Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A fideszes agrárminiszter szerint nem környezetromboló a Fertő tavi luxusberuházás

Ez a cikk több mint 2 éves.

Nagy István agrárminiszter szerint nem veszélyes a környezetre a Fertő tó partjára tervezett gigaberuházás. A fideszes politikus Schmuck Erzsébet, az LMP társelnökének nyílt levelére adott válaszában kifejtette, a beruházás előtt készített több száz oldalas tanulmány biztos sokkal alaposabb, mint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) „pár mondatban megfogalmazott aggályai”. A kormánypárt továbbra sem hajlandó figyelembe venni civil és környezetvédő szervezetek ellenkezését, ha nagy beruházásokról van szó. 

Az agrárminiszter arra a tanulmányra hivatkozva akarta eloszlatni Schmuck Erzsébet kételyeit – ahogy ő fogalmazott – melynek az ünnepek alatt suttyomba kiírt új közbeszerzés amúgy sem felel meg, mert az engedélyekben szereplő adatoknál is nagyobbak bizonyos elemei, sőt, új épületek is felbukkannak benne. A december 24-én megjelent új közbeszerzési kiírás a Greenpeace szerint változatlanul jogsértő.

Ahogy korábban megírtuk, a Fertő tavi gigaberuházás ellen civil szervezetek és az Unesco mellett az MTA is felemelte a szavát. MTA Biológiai Tudományok Osztályának akadémikusai állásfoglalásukban leírták, nem támogatják a osztrák-magyar határon fekvő tó hazai oldalán, világörökségi területen zajló turisztikai beruházását, amelynek keretein belül egy 100 szobás luxusszálloda és hatalmas fedett sportkomplexum épül műfüves focipályákkal, teniszpályákkal, kiegészülve egy 850 vitorláshajóra méretezett kikötővel valamint egy 880 gépjármű befogadására képes parkolóval. 

Az akadémikusok úgy vélik, a beruházás jelentős területeket venne el  Fertő tó nádasából és medréből, a környezetére nehezedő turisztikai nyomás sokszorozódna, és ezáltal súlyosan károsítaná a Fertő tó növény- és állatvilágát. 

Nagy István agrárminiszter szerint a MTA akadémikusai helyett azonban inkább az eredeti hatástanulmányt és környezetvédelmi engedélyt kell figyelembe venni. Azt az engedélyt, melyet a Greenpeace tavaly áprilisban a bíróságon támadott meg. Bírósági döntés még mindig nem született, mégis karácsonykor már új közbeszerzés indult a luxus szálloda és komplexum megépítéséért. 

„Az, hogy még nincs a bíróságnál döntés egy ilyen ügyben és mégis kiírták a közbeszerzést, önmagában jogszabályellenes. Hogy írhatnak ki közbeszerzést és indíthatnak el folyamatokat, amikor lehet, hogy a bíróság az egész építkezést le fogja állítani, hiszen mi megtámadtuk a környezetvédelmi engedélyt?”

-tette fel a kérdést Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország természetvédelmi kampányának vezetője. 

Schmuck Erzsébet azután írta nyílt levelét az agrárminiszternek, hogy a fideszes politikus nem volt hajlandó tárgyalni sem az ellenzékkel, sem civil vagy környezetvédő szervezetekkel a nagy tavak védelméről. Nagy István szerint ugyanis nagyszerű törvények védik a természeti kincseinket. 

Az agrárminiszter itt bizonyára arra az aligai beruházásra gondol, melynek közterületei elvesztették közterület jellegüket egy kormányrendeletnek köszönhetően. Vagy arra a Fertő tavi gigaberuházásra, amelyet az állam annak ellenére nyilvánított nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá, hogy az ellen az Európai Bizottság 2021 júniusában eljárást indított, az Unesco az azonnali felfüggesztését kérte, a Greenpeace pedig pert indított, kifejezve súlyos aggályait.

 

A Mércén rendszeresen beszámolunk Magyarország nagy tavairól, így a Fertő tó helyzetéről is. A tóvédő civileket tömörítő Nagy Tavak Koalícióról szóló írásaink pedig itt érhetőek el. A civilek másfél éve tiltakoznak a túlméretezett beruházás ellen, a helyiek petícióját eddig több mint huszonnégy ezren írták alá, és ugyanennyien csatlakoztak annak német nyelvű változatához is a tó osztrák oldaláról.

Címlapkép: Tüntetés a Fertő Part beruházás ellen sopronban 2021. december 12-én. Fotó: Mérce