Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán: „Milyen jó, hogy kimentettük a családokat a devizahiteles helyzetből”

Ez a cikk több mint 1 éves.

A DK politikusa után Jakab Péter, a Jobbik nemrég lemondott elnöke kérdezte a miniszterelnököt, aki rögtön saját mondataival szembesítette Orbánt:

„Ha jó vagy valamiben, kérd meg az árát”-mondta Jakab, aki szerint a magyar dolgozó meg is kérné, csak éppen nem kapja meg. Hozzátette, elhiszi, hogy Orbán gyakorolni tudja a „stratégiai nyugalmat” a mostani infláció mellett is, mert az ő fizetését – a tűzoltókkal, tanárokkal, rendőrökkel ellentétben – nemrég emelték meg. Végül azt is számon kérte Orbánon, hogy Matolcsy György jegybankelnök szerint itt az ideje felemelni a nyugdíjkorhatárt.

Budapest, 2022. március 10.
Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetõje napirend elõtt felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. március 10-én.
MTI/Máthé Zoltán

Orbán Viktor azzal vágott vissza, hogy amikor a nők kedvezményes nyugdíjszabályozását kellett megszavazni, azt a Jobbik nem tette.

A saját fizetéséről a miniszterelnök azt mondta:

a parlament döntése, hogy mennyi a fizetése, amit eddig is elfogadott, és ezután is el fog fogadni.

Orbán azzal érvelt, hogy a képviselők fizetését már korábban megemelte a parlament, őt a sor végén hagyták, ezt pedig személy szerint helyesnek tartja.

Jakab Péter viszonválaszában Varga Mihálytól pénzügyminiszter egy 2015-ös mondatát idézte, miszerint csökkenteni kell az áfát az infláció megfékezéséhez, valamint számonkérte a kormányfőn a 404 forintos eurót.

„Milyen jó, hogy az előző évek során a magyar kormány kimentette a magyar családokat a devizahiteles helyzetből, amibe egyébként önök  és az önök szövetségesei rántották Magyarországot, mert akkor most megnézhetnék a családok maguk a 400-as euróval”

– reagált Orbán Viktor.

Azzal zárta válaszát: az áfa csökkentése nem csökkenti az árakat, az árakat csak árszabályozással lehet csökkenteni, szerinte csak így lehet megvédeni a családokat. Nagy vitákat folytat a kormány a piaci szereplőkkel, senki nem örül, akit érint kereskedőként vagy termelőként az ársapka, de az infláció következményeként keletkezett jövedelmek egy részét el kell vonnia a kormánynak – mondta Orbán.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán