Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

88 millió forintot követel a lebontott cölöpházak tulajdonosaitól a Fertő tónál építkező állami cég

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Fertő tó partjára tervezett turisztikai gigakomplexum kivitelezéséért felelős Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. tavalyi beszámolója szerint komoly perekben érintett a társaság, számolt be róla az Átlátszó. Az oknyomozó hírportál beszámolója szerint 88 millió forintot követelnek a cölöpházakból kilakoltatott tulajdonosaiktól, ugyanis rajtuk akarják behajtani a házak bontási költségeit. Ugyanakkor valakik 262,7 millió forintra perlik az állami céget.

Ahogy arról a Mércén korábban már beszámoltunk, a Civil Kollégium Alapítvány STOPKiemelt Beruházások kampánya keretében még januárban tartott demonstrációt Sopronban, a Fertő tó környezetét nagyban károsító állami fejlesztések ellen. A tiltakozáson egy korábbi cölöpház tulajdonos, Gyuricza Andrea is felszólalt, aki elmondta, az építmények már a 60-as évektől kezdve meghatározták a tó jellegzetes látképét. Gyuricza elmondása szerint először 2018-ban kaptak levelet arról, hogy a házakon tilos értéknövelő beruházást végezni. A tényleges munkálatok 2020 őszén vették kezdetét, amikor Mészáros Lőrinc egyik cége megnyerte a kikötőépítésre kiírt tendert 9 milliárd forintért.

2021. januárjában végül megkapták a tulajdonosok azt a fenyegető stílusú levelet, melyben közölték velük: 15+90 napot adtak nekik, hogy lebontsák a házaikat. Ha nem teszik, a bontás költségét kiszámlázzák nekik, ingóságaikat megsemmisítik. Egy cölöpház lebontása akár több tízmilliós költséget is jelentett az egykori tulajdonosoknak, viszont többen félelemből inkább lebontották saját házaikat,  mert nem akartak pereskedni a magyar állammal.

A tulajdonosokkal egyszer sem ültek le tárgyalni, azóta sem tudják, kinek a döntése volt a házak elbontása. Az egykori háztulajdonos kiemelte: ugyanígy jártak a büfétulajdonosok, sétahajó társaságok is, akiknek ezzel a megélhetésük is egyik napról a másikra veszélybe került.

Az Átlátszó által szemlézett beszámoló szerint

a cölöpház-tulajdonosok által el nem bontott „vízi létesítményeket” az ő költségükre elbontotta az SFTFN, és emiatt 88 millió forint követelése keletkezett. Ezt az összeget most a bíróságon keresztül szeretnék behajtani az egykori cölöpházak tulajdonosain:29,3 millió forint esetében már tavaly megindították a jogi eljárást, a maradék 58,7 millió forintot pedig idén tervezik peresíteni.

Egy kiegészítő melléklet szerint az SFTFN-t is perlik: összesen 262,7 millió forintot szeretnének behajtani rajta valakik. A dokumentum szerint ezekben az ügyekben még nem volt tárgyalás, de az állami cég már kérte a bíróságot, hogy „szíveskedjen elutasítani” a felperesek követelését, mert szerinte azok megalapozatlanok. Az Átlátszó következtetései szerint vélthetően a cölöpházak tulajdonosai perlik kártérítésért a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-t, hiszen mérettől és állapottól függően 40–100 millió forintot is érhetett egy-egy cölöpház.

A hírportál szerette volna megtudni, hogy az SFTFN hány tulajdonostól akarja behajtani a 88 milliós bontási költséget, valamint hogy hányan perlik összesen 262,7 millió forintra, de az állami cég nem reagált megkeresésükre.

Tavaly szenteste hirdették ki újra a decemberben hirtelen megszüntetett Fertő tavi beruházást, az új közbeszerzésbe pedig olyan elemek is bekerültek, amiket a beruházás környezetvédelmi engedélyei sem tehetnének lehetővé.  A Fertő tavi beruházás tehát a saját környezetvédelmi engedélyeinek sem felel meg. A beruházás törvénytelen megnagyobbítását a Greenpeace is kifogásolta és az MTA Biológiai Tudományok Osztályának akadémikusai is állásfoglalást adtak ki ellene. Sőt, az Európai Bizottság 2021 júniusában eljárást indított a Fertő tó ügyében.

Címlapkép: Wikimedia/fabiolah