagy Tavak Koalíció pedig itt érhető el.

Címlapkép: Mérce