Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A bécsi magyar nagykövetségnél tüntetett a Fertő tavi gigaberuházás ellen a Greenpeace

Ez a cikk több mint 2 éves.

Magyarország ausztriai nagykövetsége előtt, Bécs belvárosában tüntetett az osztrák-magyar határ mentő húzódó Fertő tó magyar oldalára tervezett turisztikai beruházás ellen a Greenpeace osztrák szervezete. A tiltakozás során három aktivista a követség erkélyére felmászva egy német nyelvű molinót is felmutatott, melyen az állt: STOPPT DIE MUWELTZERSTÖRUNG AM NEUSIEDLER SEE (Állítsák le a környezet károsítását a Fertő tónál).

Ahogy azt már korábban megírtuk, a Fertő tó magyar oldalán közpénzből 100 szobás luxusszálloda és hatalmas fedett sportkomplexum épül műfüves focipályákkal, teniszpályákkal és egy 850 vitorláshajóra méretezett kikötővel. Mindezt – ahogyan a Greenpeace Magyarország rámutat – az egyetlen határon átnyúló közös nemzeti parkunkban, ami minden létező természetvédelmi jogszabály által védett terület.

A Magyar Turisztikai Ügynökség beruházását számos kritika érte osztrák oldalról annak a tó élővilágára gyakorolt negatív hatásai miatt. Ausztria zöldpárti környezetvédelmi minisztere, Leonore Gewessler bejelentette, hogy az ügyben Palkovics Lászlóhoz, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjéhez fog fordulni, felhívván magyar kollégája figyelmét arra, hogy a beruházás környezetkárosító hatásai a tó osztrák oldalát is értintik.

Az osztrák közmédia burgenlandi kiadása szerint a tüntetőknek sikerült néhány szót váltaniuk Nagy Andor egykori KDNP-s országgyűlési képviselővel aki 2018 óta Magyarország bécsi nagykövete.  A Greenpeace szóvivője, Herwig Schuster érthetetlennek nevezte a magyar kormány azon érvét, hogy a tervezett beruházás ne érintené a tó osztrák oldalát, hiszen az építési terület a két országot elválasztó határától alig egy kilométerre található.

Schuster emellett hozzátette, hogy a Greenpeace-nek nem lett volna problémája a tónál található strand és hajókikötő felújításával, ám a tervezett beruházás mérete komolyan veszélybe sodorja a térség élővilágát valamint a Fertő-táj UNESCO világörökségi besorolását.  A szervezet petíciót is indított a beruházás ellen, két hét alatt több mint 20 ezer aláírást sikerült gyűjteniük.

Eközben a Fertő Part projekt hivatalos Facebook-oldala szerint a fertőrákosi beruházások csak olyan területeket érintenének, amelyeket évtizedekkel ezelőtt turisztikai fejlesztésekre hoztak létre mesterségesen.

A beruházást azonban sok botrány kíséri, tavaly például húsz ország harminc civil szervezet adott ki közös nyilatkozatot, elítélvén a  Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvízének partjára tervezett építkezéseket. Ráadásul a projekt miatt a tavon található cölöpházak tulajdonosainak saját költségen kell lebontaniuk az épületeiket.

Nemcsak a tó magyar oldalán vannak környezetvédelmileg problémás beruháházások: ahogy arra az Alliance for Nature nevű osztrák szervezet is felhívja a figyelmet, a Fertő burgenlandi partszakaszán történő beruházások, mint például az okai (Oggau) Seepark vagy a fertőszéleskúti (Breitenbrunn) Seebad ugyanúgy veszélybe sodorják a térség élővilágát.

Mércén rendszeresen beszámolunk Magyarország nagy tavai, így a Fertő-tó helyzetéről, a tóvédő civileket tömörítő Nagy Tavak Koalíció pedig itt érhető el.