Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az osztrák kormány számonkéri a magyart, amiért közös hatásvizsgálat nélkül kezdték beépíteni a Fertő tó partját

Ez a cikk több mint 2 éves.

Bár az elmúlt héten a hazai politikában és a médiában inkább a lassan elfogyó Velencei-tó körül csaptak fel az indulatok, érdekes fejleményekben a szintén fenyegetett helyzetben levő Fertő tó ügye sem szenvedett hiányt: Ausztria szövetségi kormánya is aktivizálta magát a tó partján zajló építkezések ügyében, és nemzetközi munkacsoporttal vizsgáltatná ki a projektet.

A Fertő tó egyébként a Velencei-tóhoz hasonlóan szintén küzd a vízhiány problémájával: a burgenlandi tartományi kormány idén márciusban arra a következtetésre jutott, hogy már nem elég megakadályozni a helyben keletkezett víz elfolyását, kívülről kell vizet szállítani a térséget sújtó szárazság leküzdésére, ehhez pedig a a Mosoni-Dunából lehetne vizet nyerni.

Mint ismert, a Fertő tó magyar oldalán közpénzből 100 szobás luxusszálloda és hatalmas fedett sportkomplexum épül műfüves focipályákkal, teniszpályákkal és egy 850 vitorláshajóra méretezett kikötővel. Mindezt – ahogyan a Greenpeace Magyarország rámutat – az egyetlen határon átnyúló közös nemzeti parkunkban, ami minden létező természetvédelmi jogszabály által védett terület.

Az ORF burgenlandi állomásának hírportálja a Kronen Zeitungot idézve arról számolt be kedden, hogy Leonore Gewessler, az osztrák Zöldek politkusa,

Ausztria környezetvédelmi minisztere a magyar kormányhoz fog fordulni, hogy  a környezeti hatásvizsgálatokba vonják be az ausztriai hatóságokat is.

A Zöldek burgenlandi alapszervezete szerint addig nem is lenne szabad tovább haladnia az építkezésnek, amíg nem születik eredmény a nemzetközi vizsgálat során.

Amint arról a Kronen Zeitung is beszámolt, Gewessler arra szeretné felhívni Palkovics László innovációs és technológiai miniszter figyelmét,  hogy a projektnek határokon átnyúló hatásai vannak, ezért Ausztria elvárta volna hogy bevonják egy környezeti hatásvizsgálati eljárásba. Most kétoldalú szakértői csoport felállítását szorgalmazza. Regina Petrik, a Zöldek tartományi szóvivője arra is felszólította a burgenlandi tartományi kormányt, hogy bátrabban foglaljon állást a beruházással szemben.

A turisztikai gigaprojekt részeként már egy ideje folynak a munkálatok Fertőrákoson. A Fertő tó barátai civil csoport pénteken a Facebookon osztott meg lehangoló fotókat a helyszínről:


A magyarországi Greenpeace az utóbbi hónapokban már többször felemelte hangját a projekt ellen, nemrég már a világszervezet ausztriai leágazása is szakértői véleményben fogalmazott lesújtóan az építkezésről. Az UNESCO világörökségi szakbizottsága, az ICOMOS szerint pedig a beruházás veszélyt jelenthet a Fertő-táj osztrák-magyar világörökségi területére.

Miközben a szövetségi kormány Burgenlandra mutogat, a határmenti tartomány vezetése pedig vissza, „felfelé” teszi ugyanezt: Burgenland szociáldemokrata vezetése azt válaszolta Gewessler intézkedésére, hogy tartományi szinten már kifogytak a jogi és politikai lehetőségekből, amelyekkel garantálni tudnák, hogy a Fertő-projekttel is „világörökség-kompatibilis” marad a Fertő-Neusiedlersee kultúrtáj. Erwin Preiner, az SPÖ környezetvédelmi szóvivője azt állítja, Burgenland  többször is indítványozta, hogy induljon szövetségi szinten hatásvizsgálat, szerinte ezt a kormány korábban „nem találta szükségesnek”.

Mércén rendszeresen beszámolunk Magyarország nagy tavai, így a Fertő-tó helyzetéről, a tóvédő civileket tömörítő Nagy Tavak Koalíció pedig itt érhető el.

(ORF, BVZ)