Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor válaszol az ellenzéki képviselők kérdéseire – percről percre a Mércén

Ez a cikk több mint 1 éves.

Orbán Viktor miniszterelnöknek – más kormánytagokhoz hasonlóan – időről időre személyesen kell válaszolnia a képviselők személyesen hozzá intézett kérdéseire az Országgyűlésben az azonnali kérdések órájában.

A miniszterelnök több ellenzéki képviselő kérdéseire is készülhet, az ilyen alkalmak érdekessége, hogy Orbán nem tud kifejezetten előre készülni a kérdésre.

A címekből ugyanis általában nem sok minden derül ki. A napirend szerint a következő kérdéseket szegezik a miniszterelnöknek:

  • Hogyan gondolja ezt, miniszterelnök úr? (Vadai Ágnes, Kálmán Olga);
  • Mit gondol erről, Miniszterelnök úr? (Jakab Péter, Z. Kárpát Dániel);
  • Tud-e a kormány kétszer ugyanabba a folyóba lépni? (Fekete-Győr András);
  • Aktuális kérdésekről (Harangozó Tamás);
  • Mikor foglalkozik végre a valóban lényeges dolgokkal? (Toroczkai László);
  • Mikor lép a kormány? (Ungár Péter, Keresztes László Lóránt);
  • Mi folyik itt? (Tordai Bence)
  • Meddig lehet még feszíteni a húrt, Miniszterelnök Úr?  (Arató Gergely, Varju László)
  • Mit gondol erről, Miniszterelnök úr? (Lukács László György)

Orbánon kívül több miniszterét is kérdezik a képviselők. Az Országgyűlés ülésének közvetítése itt követhető élőben:

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Jakab István levezető elnök 60 perc után lekeverte az azonnali kérések óráját egy nemrégen elfogadott házszabály szerint, így a miniszterelnöknek több politikus sem tudta feltenni a kérdéseit – az utolsó két kérdést fideszes képviselők tették fel Varga Juditnak.

Orbán Viktortól előreláthatóan már csak az őszi ülésszakban kérdezhetnek a képviselők.

Ezzel mi is zárjuk közvetítésünket az Országgyűlés mai üléséről. Köszönjük a figyelmet!


Mikor lép a kormány? – tette fel a kérdést Ungár Péter (LMP) a szociális dolgozók egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítésével kapcsolatban.

Orbán Viktor válaszában arról beszélt, hogy a szociális szektor dolgozói 20 százalékos béremelést kaptak, és a továbbiakban se feledik el őket, ha úgy alakul a gazdasági helyzet.

Ungár Péter ezután gyakorlatilag megismételte a kérdést: a pluszmunkáért amit végeztek a járványveszélyben, mikor kapják meg a bérkiegészítést?

A miniszterelnök viszontválaszában megköszönte a szociális dolgozók munkáját, és megígérte, hogy mindenkinek ki fogják fizetni, ami jár.

Ungár Péter gyakran szólal fel szociális dolgozók és az otthoni ápolást végzők anyagi megbecsüléséért, év elején úgy nyilatkozott, hogy

„ha nem becsüljük meg anyagi értelemben záros határidőn belül a szociális szektort, akkor az kezelhetetlen gondoskodási válsághoz fog vezetni.”

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője Orbán Viktor egy 2006-os Magyar Nemzetben megjelent cikkéből idézett, amit az akkor ellenzékben lévő miniszterelnök Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban írt a hazugságokról. Ebben azt írta, hogy Gyurcsányékat senki sem választotta meg a megszorítások miatt, amire nem kértek és kaptak meghatalmazást.

„Most önök vezetik be a megszorító Orbán-csomagot, amire nem kértek és nem kaptak meghatalmazást. Ennek az árát a magyar emberek fizetik meg. „

Tordai Bence hozzátette, erre jön a rekordgyenge forint és az idénymunkások munkaköltségeinek növelése, ami további dráguláshoz vezet. Miközben az emberek nyögik az Orbán-csomag árát, aközben megemelik a miniszterelnök fizetését:

220 ezer forint egy tanárnak, 4,9 millió forint Orbán Viktornak.

Tordai hozzátette, hogy az elmúlt években feldagasztották a Fidesz pénzügyi hátországát, Mészáros Lőrinc, Orbán apja, Tiborcz István az ország leggazdagabb emberei lettek.

Orbán Viktor válaszában elmondta, április 3-án volt egy választás Magyarországon, a hazugságok amiket elmondott, azokat előtte is mindenhol elmondták. Az emberek erre válaszként azt az eredményt adták amit kaptak. Hozzátette, nem dolga, hogy az ellenzéket minősítse, de azt fogja folytatni, hogy „amilyen az adjonisten olyan a fogadj’isten”, hozzátette, „az igazság kedvéért”

megszorítási csomag nincs és nem is lesz.

„Négy dolgot tűztünk ki, megvédjük a korábbi eredményeket, a nyugdíjat a teljes foglalkoztatást, a rezsicsökkentést és a családvédelmi támogatásokat.”

Tordai Bence úgy fogalmazott válaszában, hiába fenyegetőzik a miniszterelnök, attól még tény marad, hogy ha nem is hazugság, de az igazság megismerésének nehezítése, hogy az idézett cikke már nem elérhető a Magyar Nemzet oldalán. Hogy mennyire elégedettek a meg nem történt családi-pótlék, GYES emeléssel, amik még nem történtek meg.

Ami megszorítás az megszorítás is marad hiába nevezik kiigazításnak

Orbán Viktor a közvélemény előtt megismétli, hogy ezen hazugságok dacára nincs és nem is lesz megszorítás, hozzátette, hogy megőrzik a fenti értékeket és megígérte, hogy elküldi a korábbi cikkét.

Toroczkai Lászlóé volt a következő azonnali kérdés, aki kifejtette: a Mi Hazánk örül a vármegyék és a főispánok visszanevezésének, de azt is szeretnék, ha nem csak fideszes alkotmánya lenne Magyarországnak.

Toroczkai a Mi Hazánknak tulajdonította a Fidesz különadós intézkedéseit, azzal a kitétellel, hogy a koronavírusjárványnak nem a légitársaságok, hanem a kaszinók vagy éppen a digitális multik voltak a haszonélvezői, és szerinte inkább őket kellene adóztatni. Nemzeti hatáskörben rendezhetnék ezt a kérdést -folytatta -, még ha szerinte a globális multiadó hatásköréből ki is kerültek a techcégek, amelyekre 15 százalékos adót vetne ki a Mi Hazánk elnöke.

Orbán azzal kezdte válaszát:

„Önök ellenzékben vannak, amelyet csak akkor tudunk tiszteletben tartani, ha nem szaladnak be Gyurcsány Ferenc hóna alá demokratikus levegőt szippantani”

„Ebben az esetben az együttműködés lehetőségei korlátozottak lesznek” – magyarázta Orbán.

A miniszterelnök szerint az extraprofitadót jogilag lehetséges helyeken tudják csak kivetni, a koncessziók pedig nem ilyenek. Ami a techcégeket illeti, „lassan haladunk” – mondta Orbán, aki szerint nemzeti hatáskörben nem lehet érdemben adófizetésre kényszeríteni a techvállalatokat, csak európai megoldás segíthet.

Toroczkai László viszonválaszában a migráció témáját is behozta: szerinte fontos lenne, ha az alulfizetett rendőrök nem azt az utasítást kapnák, hogy taxiztassák vissza a bevándorlókat a határkerítés túlfelére, hanem szerinte – brit példára -„minimum Ruandáig kellene deportálni” őket.

A Mi Hazánk szerint az oltási kampány megbukott, azt javasolják, „valódi kutatóorvosokból” állítson fel egy biovédelmi csoportot, amely „valóban meg tudja Magyarországot védeni.”

Orbán Viktor szerint a vírus ügyében nem értenek egyet, hiszen a Mi Hazánk oltásellenes volt, és „ahogy hallom ,maradtak is” -mondta a miniszterelnök. A Debrecenben épülő magyar vakcinagyárról Orbán azt mondta, szeretnék, ha minden, Magyarországon kötelezően előírt vakcina gyártását itthon tudnák bonyolítani. A határhelyzetről a miniszterelnök elmondta, Pintér Sándor belügyminiszter két hónapot kapott arra, hogy felállítson egy kizárólag határőrizettel foglalkozó testületet.

Fekete-Győr András, a Momentum frakcióvezetője azt mondta Orbán Viktornak, hogy 404 forintos euró, háború, történelmi nehézségek idején az egyetlen helyes és tisztességes viselkedés az őszinteség és az együttműködés. Ezért megkérdezte a miniszterelnöktől, hogy készül-e valamire? Az EU-s pénzek hazahozatal helyett Fekete-Győr szerint büntető-adókkal sújtják a magyarokat.

„Titkol-e valamit a magyar emberek elől? Van-e olyan szándéka, hogy megalomán olimpiai beruhzásokra költse a magyarok pénzét?”

-kérdezte a momentumos politikus, hozzátette, hogy több közös szenvedélyük is van a miniszterelnökkel: mindketten szeretnek focizni és szenvedélyesen szurkolnak a magyar válogatottnak, és egy olyan Magyarországért dolgoznak, ami ha képes és hajlandó, olimpiát rendez.

A legutóbbi olimpia költsége Tokióban 5000 milliárd forint volt.

Jegyezte meg Fekete-Győr és elmondta, hogy Orbán kormánya 2024-re tervezték a budapesti olimpiát – ehhez a már bejelentett Orbán-csomag kétszeresére lenne szükség.

Közös szenvedély a közvetlen demokrácia – mondta Fekete-Győr- megjegyezte, hogy Orbán mindkét népszavazási kérdése 2010 óta érvénytelen lett. Elmondta, hogy a miniszterelnök megfutamodott az Olimpiáról szóló népszavazási kérdéstől.

„Erre a MOB közli, hogy a 2030-as (36-os) olimpiát megrendezni erkölcsi kötelesség? Nem a tanárok és a rendőrök fizetésének rendezése lenne az erkölcsi kötelesség?”

Orbán Viktor válaszában úgy fogalmazott, természetesen a magyar kormány nincs felhatalmazva a magyar olimpiai bizottság kérdéseibe beleavatkozzon és szeretne a Momentum frakcióvezetőjének a segítségére sietni. 2030-ban nem lesz olimpia, és a 32-res olimpiának van már rendezője.

„Legközelebb majd a 36-osról beszélhetünk, ebben szivesen áll rendelkezésére, ha még akkor ön is itt lesz velünk.”

Ön 2017-ben amikor több mint 266 ezer ember kérte arra, Magyarország kormányát hogy legyen népszavazás az Olimpiáról amit ön nem mert kiírni, akkor álomgyilkosoknak nevezte azokat a fiatalokat, akik ezt csinálták – mondta viszontválaszában Fekete-Győr András.

Sok millió magyar embernek is vannak álmai a frakcióvezető szerint, így a kezdő pedagógusok is álmodnak nettó 250 ezres fizetésről, a következő éves költségvetésben nem találunk ilyet. És álmodnak a rendőrök és az ápolók is 30%-os béremelésről, hogy ne fogyjanak el az állományból.

A miniszterelnök megjegyezte, hogy ez itt az első beszélgetése Fekete-Győrrel:

„itt az a szabály, hogy amilyen az adjonisten olyan a fogadjisten. Ön azzal kezdte, hogy figyelmeztetett bennünket az őszinteségre.”

Orbán Viktor felidézte, hogy a Momentum volt elnöke úgy fogalmazott korábban, hogy ne tudja elképelni, hogy koalícióra lépjenek az MSZP-vel, vagy hogy nem érti, Gyurcsány Ferenc mit keres még a politikában. Orbán hozzátette, a Momentum Gyurcsány Ferenc ifjúsági tagozata, így nehéz komolyan venni őket.

Harangozó Tamás (MSZP) szerint iskolák zárnak be, osztályokat vonnak össze tanárhiány miatt, kórházi osztályok zárnak be, és többszáz rendőr adta be leszerelési kérelmét, amióta az lehetséges. Harangozó szerint egy huncut fillér sincs béremelésre.

A miniszterelnök szerint ezekben a kérdésekben eddig világosan beszélt: a pedagógusok 10-10 százalékos béremelést fognak kapni, az ápolók esetében 70 százalékos béremelést vezettek be, az orvosoknak senki nem adott akkor béremelést, mint a Fidesz-kormány.

A rendőrséget szerinte 2010 előtt az MSZP leépítette, és „azt Pintér Sándor építette vissza”.

Harangozó viszontválaszában emlékeztetett rá, hogy Kövér László már a választások után arról beszélt, hogy a rendőröknek és a pedagógusoknak rendezni kell a helyzetét. Harangozó szerint ha ez megtörténik, ők támogatni fogják a kormányt.

Orbán megkérdezte, miért vettek el egy-egy havi fizetést a tanároktól és a rendőröktől és miért zártak be iskolákat az MSZP-sek. Válaszában azt is megígérte a miniszterelnök, a rendőröket el fogják vezényelni a határról, hogy csökkentsék a terheket a testületen.

Kiegészítésképp annyit megjegyeznénk, hogy – amint arról mi is beszámoltunk – Pintér Sándor nemrég arról beszélt, hogy az orvosi bérek jövő évben esedékes további 10 százalékos emelését az intézményvezetők fogják szétosztani teljesítményarányosan, vagyis nem fog mindenkit egyformán érinteni, ami ellen a Magyar Orvosi Kamara élesen tiltakozott.

A pedagógusok béremelésével kapcsolatban nem világos, hogy mire gondolt a miniszterelnök, hiszen az idei bértárgyalások még le sem zárultak. Sőt, hónap elején a PSZ alelnöke arra is rámutatott, a költségvetési javaslatban még mindig a 2014-es minimálbérnek megfelelő 101 500 forintban határozták meg a pedagógusbérek számítási alapját, ami azt mutatja, hogy érdemi bérrendezéssel továbbra sem számol a kormány ezen a területen

A DK politikusa után Jakab Péter, a Jobbik nemrég lemondott elnöke kérdezte a miniszterelnököt, aki rögtön saját mondataival szembesítette Orbánt:

„Ha jó vagy valamiben, kérd meg az árát”-mondta Jakab, aki szerint a magyar dolgozó meg is kérné, csak éppen nem kapja meg. Hozzátette, elhiszi, hogy Orbán gyakorolni tudja a „stratégiai nyugalmat” a mostani infláció mellett is, mert az ő fizetését – a tűzoltókkal, tanárokkal, rendőrökkel ellentétben – nemrég emelték meg. Végül azt is számon kérte Orbánon, hogy Matolcsy György jegybankelnök szerint itt az ideje felemelni a nyugdíjkorhatárt.

Budapest, 2022. március 10.
Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetõje napirend elõtt felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. március 10-én.
MTI/Máthé Zoltán

Orbán Viktor azzal vágott vissza, hogy amikor a nők kedvezményes nyugdíjszabályozását kellett megszavazni, azt a Jobbik nem tette.

A saját fizetéséről a miniszterelnök azt mondta:

a parlament döntése, hogy mennyi a fizetése, amit eddig is elfogadott, és ezután is el fog fogadni.

Orbán azzal érvelt, hogy a képviselők fizetését már korábban megemelte a parlament, őt a sor végén hagyták, ezt pedig személy szerint helyesnek tartja.

Jakab Péter viszonválaszában Varga Mihálytól pénzügyminiszter egy 2015-ös mondatát idézte, miszerint csökkenteni kell az áfát az infláció megfékezéséhez, valamint számonkérte a kormányfőn a 404 forintos eurót.

„Milyen jó, hogy az előző évek során a magyar kormány kimentette a magyar családokat a devizahiteles helyzetből, amibe egyébként önök  és az önök szövetségesei rántották Magyarországot, mert akkor most megnézhetnék a családok maguk a 400-as euróval”

– reagált Orbán Viktor.

Azzal zárta válaszát: az áfa csökkentése nem csökkenti az árakat, az árakat csak árszabályozással lehet csökkenteni, szerinte csak így lehet megvédeni a családokat. Nagy vitákat folytat a kormány a piaci szereplőkkel, senki nem örül, akit érint kereskedőként vagy termelőként az ársapka, de az infláció következményeként keletkezett jövedelmek egy részét el kell vonnia a kormánynak – mondta Orbán.

Kálmán Olga DK-s képviselő kifejezte, „remélem Önök is megrettennek akkor, ha meglátják, mennyibe kerül a vasárnapi ebédhez mennyibe kerül a hús és a leveszöldség”.

„Nem tudom, hogy hogyan főz, de azt tudom, hogy hogyan kormányoz. Csapnivalóan.”

Egy héten belül is jelentősen emelkednek az élelmiszerárak, és a kormány feladata lenne ennek a megakadályozása. Kálmán Olga azt kérte, csökkentsék több termékcsoport áfáját, például az alapvető élelmiszerekét.

Miért az önök összeomló gazdaságpolitikája miatt kell bűnhődnie a magyar családoknak? – kérdezte Kálmán.

Orbán Viktor némi humorizálás után Kálmán televíziós múltjával kapcsolatban azt felelte, az egész kontinenst egy háború sújtja, amelyik ország közelebb van a háborús zónához, ott magasabb az infláció.

A kormány bevezette az ársapkákat, az ellenzék az áfát akarja csökkenteni, mondta, de azt Orbán szerint a kereskedők tennék zsebre.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}