Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A közbeszerzést visszavonó hirdetmény szerint nagyon megnőtt a Fertő tavi beruházás mérete

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Nagy Tavak Koalíció több ponton is talált eltérést a különböző hatóságok által kiadott környezetvédelmi engedélyek és a meghirdetett, majd visszavont közbeszerzési hirdetmény tartalma között, ezért nyílt levélben keresték meg Nagy István agárminiszterhez és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, melyben a beruházás engedélyének felülvizsgálását kéri a koalíció. A levelet nyolc egyesület, civil szervezet és képviselőik írták alá.

Felülvizsgálati javaslatukat azzal indokolják, hogy gyorsított közbeszerzési hirdetmény és a „környezetvédelmi engedélyek tartalma a beruházáshoz kapcsolódóan nincs összhangban, ami felveti annak a lehetőségét, hogy a vizitelep területén nem engedélyezett és nem az engedélyeknek megfelelő építményeket terveznek megépíteni természetvédelmi, állami tulajdonban lévő területen közpénzből”.

A levélben 3 fő pontot emel ki a Nagy Tavak Koalíció, melyben a beruházás eltér az engedélyektől:

  • Az engedélyekben szereplő teljes beruházási terület 36,9 hektár, a beépítésre engedélyezett terület pedig 2,8 hektár, ugyanakkor a közbeszerzési hirdetményben 52,8 hektár teljes beruházási területet említenek.
  • A tervekben eleinte szerepelt 20 üdülőház építése, amit a környezetvédelmi szervek nem hagytak jóvá. A hirdetménybe mégis belekerült, most már 26 üdülőház építése.
  • A hirdetményben 3638 négyzetméter alapterületű és 2556 négyzetméter vízfelületű medencék és kapcsolódó uszodagépészet kialakítása szerepel, míg a környezetvédelmi engedélyhez készített környezeti hatásvizsgálati dokumentációban 3 medence szerepel 1770 négyzetméter felülettel.

A levélben azt is megemlíti az NTK, hogy megkeresésükre az Országos Vízügyi Főigazgatóság azt válaszolta, hogy az ÉDUVIZIG engedélyezte a beruházásnak, hogy megsértse a kötelező hat méteres parti sáv védelmét, azonban a Fertő tó Barátai Egyesület novemberi közbeszerzéséből kiderült, hogy ÉDUVIZIG ezzel kapcsolatos nyilatkozata nem szerepelt a beruházás dokumentumai között.

Ezeknek a hibáknak és engedélyszegéseknek a tükrében a NTK arra szólítja fel a kormányt, hogy vonja vissza a kormány a szálloda építési engedélyét:

„Bízunk azonnali intézkedésükben annak érdekében, hogy a jogállami alapok sértetlenek maradjanak a beruházással kapcsolatban.”

Szombaton számolt be a Mérce a Fertő tóra kiírt beruházás visszavonásáról. A visszavont kormányzati beruházás egy új szálloda és kikötő építését tette volna lehetővé a tónál, környezetvédelmi területen. A beruházás ellen vasárnap szervezett tüntetést a Greenpece.

A beruházásra kiírt gyorsított közbeszerzést azonban még a tüntetés előtt, pénteken visszavonta a kiíró arra hivatkozva, hogy a kivitelező részéről túl sok kérdés merült fel az építkezés kapcsán.

Címlapkép: Tüntetés a Fertő Part beruházás ellen sopronban 2021. december 12-én. Fotó: Mérce